Allah ve Resûlünün Tavsiye Ettiği Yiyecekler
İslam'da sağlığın muhafazası için her türlü tehlikelerden uzak durulması emredilir. Yeme ve içme hususunda dinimizin koyduğu prensibin başında az yemek gelir.
Sağlımızı korumak, sıhhatli olmak sahip olduğumuz en büyük nimetlerdendir. Çünkü, dünyada ahireti kazanmanın önemli etkenlerinden biri de sıhhatle mümkündür. İçilen şeylerin bir nefeste içilmesi ve ayakta su içmenin zararlarına işaret eden Peygamberimiz sağlık hakkında birçok hadis-i şerif buyurmuştur.
“Sizlerden her kim vücutça sağlıklı, nefsinden, malından korkusuz ve huzurlu , günlük yiyeceği de yanında olarak sabahlarsa, sanki dünyanın bütün nimetleri kendisinde toplanmış gibi olur." (Tirmizi, zühd, Hadis 2346)
Peygamber Efendimiz, “İnsanoğlu midesinden daha zararlı bir kap doldurmamıştır. İnsanoğluna belini doğrultacak birkaç lokma kâfidir. Mutlaka yemesi gerekirse, midesinin üçte birini yemeye, üçte birini içmeye, üçte birini de nefes alıp vermeye (havaya) bırakmalıdır." (Tirmizi, zühd, Hadis 2380) buyurmuştur.
İşte Kur'an-ı Kerim'deki Ayetler ve Peygamber Efendimiz'in hadisleriyle tavsiye ettiği şifa dolu sebze ve meyveler:
ACUR
Kabakgillerden olup, salatalık'a benzer bir sebzedir. Peygamberimizin acuru yaş hurma ile yediği belirtilir (Kamus 1/79, 1247; K. Ummal 10/28281). Acur, idrar söktürür, mesane ağrılarına karşı faydalıdır. Hz. Âişe, (ra) acurun yaş hurma ile yenmesinin kilo aldırdığını ifade etmiştir. (İbni Mâce 3325; A. Bağdadi 141)
AYVA
Peygamber Efendimiz, “Ayva, göğüsteki sıkıntıyı, ağırlığı giderir. Gönlü (kalbi) ferahlatıp kuvvetlendirir.” buyurmuştur. (M. Zevaid 5/45; C. Sağır 2/80; F. Kadir 5/46; K. Ummal 10/28258) Ayvanın kalbi kuvvetlendirdiği ve akciğer iltihabına karşı faydalı olduğu belirtilir. (E. Nuaym 61) Ayrıca ayva idrar arttırır, ishali keser, kusmayı teskin eder. Vücut ısısının düşmesini önler.
BAL
Cenab-ı Hak, Kur'ân-ı Kerim'de şöyle buyuruyor: “Rabbin, bal arısına 'Dağlarda, ağaçlarda ve hazırlanmış kovanlarda yuva yap, sonra her çeşit bitkiden ye; sonra da -bal yapman için- Rabbinin gösterdiği yollardan boyun eğerek yürü' diye öğretti. Onun karınlarından renkleri çeşit çeşit bir içecek çıkar ki, onda insanlar için şifa vardır. Düşünen bir topluluk için bunda ibretler vardır.” (Nahl, 69) Peygamberimiz Efendimiz de balın şifa olduğunu şöyle açıklamaktadır: “Üç şeyde şifa vardır. Bal şerbeti içmekte, kan aldırmakta ve dağlama yaptırmakta, fakat ben dağlamayı sevmem.” (Müslim, Hadis 71)
ZEYTİN
Zeytin kelimesi Kur'an-ı Kerim'de 6 yerde geçmektedir. Cenab-ı Hak: ”İncir'e, zeytin'e, Tûr-i Sinâ'ya ve şu emin beldeye (Mekke'ye) yemin ederim ki, gerçekten biz insanı en güzel bir şekilde yarattık.” buyurmaktadır. (Tîn 1-4)
İNCİR
“Her kim kalbinin rahat çalışmasını isterse, incir yemeye devam etsin.” buyrulmuştur. (C. Sağır 2/80)
İncir, öksürük için faydalıdır. Boğaz, göğüs ve gırtlak sertliğini giderir. İdrarını yapamayanlar için faydalıdır. Gözeneklerdeki tıkanıklığı giderir. Böbrek taşlarını ve mesâneyi temizler.
KEKİK
Ballıbabgillerden bir bitkidir. Çiçekleri, tomurcukları ve sapı baharat olarak kullanılır. Bazı türlerinin çiçekli, ve yapraklı dallarından damıtma usulüyle kekik yağı elde edilir. Yapraklı dalları çay olarak da içilir. Güzel ve hoş kokusu vardır. Peygamberimiz bir hasislerinde. “Evlerinizi- zaman zaman- akgünlük, yavşan, kekik ve gelin çiçeği gibi güzel kokulu otlarla tütsülendiriniz” buyurmuştur (Râmuz s.243).
MANTAR
Mantarla alâkalı olarak Hz. Peygamber: “Sizlere yaş mantarın suyunu tavsiye ederim. Zira o, İlâhî bir kudretle kendiliğinden biten bir bitkidir. Suyu ise göz hastalığına karşı şifadır” buyurmuştur (Tirmîzî tıp Hadis 2069) .
ÇÖREK OTU
Peygamberimiz “Sizlere şu çörek otunu tavsiye ederim. Zira bunda, ölümden başka bir çok hastalık için şifa vardır.” buyurmuştur.(Buhari, Tıp 7/14)
Kaynak: Yeni Şafak