'allah Dostları' Kitabı Çıktı

Prof. Dr. Ethem Cebecioğlu’nun kaleme aldığı 20. Yüzyıl Türkiye Evliya Menakıbı, "Allah Dostları" serisi Kalem Neşriyat tarafından yayınlandı.

Editör yazısında kitap hakkında şu bilgilere yer veriliyor:

"Pek çok ilmî disiplinde tabakât kitapları yazılmış; hadisçilerin hayatını anlatan eserlere “Tabakâtü’l-muhaddisîn”, fakîhlerin hal tercümelerini ele alan eserlere “Tabakâtü’l-fukahâ”, sûfilerle ilgili eselere ise “Tabakâtü’s-sûfiyye” ismi verilmiştir.

Hal tercümesi olarak yazılan bu eserler, o çağın ilgili bilim dalıyla uğraşmış kişilerin tabaka tabaka hayat hikayelerini ele almaktadır. Tasavvuf alanında yazılan en meşhur tabakât kitapları arasında, Sülemî (412/1021)’nin Tabakâtü’s-Sûfiyye ve Ebû Nuaym el –İsfehânî (430/1038)’nin Hilyetü’l-Evliyâ ve Tabakâtü’l-Asfiyâsı  sayılabilir.

Tabakâtus’-Sûfiyye kitapları gibi menâkıbnâmeler de tasavvuf ilmi açısından önemlidir. Aslında menâkıbnâmelerde anlatılan ictimâî, dînî, , ahlâkî, insânî ve târihî gerçeklerle alakalı pek çok mevzû ve vakâ’, sâdece tasavvuf ilmi cihetinden değil, tarih ilmi açısından da en önemli kaynaklar arasında sayılmaktadır. Bu bakımdan, tasavvufta mühim bir yer tutan evliyâ menkîbeleri, insanlığın hâfızası hükmünde olan tarih ilmi için de çok büyük bir öneme hâizdir.

Tasavvuf kendine has alanı, gayesi, konusu, usûlü ve düşünme tarzı olan bir ilim dalıdır.  Bu meyânda menâkıbnamelerin kullanımı alana önemli katkılar sağlamaktadır. Fuat Köprülü batıda önemli yer tutan menkabevî tarihçilikten çok istifade edildiğinden bahisle, bizim kültürümüzde bu tarihçilikten faydalanılabileceğini ifade etmektedir.

Günümüzde evliyâ menâkıbı tarzı bazı çalışmalar yapılsa da Tasavvuf ilmine hayatını adamış bir akademisyen olan Prof. Dr. Ethem Cebecioğlu Hocamızın çalışması, alâkadar olanlar için nâdide bir değerdir.

Şimdiye kadar 10 cilt olarak yayımlanan bu eserlerin, talep yoğunluğundan ve önceki baskılarının tükenmesinden dolayı, tekrar basılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Ankara Kalem Neşriyat olarak sizlere sunulan bu eserde, daha önce üç farklı cilt hâlinde neşredilenler birleştirilerek tek cilt hâlinde takdirinize sunulmuştur.

Muhterem Hocamızın kaleminden neşredilen Allah Dostları Serisi (20. Yüzyıl Türkiye Evliya Menâkıbı) adlı serinin içinde hayat hikâyeleri anlatılan Allah dostlarının isimleri cilt cilt şu şekildedir:

  1. Cilt: Kayserili Cemil Baba, Fahreddin Şevki Efendi, Muzaffer Ozak, Safer Baba, Urfalı Kemal Efendi.
  2. Cilt: Seyyid Abdülhakim-i Arvâsi, Urfalı Hacı Muhammed Es’ad Efendi, Manisalı Mersin Özadır Efendi
  3. Cilt: Mehmed Emin Haksever, Ömer Ziyaüddin-i Dağıstânî
  4. Cilt: Mehmet Hulûsi Baybal, İskilipli İbrahim Ethem Efendi
  5. Cilt: Kastamonu’lu Ahmed Hasib Yılancıoğlu, Dişçi Mehmed Efendi
  6. Cilt: Kayserili Mustafa Erbil Efendi
  7. Cilt: Muhammed Es’ad-ı Erbili (k.s.) 1
  8. Cilt: Muhammed Esad-ı Erbili (k.s.) 2
  9. Cilt Muhammed Esad-ı Erbili (k.s.) 3
  10. Cilt Hacı Gedikli Efendi (k.s.)

Gelecek nesillere yâdigâr kalması ve mâneviyâta susamış kalblere fayda sağlaması temennisiyle bu serînin berdevâm olmasını arzu ediyor ve kıymetli Ethem CEBECİOĞLU Hocamız için Allah(cc)’tan bereketli bir ömr-i dırâz(uzun bir ömür) niyâz ediyoruz."

Kaynak: İslamveihsan

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

  • Çok kıymetli bir eser.Lâkin satışı tükenmiş.İnşallah tekrar basımı yapılır.

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.