Adam Olmak İsteyenlere Yol Haritası

Genç Dergisi, 9. yılı hediyesi olarak “Medeniyet Öncülerimizden 365 Lider Davranış” isimli kitabı okuyucularına veriyor. Ekim [2014] sayısında işlenen dosyada bu kitapla bağlantılı olarak hazırlanmış. Yeni Türkiye'nin gençlerine rehber olacak “Medeniyet Öncülerimizden 365 Lider Davranış” kitabının yazarı Dr. Adem Ergül ile bu kitabı hakkında konuştuk.

Genç: GENÇ okuyucularını nasıl bir kitap bekliyor? Muhtevası nasıl biraz bahseder misiniz?

Adem Ergül: Öncelikle Genç dergimize teşekkür ediyorum. Gençlerin gündemine girmeyi başaran ve onlarla el ele tutuşabilen az sayıda dergilerimizin başında geliyor. Daima kendini yenilemeyi ve düne ait kültür ve irfânı bugünle buluşturmayı ve daha ötede bugüne ait söylenmesi gerekeni de söyleyebilmeyi başarabilmiş bir dergimiz. Çıktığı günden bugüne kadar müstesna hediye kitaplarla da okuyucusunu beslemeye devam etti. 365 dizisi Gence ait bir çizgi oluşturdu, diyebiliriz. Bu silsileye mütevazı bir katkı ile katılmak,elhamdülillah bizim için de şükre vesile bir nimet olmuştur.

GÖNÜL AŞISI İLE BESLENMELİ

353_310820141100_209085133Her kitap öncelikle gönle doğar. Sonra Rabbin izni ve yardımıyla varlık sahnesinde yerini alır.“Medeniyet Öncülerimizden 365 Lider Davranış” isimli kitabın hazırlanışı da böyle oldu, diyebiliriz. Uzun zamandır başta peygamberler olmak üzere, âlimler, ârifler ve liderlerimize ait hayranlık ve gıpta oluşturan davranış tabloları dikkatimi çekmiştir. Onların,gönüllere ve hayatlara iz bırakan bu aşılayıcı hallerini, bir buket hâlinde GENÇ okuyucusu ile buluşturmanın, her alanda hasreti çekilen “Karakter ve şahsiyet sahibi, yol açan, yol gösteren ve huzur veren kişiliklerin”in yetişmesine mütevazı bir katkı olacağını düşündüm. Bu niyetle yola çıkıldı ve hamdolsun dostlarımızın katkıları ile de kısa sürede kitaba dönüşmüş oldu.

Rabbimiz, peygamberlerini bile kıssalarla desteklemiş, gönüllerini pekiştirmiş, kendilerine yol göstermiş ve terbiye etmiştir. Öyleyse kendisini karakter ve şahsiyet olarak geliştirmek isteyen hemen herkesin, bu nevi hayat hikâyelerine ihtiyacı vardır. Üzülerek ifade edelim ki, bu örnekleri şahsında toplamış yeterli sayıda abi, abla, anne-baba, usta, hoca ve lidere sahip değiliz. Bu itibarla gönül ufkumuzu hiç olmazsa medeniyet öncülerimizin karakter aşılayıcı müstesnâ tabloları ile beslemek ve desteklemek, kendi kişiliğimize yapacağımız en önemli katkılardan biri olacaktır. Şunu ifade edebilirim ki kitap, “etkin ve öncü insan”ın hücre hücre yeniden inşasının ne olduğunu ve nasıl olması gerektiğini, yaşanmış tablolar marifetiyle ortaya koymaktadır.

MEDENİYET ÖNCÜLERİMİZİN ZENGİNLİĞİNİ KEŞFETTİM

Genç: Kitabın müellifi olarak sizi nasıl etkiledi bu kitap, yazarken neler hissettiniz daha çok?

Adem Ergül:Doğrusu medeniyet öncülerimizin zenginliğini, derinliğini ve insanlık kalitesini daha yakından müşahede etmiş oldum. İslâm’ın inşa ettiği insan kalitesinin, buutlarına ve ufuklarına hayranlığım daha da artmış oldu. İçimde kendi adıma geliştirmem gereken açık alanlarımı farketmeme vesile oldu. Gönlümde yeni niyetler oluşturdu. Ve Yine bereketli, etkili, yetiştirici, çığır açıcı, Hakk’ın makbûlü ve halkın mergûbu yani Hak ve halk katında itibarlı olma yolunda işâret taşlarının neler olabileceğine dair kanaatlerin doğmasına vesile oldu. Teorinin, pratik hayatta yansımalarını görmenin engin huzurunu yudumladım, diyebilirim.

GENÇ YİĞİTLERE YOL HARİTASI

Genç: Teknik birkaç soru soracak olursak eğer, kitap kaç sayfa tutacak, hangi tür bir kağıda basılacak, tasarımı nasıl olacak, kolay okunacak mı?

Adem Ergül: Kitap 470 sayfa civarında olacak. Kalitesine gelince, GENÇ dergimizin maharetli usta ve uzmanlarının elinden çıkan diğer ürünlerde olduğu gibi büyük bir itinanın kâğıda yansımasını görmüş olacağız. Hatta medeniyet öncülerimize bir saygı olsun diye artı bir gayretin gösterildiğini de farkedeceğiz. Kitabın sûreti göze ve gönle sürur verirken, muhtevası da okuyucusuna güzel duygular fısıldayacak ve umarım bir değil birden fazla okuma isteği uyandıracaktır, inşaallah. Bereket ve sevdirme, elbette Rabbimizin bir lütfudur.

Genç: Genç arkadaşlarımız size "Bu kitabı neden okumalıyım?" diye soracak olsa, ne cevap verirdiniz?

Âdem Ergül: GENC’in tişörtlerinin birinin arkasında şöyle bir niyet cümlesi vardı: “Niyet ettim adam olmaya”. İşte bu kitap, bu niyeti taşıyan genç yiğitlere, adam gibi adamların hayat tablolarından kesitler sunarak, nasıl bir adam olmaları gerektiğine dair bir yol haritası sunmaktadır, diyebiliriz. Onlar, niyet ettikleri gibi güzel adam olurlarsa, onların da gelecek nesillere taşınan şahsiyetleri ve hayat hikâyeleri olacaktır. Şimdiden, böyle bir adam olma yolunda yola girenleri selamlıyorum.

Kaynak: Genç Dergisi, 97. Sayı, Ekim 2014

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.