Allah'a Teslimiyetin En Güzel Örneği
“Allah’a nasıl bir teslimiyet gerekir?” sorusunun en güzel cevabı, İbrahim (aleyhisselâm)’in teslimiyet tablolarıdır. Canıyla, malıyla, evladıyla ve ailesiyle imtihan olmuş ve hepsinden de başarılı bir şekilde geçmiştir.
Kur’ân-ı Kerîm’de İbrâhim ve İsmâil (aleyhimesselam), Hakk’a teslimiyetin nasıl olması gerektiğine dair güzel bir örnek olarak tüm insanlığa şöyle sunulur:
“Biz O’na (İbrâhim’e) hilim sâhibi bir oğul müjdeledik. Babasıyla beraber yürüyüp gezecek çağa erişince (babası):
“Yavrucuğum, rüyâda seni kurban ettiğimi görüyorum; bir düşün, ne dersin?” dedi. O da cevâben:
“Babacığım, sen emrolunduğun şeyi yap! İnşâallâh beni sabredenlerden bulursun!” dedi.
Her ikisi de teslîm olup, (İbrâhîm) onu alnı üzerine yatırınca:
“Ey İbrâhîm, rüyâyı gerçekleştirdin. Biz ihsân sâhiplerini böyle mükâfatlandırırız. Bu gerçekten çok ağır bir imtihandır.” diye seslendik.
“Biz oğluna bedel O’na büyük bir kurban verdik. Geriden gelecekler arasında O’na (iyi bir nam) bıraktık: “İbrâhîm’e selâm olsun!” dedik. (İşte) Biz ihsân sâhiplerini böyle mükâfâtlandırırız. Çünkü O, bizim mü’min kullarımızdandı.” (Sâffât 37/101-111)
“Allah’a nasıl bir teslimiyet gerekir” sorusunun en güzel cevabı, İbrahim (aleyhisselâm)’in teslimiyet tablolarıdır. Canıyla, malıyla, evladıyla ve ailesiyle imtihan olmuş ve hepsinden de başarılı bir şekilde geçmiştir. Nihâyette de tam bir teslimiyete bürünmüş bir gönül kıvamıyla Rabbine vâsıl olmuştur. Nitekim âyet-i kerîmede de:
“(İbrahim), Rabbine arınmış ve tam teslim olmuş (selim) bir kalp ile geldi.” (Sâffât 37/84) buyrulmuştur.
Kaynak: Adem Ergül, 365 Lider Davranış, Erkam Yayınları