Ahiret İçin Ne Hazırladınız?
Hesap günü için ne hazırladınız?
Efendimiz’in âilesi bir koyun kesmiş ve etini infâk etmişlerdi. Efendimiz koyundan geriye ne kaldığını sorunca:
“–Sadece bir kürek kemiği kaldı.” denildi. Bunun üzerine Efendimiz gerçek servetin ne olduğuna dâir nebevî bakış açısıyla şöyle buyurdu:
“–Desenize bir kürek kemiği hâriç, hepsi bizim oldu!” (Tirmizî, Kıyâmet, 33) Abdullah bin Şihhîr anlatıyor:
RESULULLAH’IN OKUDUĞU SURE
“Bir gün Rasûlullah Tekâsür Sûresi’ni okuyordu. Sûreyi okuyup bitirince şöyle buyurdu:
«Âdemoğlu, malım malım deyip duruyor. Ey Âdemoğlu! Yiyip tükettiğin, giyip eskittiğin veya sadaka olarak verip sevap kazanmak üzere önden gönderdiğinden başka malın mı var!?»” (Müslim, Zühd, 3-4) Efendimiz diğer bir hadîste de, kıyâmet gününden bir manzarayı şöyle tasvîr etmektedir:
ALLAH BİZİMLE TERCÜMANSIZ KONUŞACAK
“Allah, sizin her birinizle tercümansız konuşacaktır. Kişi sağ tarafına bakacak; âhirete gönderdiklerinden başka bir şey göremeyecektir. Soluna bakacak; âhirete gönderdiklerinden başka bir şey göremeyecektir. Önüne bakacak; karşısında cehennemden başka bir şey göremeyecektir. O hâlde artık (hiçbir şeyiniz yoksa bile) bir hurmanın yarısıyla da olsa, kendinizi cehennem ateşinden koruyun. Bunu da bulamayan, güzel bir söz (söyleyip gönül alarak) kendisini korusun.” (Buhârî, Tevhid 36, Zekât 9, 10)
Demek ki kişinin hayır veya şer nâmına âhirette karşısına çıkacak her şey, bu dünyada yapıp ettiklerinin tecessümünden ibârettir. Bunun içindir ki Yüce Rabbimiz biz kullarını şöyle îkaz buyurur:
YARIN İÇİN NE HAZIRLADINIZ?
“Ey îmân edenler! Allah’tan korkun ve herkes yarına ne hazırladığına baksın! Allah’tan korkun, muhakkak ki Allah, yaptıklarınızdan haberdardır.” (el-Haşr, 18)
Şeyh Sâdî buyurur ki:
“Akıllı insanlar mallarını, paralarını öbür cihâna giderken yanlarında götürürler. (Yani önceden Allah yolunda infâk ederler.) Ancak hasislerdir ki, hasretini çekerek burada bırakır giderler.”
Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Hak Dostlarının Örnek Ahlâkından 1, Erkam Yayınları
YORUMLAR