ABD'deki Üniversitelerde Başlayan Filistin'e Destek Gösterileri Avrupa Ve Asya Ülkelerinde Devam Ediyor
ABD'nin Columbia Üniversitesinde başlayan ve dünyanın dört bir yanına yayılan protestolarda öğrenciler, İsrail'in Gazze'deki sivillere yönelik saldırılarını kınarken, İsrail ile tüm ilişkilerin kesilmesini talep ediyor.
Belçika'daki Gent Üniversitesi'nde öğrenciler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını protesto ederek, okul yönetiminden İsrail ile tüm ilişkilerini kesmesini talep etti.
Öğrenciler, ülkenin önde gelen akademik kurumlarından Gent Üniversitesi kampüsünde, öğrenci işleri ile birçok bölümün ortak ders aldığı en büyük amfileri içeren binanın giriş katında 3 günlük eylem başlattı.
Binanın girişi ve camlarına Filistin bayrakları asan öğrenciler, "Soykırımı durdurun", "İşgali durdurun", "Özgür Filistin" yazılı pankartlar açtı.
Çok sayıda çadır kuran ve yanlarında battaniye ve yastıklarını da getiren öğrenciler, 2 geceyi binada geçirmeyi planlıyor.
Eylemin sözcüsü Joel isimli Çatışma ve Kalkınma Çalışmaları Bölümü öğrencisi, AA muhabirine, "Bugün üniversite binalarından birini işgal ediyoruz çünkü üniversitenin süregelen soykırımın suç ortağı olan kurumlarla bağlarını kesmesini talep ediyoruz." dedi.
Joel, eylemin 100'den fazla öğrenciyle başladığını ancak daha fazla katılım beklediklerini belirterek, "Rektör ve üniversite yönetimi bizi ve taleplerimizi görmezden geliyor, somut adım atmıyor, taleplerimize ilişkin aldıkları kararlarda şeffaf değil." diye konuştu.
"Buradaki insanlar yaşananların bir soykırım olduğuna ve buna karşı tavır almamız gerektiğine inanıyor. Çünkü İsrail kurumlarıyla yaptığımız ortaklıklar sayesinde bunu normalleştiriyoruz." ifadelerini kullanan Joel, eylemlerinin amacının Filistinlilerle dayanışma göstermek olduğunu söyledi.
"Bu, zamanımızın en büyük adaletsizliklerinden biri"
Siska isimli Siyaset Bilimi öğrencisi de "Üniversitelerin Gazze'deki soykırıma karşı ikiyüzlü tavrını ele almak istiyoruz. Sosyal olarak adil ve sürdürülebilir bir dünya isteyen üniversite olduklarını iddia ediyorlar ama pratikte İsrail kurumlarını destekleyerek soykırıma katılıyorlar." değerlendirmesini yaptı.
Üniversitenin güvenliğiyle temas haline olduklarını ve herhangi bir kısıtlama ile karşılaşmadıklarını belirten Siska, "İsrail kurumlarıyla ilişkilerini aşamalı olarak sonlandıracaklarına dair bir plan yapmalarını istiyoruz." diye konuştu.
Siska, "Bu, zamanımızın en büyük adaletsizliklerinden biri. Soykırımları öylece izleyemezsiniz, harekete geçmek gerekiyor." dedi.
"Bu insanlık dışı, bu bir soykırım"
Orta Doğu çalışmaları öğrencisi Cemal de "Üniversitemizin İsrail'de soykırıma doğrudan ya da dolaylı suç ortaklığı eden hangi kurumlarla bağları olduğunu bilmek istiyoruz." ifadesini kullandı.
Cemal, "Gazze'de olan korkunç, olağan dışı. Daha önce görülmemiş bir şey. Bu, insanlık dışı. Bu, bir soykırım." tespitini yaptı.
Florent isimli öğrenci de protestoya ailesinin Kosova ve Arnavutluk kökleri nedeniyle özellikle destek vermek istediğini vurgulayarak "Bizim bölgemiz de soykırım ve etnik temizlikle boğuştu. Üniversitelerin halen İsrail kurumlarıyla ilişkide olması büyük bir sorun." diye konuştu.
İsviçre'nin Lozan Üniversitesinde düzenlenen Filistin'e destek eylemi devam ediyor
İsviçre'nin Lozan Üniversitesinde, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki göstermek, ABD ve Avrupa'da çeşitli üniversitelerde Filistin için yapılan protestolara destek olmak amacıyla düzenlenen gösteri devam ediyor.
Lozan Üniversitesi kampüsünde Beşeri Bilimler ve Siyasal Bilgiler fakültelerinin de yer aldığı Geopolis binasında 2 Mayıs'tan bu yana devam eden eyleme yüzlerce öğrenci, araştırmacı ve öğretim görevlisi katılıyor.
Binanın girişi ve eylemin düzenlendiği alana Filistin bayraklarının yanı sıra İngilizce ve Fransızca "Filistin'e özgürlük" ve "ateşkes" yazılı pankartlar asıldı.
Eylemciler, kampüsteki gösterilerini 5 gündür aralıksız sürdürürken bazı gönüllüler eylemcilere destek olmak için 3 öğün yemek imkanı sağlıyor.
İsrail karşıtı gösterinin yapıldığı alanı zaman zaman halk da ziyaret ediyor.
Öğrenciler, eylemin yapıldığı alanda aralıklarla Filistin'i destekleyen ve İsrail karşıtı sloganlar da atıyor.
"İsrail üniversiteleri ve kurumlarına karşı 'akademik boykot' uygulanmasını istiyoruz"
Öğrenci ve gösterinin organizatörlerinden İsviçreli Philippos, eyleme Lozan Üniversitesi öğrencileri, profesörleri ve asistanlarının katıldığını belirtti.
Philippos, "Buradayız çünkü öncelikle İsrail üniversiteleri ve kurumlarına karşı 'akademik boykot' uygulanmasını istiyoruz. Ayrıca Gazze'de ve tüm Filistin topraklarında kalıcı ateşkes ve tüm Filistin topraklarındaki işgale son verilmesini talep ettiğimiz için de buradayız. Ayrıca üniversiteden, Gazze'deki mevcut çatışma konusunda tavır almasını da talep ediyoruz." diye konuştu.
Akşam saatlerinde üniversite yönetimiyle görüşeceklerini belirten Philippos, duruma göre burada daha uzun süre kalabileceklerini kaydetti.
Philippos, "Kimsenin bizi durdurmasına izin vermeyeceğiz. Tüm üniversiteler ve genç insanlar, üniversite kampüslerine gitmeli ve harekete geçmeli çünkü Filistin'de olup bitenler haddinden fazla. Yaşanan soykırımı durdurmamız gerekiyor." dedi.
Amsterdam Üniversitesi'nde Filistin'e destek gösterisi
Hollanda'da Filistin destekçisi öğrenciler, Gazze ile dayanışmalarını göstermek amacıyla Amsterdam Üniversitesi kampüsünde kamp kurdu.
Amsterdam Üniversitesinin Roeterseiland kampüsünde çadırlarla kamp kuran Filistin destekçisi öğrenciler, okul yönetiminin İsrail ile bağlantılı kurumlarla çalışmamasını talep etti.
Eylemi gerçekleştiren "Filistin için Adalet" grubu adına AA muhabirine açıklamada bulunan Raoul isimli öğrenci, Amsterdam Üniversitesi yönetiminden İsrailli kurumlarla bağlantılarını kesmelerini istediklerini dile getirdi.
Üniversitenin İsrailli kurumlarla ilişiğini kesme noktasında açık davranması gerektiğini belirten Raoul, üniversite yönetiminin taleplerini dikkate almadığını söyledi.
