5G Nedir? 5g Ne Getirecek?

Düşünün, bir ortama girdiniz, bir iki dakika sonra sinirlerinizin gerildiğini, asabileştiğinizi hissetmeye başladınız. Peki, ya bu ortamdan kaçış imkânı olmasaydı? Bir diğer ifade ile hissiyatınızı etkileyen ortamın dışına çıkmanın mümkün olduğu tek bir yer kalmasaydı? Ne demek mi istiyoruz? Davranışlarımıza hükmetmenin yolunu bulmak istiyorlar ve bunu gerçekleştirmelerini sağlayacak en önemli kilometre taşlarından birisi 5G olacak. 5G ne getirecek?

5G, İngilizce bir terim olup, açılımı; “5th Generation” yani “5. nesil” anlamına gelmektedir. Diğer bir deyişle, beşinci nesil mobil teknoloji ağıdır. Hali hazırda kullanmış olduğumuz 4G teknolojileri, 3G teknolojisinin devamı olarak telefonlarımıza dâhil oldu. 4.5G teknolojisi ile teorik olarak 100 Mbps değerlerinde internet hızı vaat edilmişti, pratikte bu hıza ulaşmak mümkün olmadı. 5G teknolojisi bütün mobil teknolojileri hız anlamında geride bırakacağa benziyor. 5G, 1Gbps ve 10Gbps arasında bir hız sağlayabilecek. Fakat 5G teknolojisinin en büyük vaadi hızdan öte sadece mobil cihazları değil, canlı ya da cansız hayatımızdaki tüm nesneleri internete bağlı hale getirebilecek olmasıdır.

Beşinci nesil mobil teknoloji ağı yüksek frekans ve yüksek bant genişliği kullanır. 4G, 3G’den 10 kat daha hızlı iken, 5G 4G’den yaklaşık 1000 kat daha hızlı olacaktır. Ancak bu tarzda yüksek veri transferi ve düşük gecikme hızı için, 5G baz istasyonlarının çok uzak mesafelere ulaşamayan kısa uzunluklu milimetrik dalgalarının, 4G’ye oranla daha sık döşenmesi ve ortalama her 150 metrede bir güçlendirici antenlerle desteklenmesi gerekmektedir. Hâlihazırda kırsal ve kentsel alanlarda konumlandırılmış sinyal iletici kulelere ek olarak da, 5G şebekeleri için frekans seviyelerini artırmak gerekeceğinden, sokak tabelalarına, sokak ışıklarına ve hatta posta kutularına yerleştirilmiş güçlendirici antenleri görmemiz de mümkün olacaktır.

5G HAYATIMIZA NASIL ETKİ EDECEK?

Hayatımıza yeni girecek 5G bizim frekanslarla sürekli iletişim halinde kalmamızı sağlayacak. DNA üzerine araştırmalar yapılırken, bilim insanları insanın zaten frekanslarla bilgi alışverişi yapan bir sistem olduğunu fark ettiler. Aslında insan bir elektromanyetik organizma ve bedenimizdeki elektromanyetik alanlarımız, ahenkli bir dengeye sahip. Beynimiz bilgiyi elektrik olarak aktarmakta ve işlemektedir. Beynin hücre yapısı elektrik dalgaları şeklinde çalışmakta, beyin bilgiyi belirli bir frekans bandında işlemektedir. Bu açıdan her düşünce, her his birer frekanstır. İçerisi sinirli, asabi ve stresli kişilerle dolu bir ortama girdikten sonra bu hislerden etkilenmeniz asabiyet ve stres frekanslarının beyninize işlemesi iledir. İnsanlar günlük kullanımda buna, ortamın enerjisi, atmosfer, aura vb. isimler vermişlerdir.

Ruh ve beden sıhhatimizin tamamen kendisine bağlı olduğu bu dengeyi kablosuz internet teknolojileri (Wi-Fi) veya mobil veri teknolojiler bozmaktadır. Yayılan ve maruz kalınan bu frekanslar, elektromanyetik bir yapıda olan bizlerin dengesini bozunca ortaya bazı hastalıklar çıkmaktadır. Bu noktada gündelik işlerimizin vazgeçilmezi haline gelen ve bizleri bir bakıma kendisine bağımlı hale getirmiş olan, telefonlar, bilgisayarlar ya da başına “akıllı” kelimesi gelen birçok teknolojik cihazın bize ne kadar hizmet ettiği bedeni ve ruhi sıhhatimiz açısından sormamız gereken bir sorudur.

Yeni teknoloji 5G’yi de bu noktada sorgulamamız gerekiyor. 5G’nin olumlu özelliklerinin yanında, potansiyel tehlike ya da tehditlerle beraber hayatımıza gireceğini söylememiz mümkündür. 5G’nin çalışması için büyük kulelere gerek yoktur. Her köşede, her sokakta bulunabilir. Bunun anlamı 5G’siz bir alana asla çıkılamayacağıdır. İnsan beyninin işleyişini tamamen değiştirebilme kapasitesine sahip elektromanyetik bir etki alanının oluşacaktır. İnsan beyninin işleyişine tesir etmek, algılanan gerçekliği de değiştirmek demektir. Kişi isteğinin neden değiştiğini bile anlayamayacağı güdümlü bir ortamda yaşayacaktır. Davranışların teknoloji ile değiştirilebildiği ve insanların güdülebildiği bu yeni ortam uzun vade de, bir bakıma insanların 5G ve benzeri teknolojileri sorgulayamayacağı bir yeni dönemin başlamasına sebep olacaktır. Teknolojinin bizi eskisinden daha mutlu, daha huzurlu ve daha sağlıklı yaptığını düşünenler 5G ile başlayacak yeni dönemi sevinçle karşılayabilirler, çünkü artık ruhi ve bedeni kimyamızın çok daha hızlı değişebileceği ilginç bir döneme giriyoruz. Endişe ile takip ettiğimiz bu dönemin özelliklerini ve neler getirebileceğini paylaşmaya devam edeceğiz.

Kaynak: Yasin Türkyılmaz, Altınoluk Dergisi - 2020 Haziran, Sayı:412

TEKNOLOJİNİN GETİRDİĞİ MÂNEVİ SORUNLAR

İslam ve İhsan

MODERN HAYAT ŞARTLARI VE TEKNOLOJİNİN İLERLEMESİ NELER GETİRDİ, NELER GÖTÜRDÜ?

Modern Hayat Şartları ve Teknolojinin İlerlemesi Neler Getirdi, Neler Götürdü?

GELECEKTEKİ 10 TEKNOLOJİ

Gelecekteki 10 Teknoloji

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.