Ahkam-ı Şeriyye (İslam Dininin Hükümleri)

Ahkam-ı Şeriyye nedir? “Ahkam-ı Şeriyye” ya da “Ahkam-ı İslamiyye” diye bilinen İslam dininin hükümleri nelerdir?

Ahkam-ı Şeriyye, “İslâm hukûkunda îtikâd, ibadet, muamelat ve cezalara ait hükümler” demektir.

AHKAM-I ŞERİYYE (İSLAM DİNİNİN HÜKÜMLERİ)

10 maddede Ahkam-ı Şeriyye (İslam dininin hükümleri):

  1. Ramazan’da yolcu isterse oruç tutabilir, isterse tutmayıp kazâ eder. Zîrâ Efendimiz (s.a.v) Medîne’den Kedîd’e kadar oruç tutmuşlar, oradan sonra tutmamışlardır. (Buhârî, Savm, 35)
  2. Allah Rasûlü (s.a.v) hafifçe sekiz rekât Duhâ namazı kılmışlardır. Bu namaz sünnet-i müekkededir.

Ümmü Hânî bint-i Ebî Tâlib (r.a) şöyle buyurur:

“Mekke fethi senesi Rasûlullâh (s.a.v) Efendimiz’in yanına gittim. Baktım yıkanıyorlardı. Fâtıma (r.a) da kendilerini setrediyor, bir perdeyle örtüyordu. (Selâm verdim.) Efendimiz (s.a.v):

«‒Bu gelen kimdir?» diye sordular.

«‒Benim, Ümmü Hânî» cevâbını verdim.” (Buhârî, Gusül, 21)

“Rasûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) çaprazlama bağladığı bir tek kumaş içinde sekiz rekât namaz kıldılar. Namazdan çıktıkları zaman:

«‒Yâ Rasûlâllâh, anamın oğlu benim ahd ve eman verdiğim filânı, İbn-i Hübeyre’yi katledeceğini söylüyor!» dedim. Rasûlullâh Efendimiz (s.a.v):

«‒Yâ Ümmü Hânî’, senin ahd ve emân verdiğine biz de ahd ve emân verdik!» buyurdular. O kıldıkları namaz Duhâ namazı idi.” (Buhârî, Salât, 4)

  1. İmam olmaya en lâyık kişi, Kur’ân’ı daha fazla ezberleyen ve bilendir.
  2. Kadınların verdiği emân kabul edilir.
  3. Mütʻa nikâhı haram kılınmıştır. (Müslim, Nikâh, 20-32)
  4. Malın üçte birinden fazlasını vasiyet etmek câiz değildir.
  5. Kadın kocasının malından mâruf üzere kendisinin ve evlâtlarının nafakasını alabilir.
  6. İçki, meyte ve put satmak haramdır.
  7. Beyaz saçlara kına yakılabilir, koyu siyah olmamak şartıyla münasip bir şekilde boyanabilir.
  8. Devlet başkanına ulaşan hadler husûsunda şefaatte bulunmak haramdır. Hırsızlık yapan soylu kadının affını istemek gibi…

Mekke fethedildikten sonra şirkin kumandanlığına Hevâzin ve Sakîf kabileleri sarıldı. Bu sebeple Mekke fethinden sonra Huneyn Gazvesi ve Tâif kuşatması yapıldı.

Kaynak: Dr. Murat Kaya, Siyer-i Nebi.

İslam ve İhsan

İSLAM DİNİ NEDİR?

İslam Dini Nedir?

İSLÂM DİNİNİN MAHİYETİ

İslâm Dininin Mahiyeti

İSLAM DİNİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ

İslam Dininin Temel Özellikleri

İSLAM DİNİNİN KORUMAYI EMRETTİĞİ TEMEL DEĞERLER

İslam Dininin Korumayı Emrettiği Temel Değerler

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.