Afrika'ya Gidecek 85 Öncü Aranıyor

Uluslararası Genç Derneği’nin her yaz Afrika’ya düzenlediği seferler devam ediyor. Dernek bu yıl, Afrika'ya 85 gönüllü gönderecek.

Uluslararası Genç Derneği, 2015 yılı Ramazan ayında 85 gönüllüyü “Sivil Toplum ve Gönüllülük” temasıyla Afrika’nın çeşitli ülkelerine gönderiyor.

Proje başvuru kabulü 15 Mayıs-23 Mayıs tarihleri arasındadır.

Uluslararası Genç Derneği, her yaz Afrika’ya gerçekleştirdiği gönüllü seferlerini bu yıl “Gönüllü Yaşıyoruz, Kıtaları Aşıyoruz” projesi kapsamında yeniden gerçekleştiriyor. Kurulduğundan bu yana gençlere yurtdışı tecrübesi sunan Uluslararası Genç Derneği (UGED), Afrika kıtasına yönelik ilk öğrenci gönderme projesini 2011 yılında gerçekleştirdi. Ülke çapında aldığı başvurular arasından seçilen 17 gönüllüyü bir aylığına Mali, Kamerun, Gana ve Burkina Faso’ya gönderdi.

2012 yılında başvurular arasından seçilen 34 gönüllü ise 45 gün boyunca Gana’daydı.

Dernek, 2013 yılında gerçekleştirdiği çalışmalar neticesinde “Kırık gönüllere, Kırk Gönüllü” projesi kapsamında 40 gönüllüyü 30 günlüğüne Uganda, Tanzanya, Gana ve Burkina Faso’ya gönderdi.

2014 Yılı Temmuz ayında Uluslararası Genç Derneği (UGED), İstanbul Gönüllü Eğitimciler Derneği (İGEDER) ve Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı işbirliğiyle hazırlanan ‘’Afrika’ya Genç Gönüllü YÜZ’’ projesi ile 2014 yılının Ramazan ayında tam 100 üniversite öğrencisini Afrika’nın 9 farklı ülkesine (Gana, Uganda, Sudan, Mali, Nijer, Tanzanya, Fildişi Sahilleri, Burkina Faso, Kamerun) gönül elçileri olarak gönderdi.

aaaa

Dernek bu yıl ise 85 Genç Gönüllüyü Sivil Toplum ve Gönüllülük teması ile toplamda 9 ülkeye (Tanzanya, Uganda, Kamerun, Sudan, Gana, Fildişi Sahili, Mali, Burkina Faso, Nijer) gönderiyor.

23 Mayıs 2015 Cumartesi günü, saat 23.59’da sona erecek başvuru süreciyle belirlenecek gönüllüleri bu yaz tecrübe dolu bir program bekliyor;

  1. Türkiye’nin Afrika açılımına katkı sağlayacak bir organizasyonda yer alma,
  2. Küresel boyutta bir sivil toplum çalışmasında gönüllü olarak bulunma,
  3. Yurtdışı tecrübesi edinme,
  4. Yabancı dilini geliştirme,
  5. Yurtdışında akademik araştırma gerçekleştirme ve hazırlanan raporlara katkıda bulunma,
  6. Farklı kültürleri gözlemleme gibi birçok konuda gönüllülerin tecrübe edinmesine imkân sunan bu proje bu yıl tam 100 gencin bu organizasyondan faydalanmasını sağlayacak.
  7. Gerçekleştirilen bu proje ile Afrika’nın makus tarihine tanıklık etme, farklı inanç ve değerlere sahip kurum ve kuruluşların çalışmalarını yerinde görmek gibi tecrübeler kazandıracaktır.

PROJE SÜRECİ NASIL İŞLİYOR? GÖNÜLLÜLERİ NELER BEKLİYOR?

Türkiye Ayağı

Her yıl Nisan – Mayıs aylarında tanıtımına ve başvuru alımına başlanılan projede gönüllü adaylar, ilk olarak derneğin resmi siteleri üzerinden (gencdernegi.org, gencdergisi.com, gencgonulluler.com) belirtilen şartlar doğrultusunda formlarını doldurarak başvurularını gerçekleştiriyorlar.

Dernek bünyesinde oluşturulan Eleme Kurulu tarafından öncelikle doldurulan formlar değerlendirilerek puan sırasına göre sıralanıyorlar. Her yıl gönderilecek öğrenci sayısının iki katı olacak şekilde puan sıralamasına göre belirlenen isimler mülakat için davet ediliyorlar.

Mülakat neticesinde belirlenen isimler resmi siteler üzerinden ilan edilerek proje ve yolculuk hazırlıklarına başlıyorlar. (Pasaport ve vize başvuruları, çeşitli aşıların olunması, bavul listesinin oluşturulması, ülke gruplarına yönelik sosyal medya platformlarının oluşturulması, hazırlık eğitimine katılım sağlanması gibi adımlardan oluşuyor).

Afrika yolculuğuna başlamadan önce gönüllülerin belirlenen günlerde dernek merkezinde oryantasyon eğitimine katılım sağlamak mecburiyetindeler. Bu eğitimlerde;

  1. Yerel Dil Dersleri: Gidecekleri ülke vatandaşı olan ve Türkiye’de okuyan (Türkçe bilen) bir öğrenciden gidecekleri ülke yerel dilinde temel kelimelerin öğrenilmesi,
  2. Ülke Tanıtımları: Gidecekleri ülke vatandaşı olan ve Türkiye’de okuyan (Türkçe bilen) ya da daha önce derneğin projeleri kapsamında gidilecek ülkelerden birinde bulunmuş gönüllülerden o ülkeye dair bilinmesi gereken coğrafi, tarihi ve kültürel konuların görseller eşliğinde sunulması,
  3. Konferanslar: Afrika üzerine çeşitli akademik araştırmalar yapan isimlerden ve yine sivil toplum çalışmaları gerçekleştiren kurumlardan bilgilendirme sunumlarının gerçekleştirilmesi,
  4. Proje Tanıtımı: Proje kapsamında yapılacak faaliyetlerin tanıtımı,
  5. Proje Uygulama Eğitimi: Gönüllülerin yapacakları araştırmalar ve hazırlayacakları raporlar üzerine eğitim verilmesi gibi kapsamlı seminerler ve dersler gerçekleştirilecektir.

Eğitim sürecini de başarıyla tamamlayan gönüllüler, belirlenen ülke liderleri öncülüğünde Afrika seyahatlerine başlayacaklardır.

Afrika Ayağı

Gönüllülerin ülkelerine ulaştıklarında başvuru formunda ailelerinden ‘irtibat kişisi’ olarak belirttikleri kişiye mesaj atılarak bilgilendirme gerçekleştirilecektir.

Gönüllüler havaalanında karşılanarak konaklayacakları yerlere ulaştırılacaktır. İlk hafta içerisinde o ülkede misafir olacakları sivil toplum kuruluşunun çalışanlarıyla tanışacaklar, ülke şartları ve yapacakları çalışmalarla alakalı bilgilendirilecekler, gerekli eksikleri bulundukları yerin şartları doğrultusunda giderilecek, bulundukları şehirde kısa turlar düzenlenerek ülkeye alışmaları sağlanacaktır.

İkinci hafta itibariyle gönüllüleri yoğun bir maraton bekliyor olacak. Gönüllülerin kendi kabiliyetleri ve misafir oldukları STK’nın ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli organizasyonlara kanalize edilerek faaliyetlerde fiili olarak dönüş tarihine kadar yer alacaklardır. Bu çalışmalara örnek teşkil edecek bazı faaliyetler;

  1. Eğitim görmek üzere Türkiye’ye gelecek öğrencilere Türkçe dersleri verilmesi,
  2. Başta Ramazan kumanyaları olmak üzere yardım çuvallarının hazırlanması,
  3. İftar organizasyonlarında görev alma,
  4. Çocuklara Kuran’-ı Kerim eğitimi verme,
  5. Grafik – Tasarım, Web Tasarım çalışmaları gerçekleştirme,
  6. Kreş, yetimhane, hastane, medrese gibi yerlerde çocuklara eğitim verme ve onlarla beraber vakit geçirme,
  7. Başta köyler olmak üzere aile ziyaretleri gerçekleştirme,
  8. Sivil Toplum Kuruluşlarının çeşitli inşaat işlerinde gönüllü olarak çalışma.

Gönüllülerimiz bu ve benzeri faaliyetleri gerçekleştirirken diğer yandan pek çok sosyal faaliyetin içerisinde yer alma imkanı da bulacaktır. Bu aktivitelere örnek verilecek olursa;

  1. Tarihi ve Kültürel Geziler (Cape Coast Kalesi – Gana, Kaplumbağa Adası – Tanzanya, Victoria Gölü – Uganda)
  2. Üniversite, medya ve çeşitli kurum ziyaretleri,
  3. Eğitim araştırmaları.

2015 YILINDA HANGİ ÜLKELERE GİDİLİYOR? DERNEK, KAÇ GÖNÜLLÜ GÖNDERİYOR?

Bu yıl Türkiye çapında alınacak başvurular ile kabul edilecek 85 gönüllü, 9 farklı ülkeye gönderilecek:

110515052015

Not: Ülkelere gidiş-dönüş tarihlerinde değişiklikler olabilir.

Başvurular esnasında, gönderilecek ülkelerdeki kurumlarla işbirliği içerisinde, ülkelerin yapılarını dikkate de alarak çeşitli kriterlere bağlı kalarak seçimler yapılıyor. Bu yıl aranılan kriterler şu şekildedir:

  1. Erkek olmak,
  2. Sigara kullanmamak,
  3. 18-27 yaş aralığında olmak,
  4. En az lisans düzeyinde eğitim almak,
  5. İngilizce, Fransızca, Arapça dillerinden en az bir tanesini bilmek,
  6. Uzun uçak yolculuklarına ve sağlıksız yaşam koşullarına dayanıklı olmak,
  7. Ekip çalışmasına yatkın olmak,
  8. Kronik veya alerjik bir rahatsızlığa sahip olmamak,
  9. Kur’an-ı Kerim’i öğretebilecek düzeyde bilmek.
  10. Cemaat ile namaz kılmaya önem vermek,
  11. Resmi rapor yazabilecek ve günlük tutabilecek düzeyde yazı kabiliyetine sahip olmak,
  12. Proje konusu olan "Sivil toplum ve gönüllülük çalışmaları" kapsamı dışında kalacak olan siyasi, mezhebi, şahsi, fikri hiçbir gaye ve niyete sahip olmamak,
  13. İlk kez Afrika ülkelerine gidiyor olmak,
  14. Seyahat engeli bulunmamak,
  15. Uzun uçak yolculuklarına, sıcak hava şartlarına ve sağlıksız koşullara karşı dayanıklı olmak,
  16. Çağrılması halinde mülakata; seçilmesi halinde eğitim seminerlerine katılım sağlamak,
  17. Pasaport, vize işlemleri ile tüm şahsi harcamalarını karşılayabilecek ekonomiye sahip olmak

PROJEYLE ALAKALI ÖNEMLİ NOTLAR:

  1. Afrika organizasyonları, her yıl hazırlanan projeler kapsamında devlet kurumlarından sağlanan hibeler neticesinde gerçekleştirilmektedir. Her yıl olduğu gibi bu yıl da projenin gidiş tarihine kadar iptal olma durumu söz konusudur. Yaz programlarını planlayan gönüllüler bu durumu dikkate almalıdırlar ( Bugüne kadar derneğin Afrika ile ilgili olan tüm projeler başarı ile sonuçlanmıştır.)
  2. Mülakatlar neticesinde seçilen gönüllü, kendisinden istenilen resmi başvuruları (pasaport ve vize başvurusu) ve evrakları (pasaport, vize, aşı kartı gibi) belirlenen tarihler içerisinde makul sayılacak bir mazeret bulunmadan tamamlamayarak projeyi maddi zarara uğratırsa (uçak biletinin iptali, konaklama masrafı gibi) oluşan zarar kendisinden tazmin edilir.
  3. Mülakatlar neticesinde seçilen bir gönüllü, eğitim sürecinde yer almaz yahut hazırlık süreçlerinde başvuru şartlarını karşılamadığı gözlemlenirse (sigara kullanması, ekip çalışmasına uyum sağlamaması) projenin Türkiye ayağında projeden men edilebilir.

110715052015

 

(Projeye kayıt yaptırmak isteyenler aşağıdaki çerçeveye tıklayabilir. )

114815052015

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

  • Hudayi vakfi heryerde varmi mesela siirtte

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.