2018'de Keşfedilen 5 Yeni Bitki Türü

Allah'ın (c.c) yaratma sanatı ve yarattıkları hakkında bilgiye insanoğlu kıyamete kadar yeni yeni kefişlerle şahit olucaktır elbet. İşte 2018'de keşfedilen beş yeni bitki türü ve özellikleri...

Bilim insanları bitkilerin gizemli dünyasını keşfetmek için çalışırken, her yıl farklı türlerle ilgili yeni bilgiler ortaya çıkıyor.

"Şüphesiz Allah, taneyi ve çekirdeği yarıp filizlendirendir. Ölüden diriyi çıkarır. Diriden de ölüyü çıkarandır. İşte budur Allah! Peki (ondan) nasıl çevriliyorsunuz?"  (En'âm Suresi), 95. Ayet)

İngiltere'nin dev kraliyet botanik bahçesi Kew Gardens'daki araştırmacılar, 2018'de 100'den fazla yeni bitki türünü literatüre soktuklarını söylüyor.

Aralarında yeni egzotik orkide türleri de var, etobur bitkiler de.

"Şüphesiz sizin Rabbiniz, gökleri ve yeri altı gün içinde (altı evrede) yaratan ve Arş'a kurulan, geceyi, kendisini durmadan takip eden gündüze katan, güneşi, ayı ve bütün yıldızları da buyruğuna tabi olarak yaratan Allah'tır. Dikkat edin, yaratmak da, emretmek de yalnız O'na mahsustur. Âlemlerin Rabbi olan Allah'ın şanı yücedir." (A'râf Suresi 54. Ayet)

2018'DE KEŞFEDİLEN 5 YENİ BİTKİ TÜRÜ

  • Şelalede Yaşayan Ot

Profesör Aiah Lebbie, Sierra Leone'de bir şelalenin yakınındaki kayalarda alışılmadık türden bir ot keşfetti ve Kew'daki araştırmacılara gönderdi.

Botanistler burada ota Lebbiea Grandiflora adını verdi.

suda yaşayan bitki

Bu ot suda yaşayan bir tür. Balıkların bu otları yiyerek ekosistemi güçlendirdiği düşünülüyor.

Hidroelektrik santral ve maden projelerinin olduğu bir bölgede hayatta kalmaya çalıştığı için nesli tükenme tehlikesi olan bitkiler arasında yer alıyor.

Uzmanlar birkaç yıl içinde yeryüzünden silinebileceğini söylüyor.

  • Böcek Yiyici

Dünyada 150'den fazla türde etçil bitki var.

Yalnızca Yeni Gine'nin kuzey kıyılarındaki küçük ada Biak'ta yaşayabilen bu bitkinin adı, Nepenthes biak.

Carnivorous pitcher plant from New Guinea

Botanist Dr Martin Cheek, turizmin bu bitkiler için tehdit oluşturduğunu söylüyor.

Cheek, adaya gemilerle gelen turistlere satmak için bu bitkilerin avlandığını belirtiyor.

Etçil ya da Nepenthes bitkiler, alternatif tıpta da kullanılabiliyor.

  • Geleceğin Olası Kanser İlacı

Kindia ganga adı verilen bu yeni bitki, kahve ailesine ait.

Kew'daki araştırmacılar Batı Afrika'daki bir saha çalışması sırasında onu Gine'de Kindia adı verilen bir bölgede falez kumtaşları üzerinde keşfetmiş.

A plant related to coffee

Biyolojik incelemeler sonucu araştırmacılar, bu bitkinin kanser hastalığına karşı tıpta kullanılabileceğini söylüyor.

  • Vahşi Hayattan Kaçırılan Orkide

Bu muhteşem orkide, Laos'un başkenti Vientiane'de bir iş arabasının arkasında satılırken keşfedildi.

'Terlik orkidesi' diye adlandırılan Paphiopedilum papilio-laoticus'ların nesli de büyük tehlike altında.

Slipper orchid from Laos

  • Eski bir fotoğraftan çıkan keşif

Mor çiçekli Dioscorea hurteri, Güney Afrika'daki KwaZulu-Natal'da, 6 farklı noktada bulundu.

İlk olarak 2002 yılında bu türün eski bir fotoğrafı Kew'daki araştırmacılara gönderildi.

Daha sonra Kew'daki koleksiyona ait kurutulmuş bazı numunelerin bu bitkilerin eşi olduğu anlaşıldı.

A climbing yam from South Africa

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.