5 Bin Köye 5 Bin Orman

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, köylülere gelir getirmesi ve göçlerin önlenmesi için 5 bin köye 5 bin gelir getirici orman kuracak. Ceviz, badem, kestane, dut, keçiboynuzu, kuşburnu, menengiç ve zeytin ormanlarını bakanlık kuracak, köylüler işletecek. Türkiye’de 21 bin orman köyü bulunuyor. 2019 sonuna kadar orman köylüsünün yaklaşık 7,2 milyar lira gelir elde etmesi planlanıyor.

Hükümet, ceviz, badem, kestane, dut, keçiboynuzu, kuşburnu, menengiç ve zeytin ormanları kuracak, köylü ise işletecek. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, köylülere gelir getirmesi ve göçlerin önlenmesi için 5 bin köye 5 bin gelir getirici orman kuracak. Türkiye'de 21 bin 310 orman köyü ve yaklaşık 7.1 milyon orman köylüsü var. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2015-2019 eylem planında yer alan köylülere gelir getirmesi ve göçlerin önlenmesi için 5 bin köye 5 bin gelir getirici orman kuracak.

İSTİHDAM ARTACAK

Bu kapsamda Hükümet ceviz, badem ve zeytin ormanları kurup köylüye işlettirecek. Bununla birlikte başta orman köylüsü olmak üzere, kırsal alanda yaşayanların refah seviyesinin artırılması amaçlanıyor. Bu kapsamda, gelir getirici tür ağaçlandırma sahalarından elde edilecek ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması yönüyle kırsal alanda yeni istihdam alanları oluşturulacak.

309 BİN DEKAR AĞAÇLANDIRILACAK

5 bin köy 5 bin orman eylem planı ile bin 401 köyde badem, bin 453 köyde ceviz, 53 köyde kestane, 303 köyde dut, bin 344 köyde fıstıkçamı, alıç, ahlat, kuşburnu, keçiboynuzu ve defne gibi gelir getirici tür ormanları kurulacak. 294 köyde yabani zeytin 152 köyde ise menengiçlerin aşılanmak suretiyle ıslah yapılacak. 2015 yılı sonu itibarı ile 118 bin 520 dekar alanda ceviz, 144 bin dekar alanda badem, 23 bin 320 dekar alanda yabani zeytin, 12 bin 200 dut, 12 bin 130 dekar alanda ağaçlandırma yapıldı.

7,2 MİLYAR TL GELİR

Ceviz, badem, kestane, salep ve sakız gibi 27 eylem planları hazırlandı. Dikilen bu gelir getirici ağaçlandırma faaliyetlerinin dikimi ve 3 yıl bakımını orman teşkilatı yapıyor, gelirleri vatandaşların oluyor. 2019 yılı sonuna kadar 76 bin 171 aileye ferdi kredi sağlanacak ve 112 adet kooperatif projesi uygulanacak, 657 milyon TL kredi ve hibe desteği sağlanacak. 2019 yılı sonuna kadar orman köylüsünün ormanlarda yapmış oldukları çalışma ve hizmetlerden dolayı takriben 7,2 milyar TL gelir elde etmelerini sağlanacak.

Kaynak: Yeni Şafak

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.