15 Temmuz Bize Ne Anlatıyor?

15 Temmuz bize ne anlatıyor? 15 Temmuz’un anlamı ve bize anlattıkları.

15 Temmuz, “Ben küçüğüm!”, “Ben kadınım!”, “Ben yaşlı ve sakatım!” mazeretlerine sığınmadan; bir milletin topyekün vatanına sahip çıkmasıdır.

Cenâb-ı Hak buyuruyor:

“Allah yolunda öldürülenleri ölüler sanmayın; Bilakis, onlar diridirler. Rableri katında rızıklanmaktadırlar...” (Âl-i İmrân, 169)

Resûlullah buyurdular:

“Vatan sevgisi imandandır.” (Acluni, Keşfu’l-Hafa, 1/345, no: 1102)

15 TEMMUZ BİZE NE SÖYLÜYOR?

Bu vatan topraklarında yaşayanlarca hiçbir zaman unutulmayacak olan, kimileri için “kara gece” diye tarif edilse de kimilerine vuslatın ikram edildiği o gecenin yıldönümündeyiz.

15 Temmuz ne anlatır bize? Neleri haykırır?

Kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla, büyüğüyle küçüğüyle, hiçbir fark gözetmeden, hiçbir tereddüt göstermeden hep birlikte sokaklara dökülen bu aziz milletin o gecede yazdığı tarih, bu vatan toprakları için en az Çanakkale Zaferi kadar önemlidir.

Daha önce tarihinde bir benzeri daha görülmemiş hâinliğe mâruz kalan, kendi öz sermayesi ile alınan tankın, tüfeğin namlusunun bizzat kendisine doğrultulduğu bu asîl millet, o gece kim olduğunu, temellerinin nerelere dayandığını; vatanın, bayrağın ve nâmusun nasıl müdafaa edileceğini bir kez daha göstermiştir. Ve haykırmıştır gür sesi ile: Vatan sevgisi, îmandandır.

Uzun uzun anlatılacak pek çok örnek olsa da o geceyi anlamak için, Ömer Halisdemir’in yiğitliğini hatırlamak yeterli olur. Abdullah Tayyip Olçok’un babası ile beraber Hakk’a yürüyüşü, neler anlatır anlayana... Halil Kantarcı’nın içindeki şehidlik arzusunu hissetmemiz yeter bize...

Sakın kader deme! Kaderin üstünde bir kader vardır.

Ne yapsalar boş, göklerden gelen bir karar vardır.

Gün batsa ne olur, geceyi onaran bir mimar vardır!

Göklerden gelen karara boynunu uzatan bir nesil çıkar. Gözünü budaktan esirgemez, topun, tankın, kurşunun üzerine yürür, korkmadan, çekinmeden… Hattâ koşarcasına… Bu bir kişinin destanı değildir. Bir halkın, elele verip kendi istiklâlini ve istikbâlini korumasının destanıdır. İhanete, düşmanlığa, vefâsızlığa meydan okumasıdır. Hakka, hakikate, birliğe, kardeşliğe, dostluğa sahip çıkması ve bu uğurda bütün sevdiklerini, bir an bile düşünmeksizin arkada bırakabilmesidir.

Doğru; 15 Temmuz ana-babayı evlâdından, eşleri birbirinden ayıran, hiçbir şeyden habersiz cennet güzeli yavruları yetim ve öksüz bırakan, dünya hayatında yaşanacak her türlü güzelliği âhirete erteleyen bir gündür.

Ancak 15 Temmuz, şehâdet sevdâlılarını Allah Teâlâ ile buluşturan, perdeler arkasında düşmanlık edenlerin maskelerini yırtan, korkak hâinlerin elindeki silahları alıp gerçek sahiplerine, millete veren büyük ve şerefli bir gündür.

15 Temmuz, “Ben küçüğüm!”, “Ben kadınım!”, “Ben yaşlı ve sakatım!” mazeretlerine sığınmadan; bir milletin topyekün vatanına sahip çıkmasıdır.

Kaynak: Merve Güleç, Şebnem Dergisi, Temmuz-2017

İslam ve İhsan

15 TEMMUZ 2016’DA NE OLDU?

15 Temmuz 2016’da Ne Oldu?

15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ VE HİKAYELERİ

15 Temmuz Şehitleri ve Hikayeleri

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.