Abdullah bin Abbas (ra.) Kısaca Kimdir?
Abdullah bin Abbas (ra.) kısaca kimdir? Peygamberimizin (sav.) amcası Hz. Abbas’ın (ra.) oğlu İbn Abbas veya Abdullah bin Abbas’ın (ra.) kısaca hayatı...
Abdullah bin Abbas radıyallahu anh Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in amcasının oğlu, tefsir ve fıkıh ilimlerinde otorite kabul edilen ve çok hadis rivayet edenler arasında yer alan sahâbîdir.
ABDULLAH BİN ABBAS (RA.) KİMDİR?
Abdullah bin Abbas radıyallahu anh, Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellemin amcası Hz. Abbas’ın, Ümmül Fadl’dan doğma oğludur. Ezvâc-ı Tâhirâttan Hz. Meymûne radıyallahu anha teyzesidir. Abbâsî Halifelerinin dedesidir.
Hicretten üç yıl önce dünyaya gelen Abdullah bin Abbas Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem vefat ettiğinde on üç yaşında idi. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimizin, “Ya Rab, bu gence Kur’an ilimlerini öğret” diye duasını alan İbn-i Abbas, bir kere de Rasûl-i Kibriya Efendimiz, helaya girmiş, İbn-i Abbas da bir abdest suyu hazırlamış, bir kenara koymuştu.
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, “Bu suyu kim koydu,” dedi. Abdullah bin Abbas radıyallahu anh koydu, dediler. Bunun üzerine şöyle buyurdu: “Yârabbî, bu gencin dindeki bilgi ve duygusunu arttır.” İbn-i Abbas, ashab arasında ilmi payeye erişenlerden birisidir. İlimdeki üstünlüğünden dolayı kendisine el-Hıbr el-Bahr, denilmiştir.
Kur’an-ı Kerim’i te’vildeki isabeti dolayısı ile (tercümanı Kur’an) ünvanıyla da şöhret bulmuştur. İbn-i Mes’ûd bile (İbn-i Abbas Kur’an’ın en güzel tercümanıdır) demiştir.
Abdullah bin Abbas radıyallahu anh, Hz. Ali radıyallahu anh devrinde bir kere hac emiri tayin edilmiş, Arafat’ta okuduğu Sûre-i Nûr ve onun tefsirini nakleden Ebû Vail demiştir ki:
Eğer İbn-i Abbas radıyallahu anh’ın bu hutbesini bütün milletler ve kavimler işitseydi, onun tebliğ ettiği belağat ve hikmetler karşısında hiç bir kavim kalmaz, hepsi iman ederlerdi. İbn Abbas radıyallahu anh, denizler kadar geniş bilgiyi asıl kaynak Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem olmak üzere, Hz. Ömer, Hz. Ali ve Hz. Ubey bin Kâ’b radıyallahu anh’dan almıştır. Kendisinden ikibin altı yüz atmış (2660) hadis rivâyet olunmuş, bunlardan 75 inde Buharî ve Müslim ittifak etmişlerdir. 18 ini Buharî, 49 unu da Müslim tek başlarına rivâyet etmişlerdir. İbn-i Abbas’a bu ilmi nasıl kazandığı sorulduğunda “soran bir dil, düşünüp muhakeme eden bir kalb ile” cevabını vermiştir.
İbn Abbas radıyallahu anh Hicretin 68 inci yılı 71 yaşında iken Mekke’de vefat etmiş, cenaze namazını Hz. Ali radıyallahu anh’ın oğlu Muhammed Hanefî kıldırmıştır.
Allah, kendisinden razı olsun. (Tezkiratü’l-Hüffaz, c. 1, s. 4i), Müstedrek 533, Ashab-ı kirâm, c. 2, s. 117)
Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları