Allah İle Sohbette Bulunmanın En Feyizli Yolu
Dünyada iken Allah ile sohbette bulunmanın en feyizli nedir? Allah Teâlâ’nın kullarına ikramda bulunmak için hazırladığı mânevî ziyâfet sofrası nedir?
Kur’ân-ı Kerîm, beşeriyet için Rahmânî sadâları işitmek, ilâhî nefhayı rûhunda hissetmek ve daha bu dünyada iken Allah ile sohbette bulunmanın en feyizli yoludur.
Nitekim Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuşlardır:
“Sizden biri, Rabbi ile münâcât ve mükâlemeyi (O’na yalvarıp O’nunla konuşmayı) severse huzûr-i kalp ile Kur’ân okusun.” (Süyûtî, I, 13/360)
Mânevî Ziyâfet Sofrası
Kur’ân-ı Kerîm, Allah Teâlâ’nın kullarına ikramda bulunmak için hazırladığı mânevî bir ziyâfet sofrasıdır. Rabbimizʼin dâvetine icâbetle bu ziyâfete katılanlar, huzur, sürûr ve neş’e verici sonsuz nîmetlerle mütelezziz olurlar.
Nitekim ashâb-ı kirâm için Kur’ân muhtevâsında yaşayabilmek, âdeta doyumsuz bir lezzet idi. Nâzil olan her âyet, onlar için sanki gökten inen bir ziyafet sofrası gibiydi. Bütün gayretleri; Kur’ân’ı lâyıkıyla idrâk edebilmek, yaşamak ve bu hususta güzel bir numûne olabilmekten ibâretti.
Fakirliği Olmayan Zenginlik
Hadîs-i şerîfte buyrulur:
“Kur’ân (öyle) bir zenginliktir ki ondan sonra fakirlik olmaz (yani ona kavuşan, en muazzam hazineye sahip olmuştur) ve ondan başka zenginlik de yoktur (yani o ilâhî hazine, hiçbir maddî zenginlikle kıyas edilemez).” (Heysemî, VII, 158)
Allah Rasûlüʼnün Kur’ân ile Beraberliği
Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz, her vesîle ile Kur’ân-ı Kerîm okurdu. İslâm’ı tebliğde okurdu, sohbette okurdu, bir meseleyi îzah ederken okurdu, bilhassa gece ibadetlerinde daha çok okurdu. Zira her meselenin çözümü Kur’ân-ı Kerîm’dedir. Kurʼânʼın tafsîli ve tatbîki ise Peygamber Efendimiz’in hayatında sergilenmiştir. Bu sebeple denilebilir ki Peygamber Efendimiz’in hayatı, baştanbaşa Kur’ân’ın tefsiri mâhiyetindedir.
Gözün Hakkını Vermek
Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’in ashâbı, Kur’ân-ı Kerîm’i çokça okur; onu okumadıkları ve sayfalarına bakmadıkları bir günün geçmesini istemezlerdi. Günlerine Kur’ân ile başlar, göz rahatsızlığı olanlara da Mushaf-ı Şerîf’e bakmayı tavsiye ederlerdi. (Heysemî, VII, 165)
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Alemlere Rahmet Hz. Muhammed (s.a.v) - Ebedi Mucize Kur'an-ı Kerim, Erkam Yayınları