Abdullah bin Abbas (ra.) Kısaca Kimdir?

Abdullah bin Abbas (ra.) kısaca kimdir? Peygamberimizin (sav.) amcası Hz. Abbas’ın (ra.) oğlu İbn Abbas veya Abdullah bin Abbas’ın (ra.) kısaca hayatı...

Abdullah bin Abbas radıyallahu anh Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in amcasının oğlu, tefsir ve fıkıh ilimlerinde otorite kabul edilen ve çok hadis rivayet edenler arasında yer alan sahâbîdir.

ABDULLAH BİN ABBAS (RA.) KİMDİR?

Abdullah bin Abbas radıyallahu anh, Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellemin amcası Hz. Abbas’ın, Ümmül Fadl’dan doğma oğludur. Ezvâc-ı Tâhirâttan Hz. Meymûne radıyallahu anha teyzesidir. Abbâsî Halifelerinin dedesidir.

Hicretten üç yıl önce dünyaya gelen Abdullah bin Abbas Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem vefat ettiğinde on üç yaşında idi. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimizin, “Ya Rab, bu gence Kur’an ilimlerini öğret” diye duasını alan İbn-i Abbas, bir kere de Rasûl-i Kibriya Efendimiz, helaya girmiş, İbn-i Abbas da bir abdest suyu hazırlamış, bir kenara koymuştu.

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, “Bu suyu kim koydu,” dedi. Abdullah bin Abbas radıyallahu anh koydu, dediler. Bunun üzerine şöyle buyurdu: “Yârabbî, bu gencin dindeki bilgi ve duygusunu arttır.” İbn-i Abbas, ashab arasında ilmi payeye erişenlerden birisidir. İlimdeki üstünlüğünden dolayı kendisine el-Hıbr el-Bahr, denilmiştir.

Kur’an-ı Kerim’i te’vildeki isabeti dolayısı ile (tercümanı Kur’an) ünvanıyla da şöhret bulmuştur. İbn-i Mes’ûd bile (İbn-i Abbas Kur’an’ın en güzel tercümanıdır) demiştir.

Abdullah bin Abbas radıyallahu anh, Hz. Ali radıyallahu anh devrinde bir kere hac emiri tayin edilmiş, Arafat’ta okuduğu Sûre-i Nûr ve onun tefsirini nakleden Ebû Vail demiştir ki:

Eğer İbn-i Abbas radıyallahu anh’ın bu hutbesini bütün milletler ve kavimler işitseydi, onun tebliğ ettiği belağat ve hikmetler karşısında hiç bir kavim kalmaz, hepsi iman ederlerdi. İbn Abbas radıyallahu anh, denizler kadar geniş bilgiyi asıl kaynak Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem olmak üzere, Hz. Ömer, Hz. Ali ve Hz. Ubey bin Kâ’b radıyallahu anh’dan almıştır. Kendisinden ikibin altı yüz atmış (2660) hadis rivâyet olunmuş, bunlardan 75 inde Buharî ve Müslim ittifak etmişlerdir. 18 ini Buharî, 49 unu da Müslim tek başlarına rivâyet etmişlerdir. İbn-i Abbas’a bu ilmi nasıl kazandığı sorulduğunda “soran bir dil, düşünüp muhakeme eden bir kalb ile” cevabını vermiştir.

İbn Abbas radıyallahu anh Hicretin 68 inci yılı 71 yaşında iken Mekke’de vefat etmiş, cenaze namazını Hz. Ali radıyallahu anh’ın oğlu Muhammed Hanefî kıldırmıştır.

Allah, kendisinden razı olsun. (Tezkiratü’l-Hüffaz, c. 1, s. 4i), Müstedrek 533, Ashab-ı kirâm, c. 2, s. 117)

Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları

İslam ve İhsan

ABDULLAH BİN ABBAS’IN (R.A.) HAYATI

Abdullah Bin Abbas’ın (r.a.) Hayatı

ABDULLAH BİN ABBAS'IN (R.A) DUASI

Abdullah Bin Abbas'ın (r.a) Duası

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.