Raoul, İsrailli kurumlarla işbirliğinin sonlandırılmasına yönelik yazılı çağrılarının ve diğer eylemlerinin, baskı ve polis şiddetiyle yanıtlandığını kaydetti. Raoul, talepleri karşılanana kadar kampüsteki eylemlerini sürdüreceklerini aktardı.
İsminin açıklanmasını istemeyen bir öğrenci, Gazze'deki Filistinlilerle dayanışma içinde olduklarını belirterek, Filistinlilere yapılan saldırılara karşı çıkmak ve üniversitenin İsrail ile olan bağlantılarını kesmesi için eyleme katıldığını ifade etti.
Kampüsteki kamp kurulan alana giriş noktalarında polislerin yer aldığı görüldü.
İspanya'da üniversite öğrencilerinin Filistin'e destek eylemleri ülke geneline yayılmaya başladı
Dünyanın dört bir yanında üniversite öğrencilerinin başlattığı Filistin'e destek eylemleri, İspanya'da da ülke geneline yayılmaya başladı.
İspanya'da ilk kez 29 Nisan'da Valensiya Üniversitesi'nde başlayan, üniversite öğrencilerinin felsefe fakültesinin kampüsünde çadırlar kurarak ve sabahlayarak yaptıkları Filistin'e destek eylemine benzer veya farklı protestolar Bask, Navarra, Aragon, Endülüs, Katalonya gibi ülkenin diğer bölgelerindeki bazı üniversitelere de yayıldı.
Bask ve Navarra üniversitelerinde öğrenciler, Valensiya'daki gibi kampüslerine kamp kurarak süresiz eylem başlattıklarını duyurdu.
Çadırlarının yanına Filistin bayrakları asan öğrenciler, "İsrail devleti, 6 aydan fazla süredir hiçbir ceza görmeden Gazze'yi yok ediyor ve soykırımı sürdürüyor." dedi.
Barcelona Üniversitesi'nde de kamp kuran öğrenciler, "Üniversitelerimizin İsrail ile ve orada iş yapan firmalarla bağlarını koparmasını istiyoruz. Üniversite yönetiminden sorumluluk talep ediyoruz. Merkezi hükümete baskı uygulasınlar." açıklamasını yaptı.
Barcelona Üniversitesi'nde kamu yönetimi dalında yüksel lisans yapan 24 yaşındaki Pablo Castilla da İspanyol basınına verdiği demeçte, "Biz sadece dünyanın her yerindeki öğrencilerle dayanışma içinde olmak istiyoruz. ABD'deki öğrenciler, Filistin'e yapılanları Vietnam ile kıyaslıyor. Bizler de diktatör Franco'ya karşı olan öğrencilerin mirasçılarıyız." şeklinde konuştu.
Zaragoza Üniversitesi'nde bir grup öğrenci ve öğretim görevlisi de üniversitenin giriş kapısı önünde toplanarak, "Gazze'de soykırıma hayır", "İsrail devleti, terörist devlettir", "Bir savaş değil soykırım" yazlı dövizlerle eylem yaptı.
Madrid'deki Complutense Üniversitesi'nin bazı fakültelerinde de öğrenciler panolarına Filistin'e destek veren, İsrail ve ona destek veren ülke ve kuruluşları sert dilde eleştiren yazılar astı.
Öğrenciler, "Soykırımı finanse eden şirketlerle ilişkiler kesilsin", "7 ayda 30 binden fazla Filistinli öldürüldü. Soykırımı durdurun." mesajlarını verdi.
Madrid'deki üniversite öğrencileri yarın eylemlerini daha da büyüteceklerini duyurdu.
Diğer yandan ocak ayında İspanya'daki 50 devlet üniversitesinin 47'sinde görev yapan bir grup öğretim görevlisi tarafından kurulan Filistin Üniversite Ağı adlı platform da Filistin'e destek veren eylemler yapan üniversite öğrencilerine kararlı ve koşulsuz destek verdiklerini açıkladı.
