150 Yıl Yaşamanın Sırrı

İzmir’de “Sağlıkla 150 yıl yaşamanın yolları ve metabolomikler” konulu bir konferans veren Avrupa Metabolomik Tıp Enstitüsü Başkanı Dr. Dimitris Tsoukalas, zeki kadınlarla evli erkeklerin daha uzun yaşadığına dair bir araştırmanın olduğuna dikkat çekti.

İzmir Üniversitesi, Avrupa Tıbbi Beslenme Enstitüsü Başkanı Dr. Dimitris Tsoukalas’ın, “Sağlıkla 150 yıl yaşamanın yolları ve metabolomikler” konulu konferansına ev sahipliği yaptı. Konferansın açılış konuşmasını yapan İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Melikşah Ertem, Dr. Tsoukalas ile ilgili verdiği kısa bilginin ardından çevresel faktörleri kontrol etmek için uğraş verirken devamlı araştırmalar da yaptıklarını ifade ederek, “Metabolomikler tam da bu ikisinin ortasında bir yerde” dedi.

Otoimmün ve metabolik hastalıkların tanı ve tedavisinde 20 yıldır önemli çalışmalar yapan Araştırmacı, eğitimci ve yazar Dr. Tsoukalas, İzmir Üniversitesi Hastanesi Ata Salonu’nda verdiği konferansta son 50-60 yılda bulaşıcı hastalıklardan ölümlerin azaldığını söyledi. 1900’lerde bulaşıcı hastalıkların ölümlere daha çok sebep olduğunu anlatan Dr. Tsoukalas, “Bugünlerde ise kronik hastalıklar bunun yerini aldı. Bulaşıcı hastalıklarda ölüm oranı sürekli azalıyor. Son 15 yılda kronik hastalıklardan ölüm hızla artıyor ve popülasyonun yüzde 50’si bununla mücadele ediyor” dedi.

UZUN YAŞAMANIN SIRLARI

Dr. Tsoukalas, konferans sonunda yaptığı açıklamada, küçük molekülleri inceledikleri uzun süren çalışmalar sonunda sağlıklı görünen şeylerin gerçekten de sağlıklı olduğunu öğrendiklerini söyledi. Uzun yaşamın sırrını, “İyi uyumalıyız, bol su içmeliyiz, diyetimize dikkat etmeliyiz, egzersiz yapmalıyız” diye açıklayan Dr. Tsoukalas, “Bunlar kişiden kişiye göre değişebilir. Endüstriyel işlenmiş gıdaların tüketimini durdurmamız lazım. Şeker tüketimini azaltmamız lazım. Durağan olmamız lazım. Alkol ve sigara tüketmememiz lazım. En güzeli de çıkıp dolaşalım, hareket edelim” dedi.

“D VİTAMİNİ SEVİYEMİZ DÜŞÜK”

Yürüyüş yapmanın stres atmaya faydasının yanı sıra vücudun D vitamini sentezine de yardımcı olduğuna vurgu yapan Tsoukalas, “Çok güneşli bir ülke olduğumuz için güneşe çıkmaktan kaçınıyoruz. D vitamini seviyemiz çok düşük” diye konuştu.

“ZEKİ KADINLAR ÖMÜR UZATIYOR”

Bir araştırmanın sonucuna göre eşini kaybeden kadınların daha uzun yaşadığının sorulması üzerine, “Benim bildiğim eşini kaybetmek bir insan için en büyük streslerden birisidir. Bu da yaşam kalitesini azaltıyor” dedi. Zeki kadınlarla evli erkeklerin daha uzun yaşadığına dair bir araştırmanın olduğuna dikkat çeken Dr. Tsoukalas, “Zeki kadınlarla evli erkeklerin ömrü uzuyor. Çünkü bu kadınlar onun beslenmesinde önemli rol oynuyorlar ve onlara iyi bir ortam oluşturuyorlar. Eşiniz ne kadar zekiyse sizde o kadar uzun yaşarsınız” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: İHA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.