Allah’ın Sevdiği Kullar "Muhsinler"
Bakara suresi 195. ayette geçen Allah'ın (c.c) sevdiği kulların vasfı nedir? Muhsinler kimlerdir?
Âyet-i kerîmede buyurulur:
“O (Allah) ki, yarattığı her şeyi güzel yapmıştır…” (es-Secde, 7)
Cenâb-ı Hak; hiçbir gözün görmediği bir dağ zirvesinde de, bir okyanus dibinde de, fezânın derinliğinde bir yıldızda da her ne yarattıysa mükemmel bir güzellikte ve hikmet dolu bir şekilde yaratır.
Cenâb-ı Hakk’ın cemâlî vasıflarıyla mücehhez ve muttasıf olmayı gaye edinen insan, Allâh’ın «el-Muhsin» isminden nasîb alma gayretinde olmalıdır.
Mescid-i Nebevî’nin inşâsı esnâsında Hadramevtli, iyi çamur karan bir adam geldi. Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- o adama;
“–Sanatını güzel ve sağlam yapan kişiye Allah rahmet etsin! Sen bu işe devam et, görüyorum ki işini iyi yapıyorsun.” buyurdu. (Semhûdî, I, 333; Diyârbekrî, I, 344)
ALLAH MUHSİNLERİ / İŞİNİ GÜZEL YAPANLARI SEVER
Cenâb-ı Hak buyurur:
اَحْسِنُوا
“Yaptığınızı güzel / iyi yapın!
Allah muhsinleri / işini güzel yapanları sever.” (el-Bakara, 195)
Fahr-i Kâinât Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, birçok hususta bu «işini güzel yapmak» hatırlatmasını tekrarlamıştır:
“Allah her şeyi en güzel şekilde yapmayı emretmiştir.
- (Eti için bir hayvanı) kestiğiniz zaman da kesmeyi en iyi şekilde yapınız! Her biriniz bıçağını bilesin ve hayvanını rahatlatsın!” (Müslim, Sayd, 57; Tirmizî, Diyât, 14/1409; Ebû Dâvud, Edâhî, 11-12/2815)
Oğlu İbrahim’in kabri örtüldüğü zaman Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-; kabrin yanında, bir taş kadar yerin düzgün olmadığını gördüler. Bir taraftan orayı mübârek elleriyle düzeltirken bir yandan da şöyle buyuruyorlardı:
“Sizden biriniz, bir iş yaptığı zaman, onu sağlam yapsın!
Çünkü;
Böyle yapmak, acıya uğrayan kişilerin gönlünü tesellî eden hususlardan biridir!” (İbn-i Sa‘d, Tabakāt, I, 141-142)
Diğer rivâyete göre Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz, oğlu İbrahim’in kabrinin kenarındaydılar. Lâhitte bir açıklık gördüler. Mezar kazan kişiye orayı düzlemesi için biraz çamur verdiler ve şöyle buyurdular:
“‒Bunun ölüye ne zararı ne de faydası olur; lâkin (kabrin düz olması) dirinin gözünü aydın eder, onu mesrur ve memnun eder!” (İbn-i Sa‘d, Tabakāt, I, 142, 143; Belâzurî, Ensâbu’l-Eşrâf, I, 451)
Mü’minin her hâli güzel, tertipli, tam ve muntazam olmalıdır.
Kul hakkına girmemek için; her meslek erbâbı, yaptığı işi düzgün yapmalıdır.
- Îmâl ettiği eşya veya sunduğu hizmetinde kusur gösteren kişi, vebâle girmiş olur.
- Karşılığında ücret aldığı mesaisinde vazifesini yapmayan, başka şeylerle meşgul olan kişi; kul hakkı yüklenmiş olur.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Yüzakı Dergisi, Yıl: 2023 Ay: Ocak, Sayı: 215