Aile Neden Önemlidir?
Aile neden önemlidir? Mü’min nasıl bir nesil endişesi taşımalıdır? Çocuklarımıza bırakacağımız en büyük miras nedir? Osman Nuri Topbaş Hocaefendi anlatıyor.
AİLE NEDEN ÖNEMLİDİR?
Milletler, âile yapısının sağlamlığı ile büyür. Âile çürürse toplum da hayâtiyetini kaybeder. Milletimizi harple-darple dize getiremeyenler, bugün kaleyi içeriden çökertmeye çalışıyorlar. Bunun için günümüzde âile müessesesine ciddî saldırılar yapılıyor…
- “Cinsiyet eşitliği”, “cinsel tercih” denilerek ailenin temeline dinamit konulmaya çalışılıyor. Aileye iptal damgası vurulmak isteniyor.
- İnsan fıtratına aykırı şekilde; erkek erkeğe, kadın-kadına ilişkiler normalleştirilmek isteniyor.
- Eşcinsel evlilik, toplumlara dayatılmaya çalışılıyor.
Bu nevî ifsat hareketlerine karşı uyanık olmak durumundayız.
Aileyi korumak ve güçlendirmek vazifemizdir. Aile çözülürse, din de vatan da zaafa uğrar.
Dolayısıyla neslin korunması ve yetişmesinde aile, ihmal edilmemesi gereken bir “kale”mizdir.
EN GÜZEL MİRAS
Bütün mahlûkat, bir nesil yetiştirmek üzere tanzim edilmiş. Yani her canlı, nesil endişesi hisseder. Necip Fâzıl nesil endişesinden mahrumiyetin acı manzarasını şu teşbihle ifade ediyor:
“Tomurcuk derdinde olmayan ağaç, odundur.”
Ancak bir mü’minin nesil endişesi, evlâtlarına İslâm şahsiyet ve karakterini mîras bırakabilmek olmalı.
Zira neslinden seyyie-i câriye olacak, bedduâlar ettirecek evlâtların gelmesi, bir mü’minin Allâh’a sığınacağı bir musîbettir.
Dolayısıyla bir mü’minin en asil vazifesi, Cenâb-ı Hakk’a kul olacak örnek bir nesil yetiştirmektir. Yani mal mirasından ziyade, insan mîrâsı bırakabilmektir.
Zira; en güzel miras, insan mirasıdır.
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz’in dâr-ı bekāya irtihâl ettiği günün sabah namazıydı. Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem oda kapısının perdesini kaldırdı ve o esnada Hazret-i Ebûbekir’in imamlığında namaz kılan sevgili ashâbını son defa seyretti.
Onları (yani yetiştirdiği o müstesnâ nesli, ardında bıraktığı o güzîde insan mirasını) yan yana saf tutmuş, cemaatle namaz hâlinde görünce bundan son derece memnun kaldı ve sürûr içinde tebessüm buyurdu. (Buhârî, Meğāzî, 83)
Bu hâdiseyi nakleden Hazret-i Âişe Vâlidemiz diyor ki:
“Rasûlullah, ashâbının namaz kılışını tebessüm ederek seyrediyordu. (Arkasında güzel bir nesil bırakmanın huzuru ve sürûru içindeydi.) Allah Rasûlü’nü hiçbir vakit böylesine sevinçli bir hâlde görmemiştim.” (İbn-i Hişâm, IV, 331)
Yavrularımıza bırakacağımız en büyük miras, âhiret mirasıdır. İslâm’ın karakter ve şahsiyetini miras bırakabilmektir.
YORUMLAR