Abdest Artığı ile Abdest Almanın Hükmü

HADİSLER

Abdest artığı ile abdest almanın hükmü nedir? Abdest artığı ile abdest almak ile ilgili hadisler…

Humeyd el-Humeyrî radıyallahu anh’dan rivâyet edildiğine göre dedi ki:

Ebû Hüreyre gibi dört yıl Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in sohbetinde bulunmuş, bir zatla karşılaştım, şöyle dedi.

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem kadının, erkeğin artığı ile erkeğin de kadının artığı ile yıkanmasını men etti, dedi. (Müseddet) rivâyetinde (kadın erken beraberce avuşlasınlar) ibaresini ziyade etti. (Ebû Dâvûd, Taharet, 40/81; Neseî, Kitâb’ut-Tahâret, n. 239)

Hadisin Açıklaması

Zikredilen bazı hadislerde kadının artığı ile gusül edilip, abdest alınabileceği bildirildiği halde, bu hadiste nehy ediliyor. Bu hadisler arası şöyle telif edilmiştir. Eğer kadın gusül ederken ve abdest alırken bedeninde kullandığı su, kaptaki suyun içine dökülürse kaptaki su kullanılmış suyun karışmasıyle temizleyici olmak özelliğini kaybetmiş olur. İşte böyle hallerde kadın erkeğin artığı ile, erkek te kadının artığı ile abdest alamaz, gusül edemez. Bu ihtilaf edilen husus kaptaki suyun elle alındığı ve avuçlandığı, kullanılmış su üstü açık suya karışma ihtimali olduğuna göredir.

Soba kazanlarında, ibriklerde bulunup, yarısı ile erkek diğer yarısı ile de kadının veya yarısı ile kadın, diğer yarısı ile de erkeğin abdest alması ve gusül etmesi bu ihtilafın dışında kalır. Çünkü, kaptaki suya el sürülmemiştir. Kullanılmış su olma ihtimali de yoktur. Hadis-i şerifin sonunda bir kolaylık tarif buyruluyor. Kadın ve erkeğin suyu bir anda avuçlamalarıdır. Eğer her ikisi suyu beraber avuçlarlarsa birbirlerinin artığı ile abdest alabilirler, gusül edebilirler. Çünkü, su hükmen hiç birinin artığı sayılmaz.

*

Hakem bin Âmr radıyallahu anh’dan rivâyet edildiğine göre;

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem kadının abdest suyu artığı ile erkeğin abdest almasını men etti. (Ebû Dâvûd, Taharet, 40/82; Tirmizî, Ebvâb’ut-Tahâret, b. 47, n. 64, c. , s. 93; İbn-i Mâce, Kitâb’ut-Tahâret, b. 34, c. 1, s. 133)

Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları