Abdullah b. Ömer’in (r.a.) Kimdir?
Hz. Ömer’in (r.a.) oğlu Abdullah b. Ömer’in (r.a.) kimdir? En çok hadis rivayet eden, en çok fetva veren yedi sâhâbîden ve abâdileden biri olan Abdullah b. Ömer’in (r.a.) hayatı…
Abdullah b. Ömer radıyallahu anh, Hz. Ömer radıyallahu anh’ın oğlu, en çok hadis rivayet eden, en çok fetva veren yedi sâhâbîden ve abâdileden (İlimleriyle ve özellikle verdikleri fetvalarla meşhur olan Abdullah adlı dört sahâbî hakkında kullanılır) biridir.
ABDULLAH B. ÖMER (R.A.) KİMDİR?
Abdullah bin Ömer radıyallahu anh Hz. Ömer’ül Faruk’un Zeynep isimli hanımından doğma oğludur.
Hz. Abdullah radıyallahu anh tahminen Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellemin, peygamberliğinden bir veya iki sene sonra dünyaya gelmiştir. Hz. Ömer radıyallahu anh, Müslüman olduktan sonra Müslüman bir aile içerisinde büyümüş, küçük yaşta İslâm’ın zevkini tatmıştır.
Hz. Ömer radıyallahu anh, hicret ettiği zaman o da beraber hicret etti. Bedir ve Uhud harblerinden başka bütün muharebelerre iş tirak etti. Rıdvan biatında bulundu.
Hz. Ömer radıyallahu anh, devrindeki fetihlerin hepsinde bulundu. Nihavent savaşında rahatsız olup, soğanla tedavi edildi. Hicretin 27 nci yılında Afrika, Tunus, Cezayir ve Marakeş seferlerine katıldı. Hicretin 30. uncu yılında Horasan ve Taberistan hareketlerine katıldı. Hz. Ali devrinde meydana gelen dâhili olaylara katılmadı. İstanbul’un Fethi için gönderilen orduda Ebû Eyyûb el-Ensârî ile birlikte o da vardı. Cemel ve Sıffîn fitnelerine girmemişti. İbn Ömer radıyallahu anh dirâyetli ve cesurdu, hak olanı söylemekten çekinmezdi. Nitekim Haccâc-ı Zalim’in birçok hareketini yüzüne karşı tenkit etmişti.
Kur’an okumada ve tefsirde çok ileri seviyede idi. Kur’an’daki mücmel ayetlerin tefsirini en iyi şekilde yapanlardandı.
Abdullah bin Ömer radıyallahu anh hadis mevzuunda da ileri gelen esbaptandı. Kendisinden birçok kimse hadis öğrenmiştir. Hayatının sonuna kanar hadis öğretmekle meşgul oldu Meselâ: İmam Nâfî, İbn-i Ömer’den hadis öğrenmiş, İmam Mâlik de Nâfî’den öğrenmiştir. Hadiste bu silsile en kuvvetli silsile olmuştur. Hz. Abdullah’ın rivâyet ettiği hadislerin sayısı 2630 kadardır. Bunlardan yüzyetmişi müttefakun aleyhtir. Kendisinden Buharî 81, Müslim de 31 hadis rivâyet etmişlerdir.
Hz. Abdullah radıyallahu anh, eşitliği seven, övülmekten hoşlanmayan, sade giyinişli; fakir, yetim, dul ve garipler babası, misafirsiz yemeğe oturmayan bir zattı. 11 oğlu, 4 kızı vardı. Son derece ittikalı idi, gecelerinin çoğunu sabaha kadar ibadetle geçirir, çok günleri nafile oruçla değerlendirirdi.
Hicretin 74 üncü yılında 83 veya 85 yaşında iken Harem-i Şerif içerisinde bilinmeyen bir şahıs tarafından ayağına zehirli hançer batırılmış, bunun tesiri ile hasta düşmüş ve Mekke’de vefat etmiştir. Allah kendisinden razı olsun. (Tezkiratü’l-Huffâz, c. 1, s. 37, Müstedrek, C 3, s. 556, Ashâb-ı kirâm, c. 3, s. 112)
Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları