Adak ile İlgili Hadisler
Adak ile ilgili hadisler nelerdir? Peygamberimizin (s.a.v.) adak ile ilgili hadis-i şerifleri...
Adak, “Allah’a, örfümüze göre ise aynı zamanda mübârek bir şahsa veya makāma mânevî yardımını dilemek için, bir istek veya dileğin gerçekleşmesi durumunda yerine getirilmek üzere yapılan vaat ve vaat edilen şey, nezir” anlamlarına gelir.
Peygamber (s.a.v.) Efendimizin adak hakkındaki bazı hadisleri...
ADAK HAKKINDA HADİSLER
Hz. Peygamber (s.a.v.), Allah’a itaat kabilinden adakların yerine getirilmesini emretmiş, Allah’a isyan veya mâsiyet kabilinden olan konularda adakta bulunulmamasını, şayet yapılmışsa buna uyulmamasını istemiştir. (Buhârî, “Eymân”, 26-27; Müslim, “Ne- zir”, 8; Ebû Dâvûd, “Eymân”, 12)
***
İbn Abbâs’tan (r.a.) rivayet ediliyor:
Bir kadın hacca gitmeyi adamış fakat gidemeden ölmüştü. Bunun üzerine kardeşi Resûlullah’a gelip bu durumda ne yapılacağını sordu. Allah Resûlü de ona, “Kardeşinin bir borcu olsaydı, onu öder miydin?” diye sordu. O, “Evet” diye cevapladı. Bunun üzerine Allah Resûlü, “O hâlde Allah’a borcunuzu ödeyin. Çünkü Allah vefa gösterilmeye daha lâyıktır.” buyurdu. (Nesâî, Menâsikü’l-hac, 7)
***
Hz. Âişe’den (r.a.) nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Her kim Allah’a itaat etmeyi adarsa, Allah’a itaat etsin. Her kim de Allah’a karşı isyan etmeyi adarsa, sakın Allah’a isyan etmesin!” (Buhârî, Eymân ve nüzûr, 28)
***
İbn Abbâs’tan (r.a.) nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“...Gücünün yettiği bir şeyi adayan, onu yerine getirsin!” (İbn Mâce, Keffâret, 17)
***
Ebû Hüreyre’den (r.a.) nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Adak, Allah’ın takdir etmediği bir şeyi insana yaklaştırmaz. Ancak nezr(ettiği husus) kadere uygun düşer (ve gerçekleşir) de böylece cimrinin elinden istemediği hâlde malı çıkarılır.” (Müslim, Nezr, 7)
***
Bazı hadislerinde de Hz. Peygamber’in (s.a.v.) adakta bulunmayı hoş karşılamadığı görülür. Meselâ bir hadîs-i şerifte “Adak bir fayda sağlamaz, sadece cimrinin malını eksiltmiş olur” (Buhârî, “Eymân”, 26; Müslim, “Nezir”, 2) buyurmuştur.
YORUMLAR