2021 Kadir Gecesi Ne Zaman?
Kadir gecesi hangi aydadır? Hadis-i şerife göre Kadir Gecesi hangi gündür? Kadir suresinde “Bin aydan daha hayırlı gece” şeklinde belirtilen 2021 Kadir gecesi ne zamandır?
Bin aydan daha hayırlı olan gece Kadir Gecesi 8 Mayıs 2021 Cumartesi günü idrak edilecek. Kadir Gecesi Ramazan ayının 27. gününe denk geliyor.
“KADİR GECESİ HANGİ GÜNDÜR?” HAKKINDA HADİS
Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle beraber, genellikle Ramazan’ın yirmi yedinci gecesinde olduğu tercih edilmiştir. Hz. Peygamber (s.a.s.), Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğunu kesin olarak belirtmemiş, ancak “Siz Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız.” (Buhari, Leyletü’l-Kadir, 3; Müslim, Sıyam, 216) buyurmuştur.
KADİR NE DEMEKTİR?
Sözlükte kadir (kadr) kelimesi “hüküm, şeref, güç, yücelik” gibi anlamlara gelir. Dinî literatürde ise “leyletü’l-Kadr” şeklinde Kur’ân-ı Kerîm’in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan Kadir Sûresi bu gecenin fazileti hakkında nâzil olmuştur. Sûrede Kur’an’ın Kadir Gecesi’nde indirildiği ve sözü edilen gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir.
İSLAM’DA KADİR GECESİ’NİN FAZİLETİ VE ÖNEMİ
Kur’an-ı Kerim’de Kadir Gecesi’nin faziletini belirten müstakil bir sure vardır. Bu surede yüce Allah şöyle buyurur:
“Doğrusu biz Kur’an’ı Kadir Gecesi’nde indirmişizdir. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler. O gece, tanyerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (Kadir, 97/ 1-5)
Ebu Hüreyre’nin (r.a.) rivayet ettiği hadis-i şerife göre Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:
“Kim Kadir Gecesi’ni, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah’tan bekleyerek ibadet ve taatla geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, Leyletü’l-Kadir, 1).
KADİR GECESİ OKUNACAK DUA
Hz. Ayşe (r.a.) demiştir ki:
Resulullah’a: “Ey Allah’ın Rasulü! Kadir Gecesi’ne rastlarsam nasıl dua edeyim?” diye sordum. Resulullah:
“Allahümme inneke afüvvün tühıbbü’l-afve fa’fu anni: ‘Allah’ım sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet’ diye dua et.” dedi. (Tirmizi, Deavat, 89)