Söz konusu platform, "Gazze'deki soykırım durdurulsun, Filistin'deki sömürgeci işgal son bulsun ve Avrupa'daki kurumlarımız uluslararası hukukun kendilerine verdiği yükümlülüklere saygılı olsun" çağrısında bulundu.
İspanya'daki eylemler barışçıl devam ediyor.
Üniversite öğrencilerinin Filistin'e destek eylemleri polisin bazı yerlerdeki müdahalelerine rağmen ABD, Kanada, Fransa, Avustralya, İngiltere, Fransa, Hollanda, Meksika gibi farklı ülkelerde de sürüyor.
Viyana Üniversitesi öğrencileri Filistin'e destek gösterisi başlattı
Avusturya'da, Viyana Üniversitesi'nin Altes AKH Kampüsü'nde üniversite öğrencileri, Filistin'e destek gösterisi düzenliyor.
Başkent Viyana'nın 9'uncu bölgesinde yer alan kampüsün içerisinde çadırlar kuran öğrenciler, "Soykırıma son", "İsrail'e boykot" yazılı pankartlar açtı.
ABD'deki birçok üniversitede haftalardır süren Filistin'e destek gösterilerini desteklemek ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla düzenlenen gösteride öğrenciler, Viyana Üniversitesi'nin İsrail ile yaptığı tüm işbirliğini sonlandırması talebinde bulundu.
Gösteride konuşan Yahudi aktivist Dalia Sarig-Fellner, Viyana Üniversitesi'nin Avrupa Birliği (AB) bünyesinde savunma sanayi alanında İsrail'le yapılan ortak projelere katıldığını, bunun tarafsızlık ilkesiyle çeliştiğini belirterek, bu işbirliğinin Avusturya'yı "Filistin halkına yönelik işlenen soykırıma suç ortağı" yaptığını söyledi.
Sarig-Fellner, dünya genelinde ABD başta olmak üzere birçok ülkede üniversite öğrencilerinin İsrail karşıtı protesto gösterileri düzenlediğine işaret ederek, "Cesur genç insanlar seslerini yükseltiyorlar, iktidarların ve polisin uyguladığı baskılara aldırış etmiyorlar ve bizlere vicdanın sesini dinlemenin ne olduğunu öğretiyorlar." diye konuştu.
Fransa'da Filistin'e destek eylemleri üniversitelerin ardından liselere de yayıldı
Lise Sendikaları Birliğinin (USL) çağrısı ile onlarca lise, Gazze'de acil ateşkes sağlanmasını ve Filistin devletinin tanınmasını isteyen öğrenciler tarafından kuşatıldı.
USL Başkan Yardımcısı Manes Nadel, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Fransız liselerinin "barış için" kuşatıldığını duyurdu.
Nadel, İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarına değinerek, "her Fransız liselinin bu saldırılara karşı harekete geçme görevi" olduğunu vurguladı.
USL, liselileri yarın da eylemlerini sürdürmeye çağırdı.
Muhalif Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisinin Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için aday gösterdiği Filistinli Rima Hassan da liseli eylemcilere destek verdi.
Hassan ve beraberindeki LFI milletvekili Louis Boyard, Paris'in Seine-Saint-Denis banliyösündeki Blaise Cendrars Lisesine giderek, eylemcilerle dayanışma içinde olduklarını gösterdi.
ABD'nin ardından Fransa'da da birçok üniversitede Filistin'e destek eylemleri devam ediyor.
Fransa'nın önde gelen üniversitelerinden Sciences Po'da ve Sorbonne'da öğrenciler, İsrail saldırılarının sürdüğü Gazze'deki durumu protesto etmek ve Filistin ile dayanışma mesajı vermek için gösteriler düzenliyor.
Bangladeş'te üniversite öğrencileri, Filistin'e destek için yürüdü
Bangladeş'te çeşitli üniversitelerden öğrenciler, "Gazze'de soykırımın sona ermesi" talebiyle kampüslerde Filistin'e destek amacıyla yürüdü.
