Afrika'nın Yeterli Aşıyı Bulabilmesi Yıllar Alabilir

Afrika, dünyadaki varlıklı ülkelerin yeni tip koronavirüs aşısı üreten şirketlere verdikleri siparişlerden dolayı aşıya ulaşabilmek için yıllarca beklemek zorunda kalabilir.

Küresel Aşı ve Aşılama Birliği (GAVI), Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) kapsamında, 2021 yılının ilk yarısında Afrika'nın hemen hemen tüm ülkelerine yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı ulaştıracağını duyururken, açıklanan doz miktarları ülke nüfuslarının yüzde 5'ini dahi aşılamaya yetecek miktarda değil.

Sahra Altı Afrika'da şimdiye kadar yalnızca Seyşeller ve Morityus toplu aşılamaya başlarken, Gine'de ise Sputnik V aşısının denemeleri yapıldı. Kuzey Afrika'da aşılamaya başlayan ülkeler Fas, Cezayir ve Mısır oldu.

Afrika kıtasında Kovid-19 vakası sayısı 3 milyon 625 bini geçerken, ölenlerin sayısı da 93 bini aştı.

Afrika Birliği 1,3 milyar aşı sipariş verdi

Kitlesel bağışıklığın elde edilebilmesi için kıtadaki 1,3 milyar kişinin yüzde 60'ının aşılanması hedefleniyor.

Afrika Birliği (AfB), hem COVAX girişimi hem de aşı firmalarına verdiği siparişlerle kıta için gerekli aşı rakamına yaklaşsa da siparişlerin ne zaman teslim edileceği halen belirsiz.

AfB, kıta ülkelerine dağıtılması için farklı aşı firmalarından şimdiye kadar 670 milyon doz aşı siparişi verdi. COVAX girişimi kapsamında da kıtaya 700 milyon aşı gelmesi planlanıyor.

AfB, aşıların finansmanı için COVAX Bağış Girişimi, Dünya Bankası, doğrudan bağışçılar ve Afreximbank'ı kullanacak.

Kıtada aşılama planı olmadığını doğrudan açıklayan tek ülke Tanzanya.

Ülkeler kendi aşılarını almaya çalışıyor

Kıtada bazı ülkeler, uluslararası örgütleri beklemeden aşı firmalarından tedarik yolunu seçiyor.

Son olarak Güney Afrika, Hindistan Serum Enstitüsünün ürettiği AstraZeneca aşılarından 1,5 milyon doz sipariş verdi ve ilk parti aşıları teslim aldı.

Uganda da yine benzer şekilde 18 milyon AstraZeneca aşısı satın almak için Hindistan Serum Enstitüsüyle anlaşma yapıldığını duyurdu.

Gine, Rusya'dan 2 milyon doz Sputnik V aşısı sipariş verirken, Fas, AstraZeneca'dan 2 milyon, Çin'in Sinopharm aşısından 500 bin doz sipariş verdi.

Cezayir, Rusya'dan sipariş ettiği 500 bin doz Sputnik V aşısının ilk partisiyle aşılamaya koyuldu.

94 bin nüfusa sahip Seyşeller, aşılamaya Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) bağışladığı 50 bin doz Sinopharm aşısıyla başladı.

Morityus da Hindistan'ın bağışladığı 100 bin doz AstraZeneca aşısıyla toplu aşılama planını uygulamaya koydu.

Mısır hükümeti ise Sinopharm'dan 100 milyon doz aşı sipariş ettiğini duyurdu ve gelen ilk partiyle sağlık çalışanlarını aşıladı.

COVAX, Afrika'ya AstraZeneca ve Pfizer aşısı ulaştıracak

COVAX kapsamında 2021 yılının birinci ve ikinci çeyreğinde AstraZeneca/Oxford ve Pfizer-BioNTech aşılarının kıtada dağıtımına başlanacak.

Dünya ölçeğinde az gelişmiş ülkelere yılın ilk 6 ayında yaklaşık 337,2 milyon doz aşı dağıtılacağına açıklayan GAVI, 200 milyon nüfuslu Nijerya'ya 16 milyon 8 bin, 110 milyon nüfuslu Etiyopya 8 milyon 928 bin, 87 milyon nüfuslu Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne 6 milyon 948 bin doz aşı ulaştıracak.

GAVI, aşıların 240 milyon dozunu Hindistan Serum Enstitüsünde üretilen AstraZeneca-Oxford aşısından, 96 milyon dozunu doğrudan AstraZeneca'dan ve 1,2 milyon dozunu ise Pfizer ve BioNTech firmasından tahsis edecek.

Afrika kıtasında COVAX kapsamında bu yıl ülkelerin alacağı aşı doz miktarları şöyle;

Cezayir 2 milyon 200 bin, Angola 2 milyon 544 bin, Benin 936 bin, Botsvana 117 bin, Burkina Faso 1 milyon 620 bin, Kabo Verde 108 bin, Kamerun 2 milyon 052 bin, Orta Afrika Cumhuriyeti 372 bin, Çad 1 milyon 272 bin, Komorlar 108 bin, Kongo Demokratik Cumhuriyeti 6 milyon 948 bin, Kongo Cumhuriyeti 420 bin, Fildişi Sahili 2 milyon 40 bin, Cibuti 108 bin, Esvatini 108 bin, Etiyopya 8 milyon 928 bin, Gambiya 180 bin, Gana 2 milyon 412 bin, Gine 1 milyon 20 bin, Gine Bissau 144 bin, Kenya 4 milyon 176 bin, Lesotho 156 bin, Liberya 384 bin, Libya 343 bin 200, Malavi 1 milyon 476 bin, Mali 1 milyon 572 bin, Moritanya 360 bin, Morityus 100 bin 800, Mısır 5 milyon 138 bin, Fas 1 milyon 881 bin 600, Mozambik 2 milyon 424 bin, Namibya 127 bin 200, Nijer 1 milyon 872 bin, Nijerya 16 milyon 8 bin, Ruanda 1 milyon 98 bin, Sao Tome ve Principe 96 bin, Senegal 1 milyon 296 bin, Sierra Leone 612 bin, Somali 1 milyon 224 bin, Güney Afrika 3 milyon 93 bin, Güney Sudan 864 bin, Sudan 3 milyon 396 bin, Togo 636 bin, Tunus 686 bin, Uganda 3 milyon 552 bin, Zambiya 1 milyon 428 bin ve Zimbabve 1 milyon 152 bin.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.