10 Besinle Göbek Yağlarından Kurtulun

Diyetisyen Merve Karademir, yağ yakımını hızlandıran besinler konusunda uyardı. Karademir, “10 besinle göbek yağlarınızdan kurtulun” dedi.

Karademir, “Kış aylarında saklanan göbek, kıyafetlerin incelmesiyle birlikte sizi rahatsız mı ediyor? Ne kadar kilo verirseniz verin hala göbeğinizden kurtulamıyor musunuz ? Artık kadın-erkek, genç-yaşlı demeden giderek büyüyen ortak bir problem haline gelen bu durum sağlık risklerini de beraberinde getirmekte. Erkeklerde 102 cm, kadınlarda 88 cm üstünde olması yüksek risk belirtisi olup, direk kalp hastalıkları, Tip 2 diyabet, hipertansiyon ve felç gibi sağlık problemleriyle bağlantılıdır. Ayrıca son zamanlarda yapılan çalışmalar alzheimer, demans(unutkanlık), metabolik sendrom, osteoporoz gibi kemik hastalıkları ve kolon kanseri ile ilişkili olduğu bildirmektedir” dedi

Karademir, “Vücutta yağ dağılımı genlerle alakalı olsa da fiziksel durumlarında etkili olduğu bel/karın bölgesi yağlanmasını, yağ yakımına destek olan besinleri kompleks olarak tüketip, beslemenizde bulundurulduğunda karın ve bel çevresi yağlanmasını azaltarak sağlık üzerine risklerini azaltabiliriz” diye konuştu.

Yağ yakımını hızlandıran ve yardımcı olan 10 besin şunlardır:

YUMURTA: Sağlıklı protein donanımıyla mucizevi bir besin olan yumurta vücut için gerekli ve vücudun üretemediği aminoasitleri içermektedir. Sindirilebilirliği yüksektir. Kaslar için önemlidir. Uzun süre tok tutar ve yağ yakımını destekler.

AVOKADO: Sağlıklı yağlarla yağları yakmak mümkün. Avokado içeriğinde ki omega-9 yağ asitlerinden dolayı metabolizmayı hızlandırır, yağların enerjiye dönüşmesini destekler. Yüksek lif içeriğiyle tokluk hissini arttırır, yeme ataklarınızı önleyerek kilo vermeye yardımcı olur.

TAM BUĞDAY EKMEK: Günlük enerji yakıtının çoğu karbonhidratlardır. Sağlıklı karbonhidrat olan tam buğday ekmek, B gurubu vitaminlerinden zengin, lif kaynağıdır. Metabolizmayı ve bağırsakları çalıştırır, yağ yakımını destekler. Ayrıca tam buğday ekmek, beyaz ekmeğe göre \% 50 daha tok tutar.

ACI BİBER: Metabolizmanızı ateşler. İçeriğinde bulunan kapsaisin maddesi termojenik etki yaratır ve yağ yakımını hızlandırır.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ: Özellikle az yağlı süt ve süt ürünleri yağ yakımını full destekler. Kalsiyum ve protein açısından zengindir. Günde 2-3 porsiyon az yağlı süt ve süt ürünleri tüketimi, sağlıklı kilo vermeyi sağlar.

KAHVE: Enerji harcamasını arttıran kahve, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. Günde 2-3 fincan Türk kahvesi veya diğer kahvelerin tüketimi, lipolizisi yani yağ yıkımınını arttırarak yağ depolarını boşaltır. Termojenik etkisinden dolayı kilo vermeye yardımcı olur.

YULAF: Liften zengin bir kahvaltının baş tacıdır yulaf. Betaglukan adlı çözünür lif içeriğiyle tok tutar ve sindiriminin uzun olmasıyla yağ yakımına yardımcıdır.

GREYFURT: Kan şekerini dengede tutar. C vitamini içeriğiyle detoks etkili ve idrar söktürücüdür. Yağ yakımını desteklemek amaçlı günlük düzenli greyfurt tüketimi kilo vermeye yardımcı olur.

BADEM: Protein kaynağı ve tekli doymamış yağlardan zengin olması bademin yağ yakıcı özelliğini oluşturmakta. Düzenli, günlük 5-6 adet badem tüketmenin karın bel çevresini incelttiğine dair çalışmalar vardır. Ayrıca içeriğindeki omega-3 yağ asitleriyle kalbi korur.

TARÇIN: Kan şekeri dengesini sağlar, tatlı isteğini azaltır. Kan şekeri iyi dengelendiğinde vücutta yağ depolamanın önüne geçilerek yağ yakımına destekçidir.

Doğanın size sunduğunu yiyin, porsiyon kontrolünü sağlayın, işlenmiş gıdalardan uzak durun ve bunları yaşam tarzınız olarak benimseyin. Böylece hem başarılı kilo verir hem de ruhen -bedenen ve zihnen dengeli, sağlıklı yaşam sürmeyi garanti edersiniz.”

Kaynak: İHA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.