Al-i İmran Suresinin 157. Ayeti Ne Anlatıyor?

KUR’ÂNIMIZ

Al-i İmran suresinin 157. ayetinde ne anlatılmak isteniyor? En yüksek mertebenin ne olduğunu bildiren ayet; Al-i İmran suresinin 157. ayetinin meali ve tefsirini yazımızda okuyabilirsiniz...

Ayet-i kerimede buyrulur:

وَلَئِنْ قُتِلْتُمْ ف۪ي سَب۪يلِ اللّٰهِ اَوْ مُتُّمْ لَمَغْفِرَةٌ مِنَ اللّٰهِ وَرَحْمَةٌ خَيْرٌ مِمَّا يَجْمَعُونَ

Andolsun ki Allah yolunda öldürülür veya ölürseniz biliniz ki Allah’tan gelecek bir bağışlama ve bir rahmet, onların biriktirdiklerinden daha hayırlıdır. (Âl-i İmrân, 3/157)

ŞEHİTLİK: EN YÜKSEK MERTEBE

Bilgi

Peygamberimiz zamanında bazı münafıklar, şehitler hakkında ileri geri konuşmuşlar ve “savaşa gitmeselerdi öldürülmezlerdi” demişlerdi. İnanç problemi olan bu kişilere göre, dünyada biraz daha yaşayıp mal mülk edinmek daha güzeldi. Allah ise, kendi yolunda can verenlerin bütün dünyalıklardan daha değerli mükâfatlara kavuşacaklarını haber vermiştir. Öyle ki, Peygamberimizin bildirdiğine göre, "Cennetteki hiç kimse dünyaya dönmek istemez. Fakat şehitler, şehitliğin ne kadar üstün bir mertebe olduğunu görünce, dünyaya dönüp tekrar şehit olmak isterler." (Buhari, Cihad, 6)

Mesaj

Allah’ın rızası, dünyadaki her şeyden hayırlıdır.

Kelime Dağarcığı

Fî sebîlillâh: Allah yolunda, Allah rızası için.

Kaynak: Diyanet, Kur'an-ı Kerim'den Serlevha Ayetler

TEFSİR

  1. Andolsun ki Allah yolunda öldürülür veya ölürseniz biliniz ki Allah’tan gelecek bir bağışlama ve bir rahmet, onların biriktirdiklerinden daha hayırlıdır.

Bir kişiye ölüm takdir edilmişse, o mutlaka ölecektir. Bu ölüm Allah yolunda olursa insan daha kazançlı çıkar. Aksi takdirde hiçbir şey elde edemeden yine ölüp gidecektir.

Allah yolunda cihâd etmek, yâni söz ve davranışlarımızla güzel bir gayretin içinde olmak en kıymetli ameldir. O yolda öldürülenleri Allah’ın mağfireti ve rahmeti kaplar ki, bu, kişinin dünyada elde edebileceği her şeyden daha hayırlıdır. Kişinin dünya malından istifade edip edemeyeceği belli değildir; ya kendisi ölür ya malı telef olur. Bunlar olmasa bile, dünya lezzetleri elem ve acılarla karışık, sıkıntılarla doludur. Âhiret nimetleri ise böyle değildir. Diğer taraftan, dünya nimetleri geçicidir; bunlar ne kadar mükemmel olursa, elden çıktığında insanın gönlünde bıraktığı acı ve tahassür o kadar büyük olur. Âhiret nimetleri ise ebedî ve elemsizdir. Orada, elde edilen bir nimeti kaybetme korkusu yoktur.

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri, kuranvemeali.com