Alâeddin Özdenören Kimdir?

KİM KİMDİR?

"7 Güzel Adam"dan biri olan Alaeddin Özdenören, Türk edebiyatına önemli katkıda bulunmuş öncü şahsiyetlerdendir.

1940’ta Kahramanmaraş’ta doğdu. Rasim Özdenören’in ikiz kardeşidir. Kahramanmaraş, Malatya, Tunceli ve İstanbul’da öğrenim gördü. 1966 yılında İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli şehirlerde öğretmen olarak görev yaptı. Sonradan atandığı Kültür Bakanlığı Müşavirliğinden 1991’de emekli olup 1997 yılında Balıkesir’e yerleşti.

Lise yıllarında Rasim Özdenören, Cahit Zarifoğlu ve Erdem Bayazıt ile Maraş’ta çıkardıkları Hamle dergisi ile mahalli gazeteler için hazırladıkları edebiyat sayfalarında edebiyata başladı. Alâeddin Özdenören’in edebiyat hayatı, Büyük Doğu’da, Diriliş’te, Edebiyat’ta, kendisinin de kurucuları arasında yer aldığı Mavera’da devam etti. Son yazılarını ise Yedi İklim, Hece ve Ay Vakti dergileri için yazdı. Şair, kimi zaman kendi adıyla, kimi zaman da Bilal Davut müstearıyla gazetelerde fikrî ve kültürel yazılar kaleme almıştır.

2003 yılında Balıkesir’de hayata gözlerini kapamıştır. (1940-2003)

“Yalnızlık Gide Gide” adlı şiir kitabıyla TYB ödülünü kazanan Özdenöre’in şiirine yalnızlık, ayrılık ve ölüm temaları hakimdir. Şiirlerinde lirik bir duyuşun yer yer politik bir duruşa omuz verdiği de görülür. Alaeddin Özdenören şiiri İçe döndüren, içe dönük bir şiirdir.

ESERLERİ

Şiir: Güneş Donanması, Yalnızlık Gide Gide, Bütün Şiirleri

Deneme/İnceleme/Hatıra: İnsan ve İslâm, Batılılaşma Üzerine, Devlet ve İnsan, Yakınçağ Batı Dünyası ve Türkiye’ye Yansımaları, Şiirin Geçitleri, Unutulmuşluklar, Açılı/yorum, Geleceğin İnsanı