Ağızdaki Sarımsak Kokusu Nasıl Geçer?
Sarımsak ve alyum bitkileri (soğan, pırasa vs.) neden ağız kokusuna neden oluyor? Ağızdaki sarımsak, soğan gibi kokular nasıl giderilir?
Sarımsak ve alyum bitki familyasının diğer üyeleri (soğan ve pırasa), sistein sülfoksit üretirler. Bu da onlara özgü tat ve koku verir. Sarımsak, nefesinizin kokmasına iki şekilde neden oluyor. İlki, sarımsağı yediğinizde sülfürik bileşenlerin ağzınıza yerleşmesi ve nefesinizin o anda kokması. Bu kokuya neden olan bileşenler fırçalamadığınız, iple temizlemediğiniz, çalkalamadığınız sürece ağzınızda kalıyor.
İkinci olarak, sarımsak ciğerleriniz yoluyla nefesinizi etkiliyor. 1936 yılında yapılan ilginç bir çalışmada doktorlar yemek borusu kanseri rahatsızlığı olan bir hastayı sarımsak çorbası ile beslediler. Hasta kanser nedeniyle ağzına hiç uğramadan doğrudan karın duvarından midesine ulaşan bir boruyla beslendi. Sarımsak hastanın ağzından alınmamasına rağmen 3 saat sonra doktorlar nefesinde sarımsak kokusunu tespit ettiler. Bu eski çalışma yakın zamanda yapılan diğer çalışmaları destekliyor.
SARIMSAK KOKUSUNDAN KURTULMANIN YOLU
Ağızdaki sarımsak kokusundan kurtulmanın en etkili tek yolu ağzınızdaki sarımsak kalıntılarının ve buharlaşan sülfür bileşiklerinin ortadan kaldırılması. Bunu dişlerinizi fırçalayarak ve iple temizleyerek, dil temizleyicisi kullanarak, ağız çalkalama suyuyla gargara yaparak yapabilirsiniz.
Şarjlı diş fırçası – Şarjlı bir diş fırçası kullanmak dişlerinizin üstündeki ve aralarındaki sarımsak bileşiklerini temizlemede oldukça etkili. Ayrıca su püskürten başlığı da kullanarak ağzınızın arka kısmında kalan kalıntıları da temizleyebilirsiniz.
Maydanoz – Sarımsak içeren pek çok yemek tarifinde sarımsak kokusunu bastırmada etkili olduğu için maydanoz da kullanılıyor. Sarımsak yedikten sonra maydanoz yemeye çalışın.
Kakule, nane, rezene, karanfil, anason tohumu – Bu tohumlar ve bitkiler sarımsak kokusunu bastırmaya ve maskelemeye yardımcı olma açısından maydanoza benzer.
Limon – Limonun sarımsak kokusunu bastırmada etkili olmasının yanı sıra bakteriyi öldüren anti bakteriyel özelliği de var. Sarımsak yedikten sonra bir limon dilimini emmeyi deneyin. Ayrıca ellerinizi limon suyuyla yıkamak da kokuyu ellerinizden çıkarmaya yardımcı olacak.
Çay için – Çaylar, özellikle yeşil çay ve nane çayları, sarımsağın ürettiği uçucu sülfür bileşiklerini azaltan polifenoller içeriyor. Sarımsak yerken ya da yedikten sonra çay için.
Şekersiz sakız çiğneyin – Sakız çiğnemek sarımsak kokusunu bastırmaya ve dişlerinizin üstünde ve arasında kalan kalıntıları da yerlerinden çıkarmaya yardımcı olacak.
Süt için – 2010 yılında yapılan bir çalışmaya göre süt içmenin nefesinizdeki sarımsak kokusunu azaltmaya yardımcı olduğu kanıtlandı. Sütün yağ içeriğinin kokuları bastırmaya yardımcı olduğu düşünülüyor. Tam yağlı süt yarım yağlı sütten daha etkili ve sarımsak sütle karıştırıldığında (iğrenç!) yedikten sonra içmekten daha etkili oluyor.
Kahve çekirdekleri çiğneyin – Pek çok kişi kahve çekirdeklerini veya çekilmiş kahveyi biraz çiğnedikten sonra tükürmenin sarımsak kokusunu azaltmaya yardımcı olduğunu söylüyor.
Kokusuz sarımsak içeren gıda takviyelerini kullanın – Eğer sağlığa olan yararlarından ötürü sarımsak yiyorsanız, kokusuz sarımsaklı gıda takviyelerini kullanmayı düşünün.
YORUMLAR