Abdest Uzuvlarını Üç Kere Yıkamak ile İlgili Hadis

HADİSLER

Abdest alırken uzuvlar kaç kere yıkanır? Abdest uzuvlarını (organlarını) üçer defa yıkamak ile ilgili hadis...

Âmr bin Şuayb radıyallahu anh’dan; O da babasından O da dedesinden şöyle rivâyet olunmuştur:

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e bir şahıs gelerek ey Allah’ın Rasûlü: Temizlik nasıl yapılır? (Abdest nasıl alınır) diye sordu, bir çanakta su getirin buyurdu. (Çanakta su getirdiler) üç kere elini, üç kere yüzünü, üçer kere kollarını yıkadı. Başına meshetti. Şahadet parmaklarını kulaklarına sokup baş parmağı ile kulağının dışlarını, şehadet parmağı ile de içlerini meshetti. Sonra da üç kere ayaklarını yıkadı da işte abdest böyledir. Kim bu şekilden fazla veya eksik ederse kötülük ve zulüm etmiş olur veya zulüm ve kötülük yapmış olur buyurdu. (Ebû Dâvûd, Taharet, 51/135; Nesâi, Kitâb’ut-Tahâret, b. 41, n. 140, s. 88, c. 1; İbn-i Mâce, Kitâb’ut-Tahâret, b. 48, n. 422, s. 146, c. 1)

Hadisin Açıklaması

Bu hadis-i şerif, Sünnete uymanın ehemmiyetini belirtir. İbadetlerde en doğru yol Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in sünnetine uymaktır, her azayı üç kere yıkamak sünnettir. Üçten fazla yıkamak sünneti aşmaktır. Zaruret olmadıkça üçten aşağı yıkamak da sünnet miktarından eksik yapmaktır ki o da iyi değildir. Geçen ve bundan sonra gelecek hadislerde görüleceği gibi (Rasûlullah (s.a.v), ikişer kere, üçer kere yıkamıştır. Birer kere yıkaması farzdır. İkişer kere yıkaması sünnettir.

Üçer kere yıkaması sünnetin kemâlini gösterir. Zaruretler haricinde sünnetin kemâlini tatbik etmek, tabii ki en uygun olanıdır.

Hanefîlerce üç defa yıkamak sünnettir. Dört defa yıkamış olsa da beis yoktur. (Bezlül-Mechûd c. 1, s. 336)

Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları