Abd-iran Gerilimi

Körfez’deki ABD-İran gerilimi ve gündemdeki sorular.

ABD İran’ı vurdu vuracak derken ilk atak Tahran’dan geldi. Geçen ay İran’ın ABD’ye ait bir İHA’yı düşürmesinin ardından ABD Başkanı Trump bu ülkeye yönelik ‘vur’ emrini son anda iptal ettiğini söyledi…

Trump’ın Twitter üzerinden İran’a esip gürleyip bir türlü yağmaması, İran tehdidini kullanıp milyar dolarlık silahlar sattığı Körfez’deki müttefiklerinin canını bir hayli sıkıyor tabi ki.

Trump, Körfez’deki müttefiklerinin canını sıkan başka şeylerde söylüyor. Mesela, şayet Tahran yönetimi nükleer silah üretme niyetinden vazgeçerse ABD ve İran’ın yeniden dost olacağını, İran’ın eski güçlü müreffeh günlerine dönebileceğini söylüyor.

Körfez’deki müttefikleri açısından gerçekten can sıkıcı bir durum bu.

Peki ABD, şayet dar kapsamlı da olsa İran’ın bir şekilde vurulması gerektiğini savunan Körfez’deki müttefiklerinin arzusunu yerine getirirse olur? Aslında bu durumda da İran ile birlikte canı yanacak olan ABD’den daha çok Körfez ülkeleri olacak. Çünkü bu durumda İran’ın hedefindeki en yakın ülkeler onlar olacak.

-Öte yandan İran’ın sadece hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle ABD İHA’sını düşürmesinin nedenleri de sorgulanan bir başka konu. Oysa aynı İran, İsrail’in Suriye’deki İran hedeflerine yönelik saldırılarına hem de önemli oranda askerini kaybetmesine rağmen karşılık vermedi. Peki neden? Bu noktada dile getirilen gerekçelerden bir tanesi oldukça ilginç. İsrail, İran’ın Suriye’deki hedeflerini Tahran’ın Suriye’deki ortağı Rusya’nın onayı ile bombaladığı. ABD İHA’sını vuran İran’ın ise bunu Rusya’nın teknik desteği ile yaptığı yönünde.

ABD DÜŞÜRÜLEN UÇAĞININ FATURASINI KİME KESECEK?

ABD’nin İran tarafından düşürülen hava aracı GLOBAL HAWK oldukça büyük stratejik bir keşif İHA’sı olarak biliniyor. Neredeyse yolcu uçağı kadar kanat açıklığı olan Global Hawk, 24 saatten fazla havada kalabiliyor ve 50 bin feet yüksekliğe çıkabiliyor. Uçağın yaklaşık değerinin 200 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Yani F-35’lerden dahi daha pahalı. ABD düşürülen bu uçağının bedelini kimden tahsil edeceği konusunda ilginç bir ironide yapılıyor. ABD’nin düşürülen İHA’sının bedelini Tahran’dan tahsil etmesinin zor olduğunu bunun yerine “sizi koruyordum” diyerek Körfez ülkelerinin kapısını çalacağı söyleniyor. Neticede Trump, Körfez’den nasıl tahsilat yapacağı çok iyi biliyor.  Kral Selman’dan bir telefonla 500 milyon dolar aldığını nasılda ballandıra ballandıra anlatmıştı değil mi?

Kaynak: Dünya Gündemi, Altınoluk Dergisi, Sayı: 401

İslam ve İhsan

ARAP BAHARI 2.0 NEDİR?

Arap Baharı 2.0 Nedir?

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.