33. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı Devam Ediyor

GÜNDEM

İlk kez 1983'te "Dini Yayınlar Kitap Fuarı" olarak Diyanet tarafından organize edilen 33. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, Ramazan boyunca İstanbul'daki kitapseverleri ağırlamaya devam ediyor.

İstanbul Beyazıt Meydanı'nda vatandaşlarla buluşan fuar çadırında, 173 stantta 180 yayınevi yer alıyor. Edebiyat, tarih, kültür, felsefe ve din alanında yaklaşık 50 bin kitabın kitapseverlerle buluşacağı fuar alanı olarak tasarlanan 2 dev çadır ve Beyazıt Camisi yanındaki açık hava stantları, kitap dostlarının esere ulaşabilmek için rahatça gezebilme ve alışveriş yapabilmelerine imkân tanıyor.

İmza etkinliklerinin gerçekleştirileceği fuar süresince, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin katkılarıyla organize edilen Beyazıt Ramazan Sohbetleri, Beyazıt Devlet Kütüphanesi Konferans Salonu'nda ziyaretçilere her gün sohbet dinleme imkânı sağlıyor.

Öte yandan hava sıcaklıklarının artması ile hafta içi akşam vakitlerinde daha yoğun bir ilginin var olduğu görülüyor. Yayınevi temsilcilerinden aldığımız duyumlara göre fuarın ileriki zamanlarda Yenikapı’ya taşınma ihtimali de var. Hatta daha şimdiden belediye tarafından Yenikapı’ya yoğun ilginin gösterilmesinin de etkilerini görmekteler.

Erkam Yayınları: Fuarın bir hayli boş olduğu öğle sonrasında Erkam Yayınları’na uğruyoruz. Riyazü’s Salihin, Ruhu’l Beyan gibi hadis ve tefsir kitaplarının yanı sıra çocuk kitaplarının da beklenmedik bir ilgiye mazhar olduğunu öğreniyoruz. Bunların dışında Osman Nûri Topbaş Hocaefendi’nin “Akıl ve Felsefe” ve “Müslümanın Parayla İmtihanı” adlı eserleri de yayınevinin çok satılan kitapları arasında. Bunların dışında Osman Nûri Topbaş Hocaefendi'nin dergi yazılarının bir araya getirildiği “Hak Dostların Hikmetler” isimli kitap da yeni çıkanlar arasında.

Kubbealtı Yayınları: Samiha Ayverdi’nin “Üç Günlük Dünya İçin” kitabı yayınevinin yeni çıkan kitaplarından biri olarak rağbet görüyor. “Açıklamalı Osmanlı Fetvaları” adlı iki ciltlik kitap da yeni çıkan ve yoğun ilgi gören kitaplardan biri.

Sebil Yayınları: Fuar boyunca hafta sonları Kadir Mısıroğlu’nun sohbetlerinin de olduğu Sebil Yayınları’nın standına uğruyoruz. Üç ciltlik “Muhtasar İslam Tarihi” kitabı dikkatimizi çekiyor. Çok satan kitapları öğrenmek istediğimiz de cevap olarak “Üç Mazlum Padişah” ve “Lozan” cevaplarını alıyoruz. Gündemi epey bir zaman meşgul eden televizyon dizilerindeki yalanları konu edinerek yazılan “Osmanlı Tarihi” başlıklı eser yayınevinin ve Kadir Mısıroğlu’nun yeni çıkan kitapları arasında.

Dergâh Yayınları, İz Yayıncılık gibi stantlar da okuyucunun yoğun ilgi gösterdiği diğer yayın evleri arasında. Dergâh'ta yeni çıkan kitaplardan ikisi, Mustafa Kutlu'nun yazarı olduğu "Vatan Yahut İnternet" ve Müslüm Yılmaz'ın hazırladığı "Beşiktaşlı Yahya Efendi". İz Yayıncılık'tan çıkan Nilgün Bıyıklı'nın kaleminden çıkan "Ağaç Kovuğundan Öyküler" çıkan yeni kitaplardan biri.

Dikkatimizi çeken bir diğer yayınevi ise Kültür A.Ş. Yayınevinin  "İstanbul'un 100 ..." başlıklı seri kitapları ilgi çekici olarak fuarda yerini almış durumda. Serinin en çok satılan kitabının "İstanbulun 100 Efsanesi" olduğunu öğreniyoruz. "İstanbul'un 100  İlim ve Fikir Adamı", "İstanbul'un 100 Musikişinası", "İstanbul'un 100 Sufisi" serinin diğer kitapları arasında yer alıyor.

Fuarda stantlar arasında ilerlerken karşımıza “Toplum Destekli Polislik” reyonu çıkıyor. Topluma, suç olmadan önce suçu önlemeye yönelik şuur kazandırma çalışmalarının yürütüldüğünü gözlemliyoruz. Görevli polis memuruyla kısa bir sohbetimizin sonunda “Vatandaşla değil suçlarla problemimiz var” diyor.

Çoğu kitaba sadece bakmakla yetinerek, oruçlu olmanın yanında sıcak havanın da kendini iyice hissettirmesiyle fuardan ayrılıyoruz.