Akıllı Telefonların Güvenlik Özellikleri

Akıllı telefonların fabrika ayarları ile işletim sistemi ayarlarının değiştirilmesi gibi işlemlerin, akıllı telefonu siber saldırılara karşı daha duyarlı hale getirirken, işletmeci ve akıllı telefonun sunduğu güvenlik özelliklerini zayıflattığı bildirildi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca (BTK), "Tüketiciler için akıllı telefon güvenlik ipuçları"nı güncelledi.

GÜVENLİK AYARLARINI DEĞİŞTİRMEYİN

Akıllı telefon güvenliğiyle ilgili bilgilerin yer aldığı BTK duyurusunda, telefonun kaybolması veya çalınması durumlarında, telefonun izinsiz kullanımını önlemek için telefonda PIN ayarlanması ve şifrelenmesi gerektiği ifade edildi. Güvenlik ayarları üzerinde değişiklik yapmamanız tavsiye edilen duyuruda, telefonun fabrika ayarlarının ve işletim sisteminin ayarlarının değiştirilmesi (jailbreak, rooting) gibi işlemlerin, akıllı telefonu siber saldırılara karşı daha duyarlı hale getirirken, işletmeci ve akıllı telefonun sunduğu güvenlik özelliklerini zayıflattığına dikkat çekildi.

VERİ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYIN

Rehber ögeleri, belgeler ve fotoğraflar gibi telefonda saklanan verilerin yedeklenmesi önerilen duyuruda, bu verilerin kişisel bilgisayarlarda, harici depolama aygıtlarında veya bulut ortamında saklanabileceği belirtildi. Böylelikle kayıp, çalıntı durumlarında rahatlıkla telefondaki verileri geri yüklemenin mümkün olabileceği açıklandı.

GÜVENİLİR KAYNAKLARDAN GELEN UYGULAMALARI YÜKLEYİN

Bir uygulamayı indirmeden önce uygulamanın yasal ve güvenilir olduğundan emin olmak için akıllı telefonlara indirilecek uygulamaların, işletim sisteminin resmi uygulama ortamından edinilmesi, yorumlara göz atılması, uygulama ortamının meşruiyetini araştırmak ve uygulama sponsorlarının resmi web sitesinde yer alan bağlantılar ile uygulama ortamlarındaki bağlantıları karşılaştırarak tutarlılığı sağlamak gibi yöntemlerin denenebileceği kaydedilerek, güvenilmeyen kaynaklardan gelen uygulamaların bilgi çalan, virüs yükleyen ve telefonun içeriğine zarar veren istenmeyen yazılımları içerebileceğine dikkat çekildi.

UZAKTAN ERİŞİMLE SİLMEYİ ETKİNLEŞTİRİN

Akıllı telefonlarda, uygulama olarak edinilebilecek veya varsayılan olarak yaygın kullanılan önemli bir güvenlik özelliğinin, telefonun GPS'i kapalı olsa bile depolanan tüm verilere uzaktan erişebilmeye ve söz konusu verileri silebilmeye imkan sağlaması olduğu belirtildi.

YAZILIM GÜNCELLEMELERİNİ YAPIN

Otomatik güncellemeleri etkinleştirerek, telefonun işletim sisteminin güncel tutulması veya servis sağlayıcıdan, işletim sistemi sağlayıcısından, cihaz üreticisinden ve uygulama sağlayıcısından gelen güncellemelerin kabul edilmesi gerektiğine işaret edilen duyuruda, işletim sistemini güncel tutarak, siber tehditlere maruz kalma riskinin azaltılabileceği vurgulandı.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.