8. TDV Gençlik Fuarı Açıldı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Kadın, Aile ve Gençlik Merkezinin (KAGEM) düzenlediği, “Denge ve Alem” temalı 8’inci TDV Gençlik Fuarı’nın açılışını yaptı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Kadın, Aile ve Gençlik Merkezinin (KAGEM) düzenlediği, “Denge ve Alem” temalı 8’inci TDV Gençlik Fuarı’nın açılışını yaptı.

İstanbul Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen fuarın açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, en çok mutlu olduğu anların gençlerle birlikte geçirdiği anlar olduğunu söyledi.

Başkan Erbaş, fuarın ‘Denge ve Alem’ temasına atıfta bulunarak, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Cenab-ı Hak kainatı çok güzel bir dengede yaratmıştır. Yüce Rabbimiz ayet-i kerimede; ‘Çevir gözünü bir bak. Bir dengesizlik bulabilir misin?’ diye buyuruyor. Sonra kainattaki bu dengeyi yeryüzüne yansıtacak halifeyi yaratıyor. Ona da ‘insan’ diyor. Kainattaki dengeyi yeryüzünde de sağlasınlar diye peygamberleri gönderiyor ve bu peygamberlerin sonuncusu Hazreti Muhammed Mustafa’dır (s.a.s.). Onun için kendisine son gelen ayet-i kerimede Rabbimiz; ‘Bugün sizin dininizi kemale erdirdim ve üzerinizdeki nimetimi tamamladım’ buyuruyor.”

“MEDENİYETİMİZİN GENÇLERİ OLARAK ELİMİZDEN KİTAP VE KALEMİN DÜŞMEMESİ GEREKİYOR”

Başkan Erbaş, birinci inen surenin ‘oku’ diye başladığına, nüzul sırasına göre ikinci inen surenin ise ‘kalem’ suresi olduğuna işaret ederek, “Elimizden kitap ve kalemin düşmemesi gerekiyor. Okumaktan, öğrenmekten, öğretmekten uzak kalmayacağız. Buna dikkat ettiğimiz asırlarda, kütüphanelerimizin, kitaplarımızın bütün dünyayı aydınlattığı asırlarda hep yükselmişiz, ilerlemişiz. Dengemizin bozulmaması için, alemdeki dengenin insanlığa da yansıması için kitap, kalem, okumak, okutmak, öğrenmek, öğretmek, araştırmak bizim hedefimizdir.” diye konuştu.

Konuşmasının ardından açılış kurdelesini kesen Başkan Erbaş, stantları gezerek gençlerle sohbet etti.

Açılışa, İstanbul Valiliği Vali Yardımcısı Niyazi Erten, Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti 2. Başkanı İhsan Açık ile İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş da katıldı.

39 sivil toplum kuruluşunun katıldığı fuar, 13-15 Mayıs tarihlerinde 10.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

Fuar etkinlikleri, ‘TDV KAGEM’ ve ‘TDV Gençlik Fuarı’ sosyal medya hesaplarından takip edilebilecek. Fuar süresince ayrıca #gençlik1alem etiketiyle sosyal medyada fuardaki etkinliklere dikkat çekilecek.

İslam ve İhsan

50 KİTAP TAVSİYESİ

50 Kitap Tavsiyesi

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.