Aile Kurumu, Tam Bir Kuşatma Altında

Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Koordinasyon Kurulu 1. Toplantısı'nda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Aile kurumu, tam bir kuşatma altında" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Koordinasyon Kurulu 1. Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, insanın dünya serüveninin aileyle başladığını, ailenin insan fıtratı, onuru ve neslinin korunması hususlarında yeri doldurulamaz bir sosyal kurum olduğunu belirtti.

Ailenin, İslam'ın erdemli insan ve faziletli toplum idealinin daima merkezinde yer aldığını vurgulayan Başkan Erbaş, "Kur'an ve sünnette, ailenin mukaddes bir akitle kurulmasına ve korunmasına büyük bir önem atfedilmiştir. Hukuki çerçevesinden iletişim diline, ahlaki boyutundan muaşeret biçimine kadar aile kurumunun her aşaması, kurallar, ilkeler ve ölçülerle güvence altına alınmıştır. Zira gerçek anlamda huzur, ancak sağlam temellere dayanan, sağlıklı bir şekilde işleyen ve hak, sorumluluk ekseninde ortak yaşama bilincini pekiştiren bir aile kurumuyla mümkündür." diye konuştu.

Aile kurumunun tarihin her döneminde birtakım sapkın anlayışların, batıl inanç, ideoloji, yaklaşım ve uygulamaların tehdidiyle karşı karşıya kaldığının altını çizen Prof. Dr. Erbaş, "Geçmişteki hiçbir tehdit, yeni iletişim biçimlerinin sosyal ilişkileri derinden etkilediği günümüzdeki kadar yıpratıcı ve yıkıcı olmamıştır. Her bakımdan son derece hızlı ve kapsamlı bir küreselleşmenin yaşandığı günümüzde egemen kültürlerin yıkıcı etkisi, aile kurumunda maalesef ciddi örselenmelere sebep olmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

- Dijital mecralarda aile tanımını değişime zorluyorlar

Dijital mecralarda kendilerine geniş bir hareket alanı bulan sapkın akım ve baskı gruplarının, aile tanımını bile değişime zorladıklarını dile getiren Başkan Erbaş, şöyle devam etti:

AİLE KURUMU, TAM BİR KUŞATMA ALTINDA

"Bugün aile kurumu, küresel boyutta tam bir kuşatma altındadır. Bütün dünyada boşanmaların ve tek ebeveynli ailelerin çoğalması, bununla birlikte nikahsız birlikteliklere ve eşcinsel evliliklere meşruiyet kazandırma çabaları, bu kuşatmanın trajik yansımalarıdır. Dolayısıyla geçmişe kıyasla bugün aileyi ve fıtratı koruma noktasında daha büyük bir hassasiyet ve gayrete ihtiyaç vardır. Böyle bir ortamda aileyi tehdit eden her türlü düşünce, akım ve uygulamalar karşısında sağlam bir duruş sergilemek, toplumsal bir duyarlılık geliştirmek ve meseleyle ilgili kapsamlı ve güçlü tedbirler almak, inancımızın ve köklü değerlerimizin bizlere yüklediği hayati bir sorumluluktur."

Küresel ifsat hareketlerine karşı ailenin korunması ve güçlendirilmesine yönelik çalışmalara büyük bir özveriyle devam ettiklerini vurgulayan Erbaş, "Bu bağlamda merkez teşkilatımızda sadece aileye yönelik hizmet ve faaliyetler gerçekleştiren bir daire başkanlığımız var. Ülkemiz genelinde 81 il ve 378 ilçe müftülüğünde 493 aile ve dini rehberlik büro ve merkezlerimiz var. Buralarda toplam 5 bine yakın din görevlimiz görev yapmaktadır." dedi.

- "Aileye yönelik faaliyetlerle 8 milyon 179 binden fazla vatandaşımıza ulaştık"

Ailenin kurulması, korunması ve güçlendirilmesi konusunda toplumun her kesimine yönelik farkındalık oluşturmayı hedefleyen çalışmalar gerçekleştirdiklerini bildiren Başkan Erbaş, "Bu kapsamda son 3 yılda çevrim içi aile sohbetleri, temel aile bilinci eğitimi, pandemi süreci aile eğitimleri ve evliliğe ilk adım, baba okulu, mum dibini ışıtır, 4-6 yaş Kur'an kursu velilerine yönelik aile semineri gibi faaliyetlerle 8 milyon 179 binden fazla vatandaşımıza ulaştık. Aile ve dini rehberlik büro ve merkezlerimizde 75 bin 378 vatandaşımıza dini rehberlik hizmeti verdik." ifadelerini kullandı.

Çocuk evleri, kadın konuk evleri ve huzur evlerinde manevi destek hizmetleri gerçekleştirdiklerini belirten Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, "Son bir yıl içerisinde Aile Haftası, Koruyucu Aile Günü, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü ve Dünya Kadınlar Günü gibi etkinliklerle 1 milyon 230 binden fazla vatandaşımıza ulaştık." bilgisini verdi.

Kaynak: Diyanet Haber

İslam ve İhsan

AİLEYİ BESLEYEN TEMEL DEĞERLER

Aileyi Besleyen Temel Değerler

LGBT SAPKINLIĞI AİLEYİ TEHDİT EDİYOR

LGBT Sapkınlığı Aileyi Tehdit Ediyor

CİNSİ VE AHLAKİ BAKIMDAN SAPKIN YÖNELİŞLERE KARŞI ÇOCUKLARIMIZI NASIL KORUMALIYIZ?

Cinsi ve Ahlaki Bakımdan Sapkın Yönelişlere Karşı Çocuklarımızı Nasıl Korumalıyız?

CİNSEL YÖNELİM, CİNSİYET KİMLİĞİ VE CİNSEL KİMLİK KARMAŞASI İLE İLGİLİ DİKKAT ÇEKEN UYARILAR VE BİZİ BEKLEYEN TEHDİTLER

Cinsel Yönelim, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Kimlik Karmaşası İle İlgili Dikkat Çeken Uyarılar ve Bizi Bekleyen Tehditler

İSLAM’DA AİLENİN ÖNEMİ

İslam’da Ailenin Önemi

MÜSLÜMAN BİR AİLENİN NİTELİKLERİ

Müslüman Bir Ailenin Nitelikleri

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.