Allah Dostu Olabilir miyim?
Allah dostu olabilir miyiz? Nasıl Allah dostu olunur? Abdullah Sert Hocaefendi açıklıyor.
ALLAH DOSTU OLABİLİR MİYİM?
Hocam, ben Allah dostu olur muyum? Olursun. Ne lazım hocam? Yakın halinde bir iman ve hiç böyle eksilmeyen, zamana ve zemine göre değişmeyen, adeta derin gibi sana yapışmış bir takva hassasiyeti… Evet, Cenâb-ı Hak, velileri için iki güzel kelime kullanıyor: Rabbin kelimeleri bunlar, iman ve takva.
Şimdi, gerçekten imanlarımız bir bunalım içerisinde maalesef. Deizm, ateizm, farklı vesveseler… İçimizden gelen, dışımızdan gelen. Takva ise yaşadığımız toplumda gerçekten elleri koruyabilmek, gözleri koruyabilmek, dili koruyabilmek, kalbi koruyabilmek, malın bedelini ödemek, canın bedelini ödemek zorlaştı. Evet, Allah dostu çok güzel bir makam ama bedeli de gerçekten zor. Yakın halinde bir iman ve böyle hiç eğilmeyen, yamulmayan, düşmeyen bir takva.
Bu ayetle ilgili çok güzel bir tefsir yapmışlar burada. Teberrüken, onu da okuyacağım. Aslında hakikaten tam böyle, yani Allah dostluğunun güzel tarifi.
62. ayette geçen, daha sonra da 63. ayetle anlatılan Allah dostları… Allah’ın kendilerine böylesine mukaddes bir unvan vermesini sağlayan özellikleri iki kelimede özetlenmiştir: İman ve takva. Çünkü iman, bütün batıl ve yanlış inançlardan sıyrılarak gerçeğe, hakka ulaşmış olmanın ifadesidir. Takva da her türlü sapık ve kötü yoldan, başıboş ve hayvani yaşama tarzından arınarak kalbi Allah’a teslim etmenin, hayatı Allah’ın kanunlarına göre düzenlemenin ve böylece bir ahlak disiplinine girmenin ifadesidir.
Kalp, batıl ve yanlış inançlardan sıyrılacak, hakka ulaşacaktır. Takva da sapık ve kötü yollardan, başıboş ve hayvani yaşama tarzından arınarak kalbi Allah’a teslim etmek bir kıvama ermenin neticesi olarak insanda hayat halini bulacaktır. İşte Allah dostları, imanla marifetullaha, takva ile de üstün ahlaka ulaşmış olduklarından, 62. ayette buyurulduğu gibi, her türlü korkudan, kederden ve yeisten kurtulmuşlardır. Çünkü onlar, en üstün kudret olan Allah’ın dostluğunu ve himayesini kazanmışlardır. Dünya hayatında da ahirette de onlara müjdeler vardır.
Not: “Bilesiniz ki, Allah’ın dostlarına korku yoktur; onlar üzülmeyecekler de. Onlar, iman edip de takvâya ermiş olanlardır.” (Yunus suresi, 62-63)
YORUMLAR