Ab-ı Hayat Nedir?

NE NEDİR?

Âb-ı hayât nedir? Âb-ı hayât Kur’an’da geçiyor mu?

Âb-ı hayât sözlükte, “yalnız Hızır’ın (as.) içtiği, içeni ölümsüz kılan su, ebedî hayat suyu, aynülhayat, bengi su” demektir. (Lugatim.com)

AB-I HAYAT NEDİR?

Âb-ı hayât, içeni ölümsüzlüğe kavuşturduğuna inanılan efsanevî sudur.

İslâm-Türk kaynaklarında ve edebî mahsullerinde aynü’l-hayât, nehrü’l-hayât, âb-ı câvidânî, âb-ı zindegî, hayat kaynağı, hayat çeşmesi, bengi su, dirilik suyu, bazan da Hızır ve İskender’e atfen âb-ı Hızır veya âb-ı İskender vb. çeşitli isimlerle anılan bu efsanevî su, aslında bütün dünya mitolojilerinde mevcut bir kavramdır.

Âb-ı Hayât Kur’an’da Geçiyor mu?

Âb-ı hayâta Kur’ân-ı Kerîm’de Hz. Mûsâ ve Hızır (as.) kıssası anlatılırken (bk. el-Kehf 18/60-82), dolaylı olarak temas edilir. Âyet metinlerinde anlatılanlar özetlenecek olursa karşımıza şöyle bir tablo çıkıyor: İsrâiloğulları’nın peygamberi Hz. Mûsâ (as.) bir gün genç arkadaşıyla birlikte, kendisiyle buluşması emredilen şahsiyetle görüşmek üzere yola çıktı. Buluşma mevkii “iki denizin birleştiği yer” (mecmau’l-bahreyn) idi. Hz. Mûsâ (as.) burasını tanıyabilmek için yanına azık olarak aldığı balıktan faydalanacaktı. Çünkü balığın canlanıp denize atlaması, buluşma yerini belirleyen bir işaretti. Ancak Hz. Mûsâ’nın (as.) genç arkadaşı, deniz sahilinde uğradıkları kayanın yanında balığın canlanarak denize atladığını ona haber vermeyi unuttu. Yolda yemek için konakladıklarında ise durumu kendisine anlattı. Bunun üzerine Hz. Mûsâ (as.) tekrar o yere döndü ve gerçekten aradığı kişinin orada bulunduğunu gördü. Kendisine Allah tarafından “rahmet” ve “gizli ilim” verilen bu kul Hızır (as.) idi.

Bir hadiste balığın nasıl dirildiği şöyle açıklanır: “Hızır’la buluşacakları kayanın dibinde bir kaynak (ayn) vardı ki buna ‘hayat kaynağı’ (aynü’l-hayât, âb-ı hayât) deniyordu. O suyun temas edip de diriltmediği hiçbir şey yoktu. İşte balığa bu sudan sıçramıştı” (Buhârî, “Tefsîr”, 18/4). (DİA’dan derlenmiştir)