Ülkede iktidardaki Avami Birliği partisinin öğrenci kanadı Bangladeş Öğrenci Ligi ile Dakka Üniversitesi öğrencileri, Filistin'e destek gösterileri düzenledi.
Ülkedeki diğer üniversitelerden öğrencilerin de katıldığı gösteriler kapsamında kampüslerde Filistin'e destek için yürüyüş gerçekleştirildi.
Filistin bayrağı taşıyan öğrenciler, "Özgür Filistin" ve "Soykırımı durdurun" gibi sloganlar attı.
Yürüyüşe katılan öğrenciler, ABD'deki üniversitelerde düzenlenen gösterilerde Filistin'e destek veren öğrencilerin gözaltına alınması konusunda Washington yönetimini "taraflı oldukları gerekçesiyle" eleştirdi.
Rangpur bölgesindeki Begum Rokeya Üniversitesi öğrencilerinden Rakibul Islam Rupam, AA muhabirine, "Dünyadaki (üniversite) kampüslerdeki diğer öğrencilerle dayanışmamızı göstermek için yürüdük." dedi.
Savar bölgesindeki Jahangirnagar Üniversitesi öğrencilerinden Sohel Rana da Bangladeş'in dış politikasının bağımsız bir Filistin devletini desteklediğini söyleyerek "Gazze'deki soykırımın hemen durdurulmasını istiyoruz." diye konuştu.
Fransız öğrenciler Filistin'e destek eylemlerini görüştü
Filistin destekçisi öğrenciler Paris 8 Üniversitesinde bir amfide toplandı.
Amfinin duvarlarına, Filistin bayrakları, "Filistin’e Özgürlük" ve "Soykırım Durdurun. Sömürgeciliği Durdurun. Göç Yasasını Durdurun" yazılı dövizler asan öğrenciler, "Filistin yaşayacak, Filistin kazanacak" ve "Yaşasın Filistin" sloganları attı.
Öğrenciler, İsrail'in Gazze'ye 7 aydır devam eden saldırılarının sona ermesini istedi.
ABD, Avrupa ve Fransa'daki üniversitelerde Filistin'e destek amacıyla yapılan gösterileri desteklerini ifade eden öğrenciler, Gazze için Fransa'da yapılabilecek eylemler hakkında fikir alışverişinde bulundu.
Öğrenciler, Paris'te yerel saat ile 17.30'da Filistin için düzenlenecek gösteriye katılma çağrısında bulunarak, Fransız ve İsrailli üniversiteler arasındaki işbirliklerine son verilmesini istedi.
Fransa'daki üniversitelerde Filistin için ortak bir eylem günü planlanması çağrısında bulunan öğrenciler, Filistin halkı için yapılan eylemlerin sadece üniversitelerle sınırlı kalmayıp farklı yerlere de yayılmasını da talep etti.
Soyadını vermek istemeyen Paris 8 öğrencisi Lisa, amfide, Fransa'nın İsrail'e finansal desteğine, silah ihracatına ve Gazze'de "soykırıma" katkısı olan İsrailli firmalarla işbirliğine son vermesi konusunu görüştüklerini kaydetti.
Lisa, çalışanların da öğrencilerle harekete geçtiği takdirde Gazze'deki saldırıların sonlanabileceğini savunarak, Filistin için eylemlerin yapıldığı kampüslere polisin baskın yapmasını "benzeri görülmemiş bir baskı" olarak nitelendirdi.
Paris 4 Üniversitesinde Filistin Komitesi üyesi Aicha da "Paris 1 ve Paris 4 üniversitelerinin, işgal altındaki Filistin topraklarında İsrailli üniversitelerle ortaklıkları" olduğunu söyledi.
Aicha, Fransa'daki üniversite yönetimlerinin, bu ortaklıklar aracılığıyla Gazze'deki "soykırıma" verdikleri desteği sonlandırmalarını istedi.
Kaynak: AA
YORUMLAR