Akrabalarımıza Karşı Görevlerimiz

Sorularla İslam

Akrabalarımıza nasıl davranmalıyız? Hısım ve akrabalarımıza karşı görev ve sorumluluklarımız nelerdir?

Hısım ve akrabalar, geniş anlamda ailemizin bir parçası olduğu için onlara karşı da birtakım vazifelerimiz vardır.

Akrabalarımızı, zaman zaman ziyaret etmek, güzel söz ve güler yüzle sevgilerini kazanmak, ihtiyacı olanlara yardım etmek, muhtaç olmasalar bile hediye götürerek gönüllerini almak, uzakta olanlara mektup yazarak, telefon ederek hâl ve hatırlarını sormak ve böylece akrabalık bağlarını kuvvetlendirmeye çalışmak ve akrabaları birbirinden soğutup aralarının açılmasına sebep olabilecek söz ve davranışlardan sakınmak ahlaki görevlerimiz arasında yer alır.

Dinimiz, hısım ve akrabaya karşı iyi davranılmasına büyük önem vermiştir. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyruluyor:

“Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anaya babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya ve maliki bulunduğunuz kimselere iyilik ediniz.” (4/Nisâ, 36.) Bir adam Peygamberimize,

—Ya Resulallah! Bana cennete girmeme sebep olacak bir amel söyle, dedi. Peygamberimiz (s.a.v.),

—Allah’a ibadet eder ve ona hiçbir şeyi ortak koşmazsın, namazı kılar, zekâtı verir, akrabayı gözetirsin, (Buhârî, “Edeb”, 10, Müslim, “İmân”, 4.) buyurdu.

Akrabaya iyilik etmek cennete girmemize vesile olur, onlarla alakayı kesmek ise bizi bu nimetten mahrum eder. Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor:

“Hısım ve akraba ile alakayı kesenler cennete giremez.” (Buhârî, “Edeb”, 11, Müslim, “Birr”, 6.)

Kaynak: İslam İlmihali, Diyanet