2016'da En Çok Kullanılan Parolalar

Yazılım ve güvenlik şirketi Keeper Security, 2016'nın en çok kullanılan ve en güvensiz parolalarını açıkladı. Genellikle ardışık rakam ve harflerden oluşan bu parolalar, hackerların ele geçirmesi için oldukça kolaylık sağlıyor. İşte 2016'nın en güvensiz ve acilen değiştirilmesi gereken o şifreleri...

Web sitelerinin ve kullanıcılarının artışı, beraberinde yeni üyelikler getiriyor. Dünya çapında milyarlarca internet kullanıcısının dijital ortamda çok sayıda hesabı ve haliyle şifresi bulunuyor. Bu şifreler kimi zaman basit bir forum üyeliği için, kimi zaman da banka hesabı için kullanılıyor.

2016 yılının hackerlar için verimli geçtiğini söylemek mümkün. Zira henüz geride bıraktığımız yıl içinde çok sayıda hesap şifresinin ele geçirildiğini ve Bitcoin karşılığında satışa sunulduğunu öğrendik. Bunun en belirgin örneği şüphesiz milyonlarca Yahoo kullanıcı hesabının hacklenmesi ve olayın Yahoo tarafından kabul edilmesi oldu.

Dijital ortamda kullandığımız şifrelerin, art niyetli insanların eline geçmemesi için kolay tespit edilebilir olmaması gerekiyor. Hatta mümkünse büyük-küçük karakter ve noktalama işaretleri de kullanmak güvenlik seviyesini arttırıyor. Eğer şifreyi ben oluşturamam, oluştursam bile unuturum diyorsanız bu alanda uzman isimlerden faydalanabilirsiniz.

Örneğin Keeper Security bu isimlerden bir tanesi… Popüler parola yönetimi ve dijital kasa yazılımı olan Keeper Security, her yıl geleneksel olarak en çok kullanılan parolaları açıklıyor. Güvenlik ekibi 2016 yılında en çok kullanılan 20 parola:

  • 1-123456
  • 2-123456789
  • 3-Qwerty
  • 4-12345678
  • 5-111111
  • 6-1234567890
  • 7-1234567
  • 8-password
  • 9-123123
  • 10- 987654321
  • 11- Qwertyuiop
  • 12- Mynoob
  • 13- 123321
  • 14- 666666
  • 15- 18atckd2w
  • 16- 7777777
  • 17- 1q2w3e4r
  • 18- 654321
  • 19- 555555
  • 20- 3rjs1la7qe

Keeper Security'nin yaptığı açıklamaya göre 2016 yılında oluşturulan rastgele seçilen 10 milyon parolanın yüzde 50'sinden fazlasının bu şekilde olduğu ifade edildi. Gördüğümüz üzere parolalar ekseriyetle ardışık rakam ve harflerden oluşuyor. Bu da haliyle hackerların ekmeğine yağ sürüyor. Bu nedenle gerçek anlamda koruma sağlamak için daha karışık ve tespit edilmesi zor karakterler kullanmak gerekiyor.

Kaynak: Yeni Şafak

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.