Almanya'da İnşa Edilen Remscheid Camisi İbadete Açıldı

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde bulunan Remscheid şehrinde inşa edilen Diyanet İşleri Türk İslam Birliğine (DİTİB) bağlı merkez camisi ibadete açıldı.

Yapımına Şubat 2014'te başlanan ve 2 bin metrekare alana inşa edilen camide aynı anda 500 kişi ibadet edebiliyor. Tek minaresi olan camide ayrıca 50 araçlık otopark alanı, modern sınıflar ve konferans salonu bulunuyor.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan açılış töreninde konuşan DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen, Müslümanların Anadolu'dan Avrupa'ya yarım asrı aşan göç tarihinde gittiği her yerde kendisine ev almadan önce camiler inşa ettiğini söyledi.

Cami ve cemaatlerin toplumun bir değeri ve parçası olduğunu belirten Türkmen, cami ve inşaat süreciyle ilgili şunları söyledi:

"Remscheid camimiz ve cemaatimiz 1986'dan beri, yani 35 yıldan fazla bir süredir varlığını sürdürüyor. Uzun, bazen de zorlu bir yolculuğun ardından caminin yapımında cemaat ve toplumdan çok sayıda destekçinin olması da memnuniyet vericidir. İdare, siyaset ve şehir halkı da bu inşaat ile bir arada yaşama kararı aldı. Sizlerin desteği olmadan projenin gerçekleşmesi düşünülemezdi. Hepinize kalbi teşekkürlerimi sunuyorum. Güvene dayalı iş birliği her düzeyde sürdürülecektir. Almanya'nın en büyük Müslüman teşkilatı olan DİTİB, her zaman Almanya'da yaşayan Müslümanların ve tüm toplumun refahını göz önünde bulunduran bir kuruluştur. DİTİB, üyelerinin gönüllü gayretleri ve çalışmalarıyla sürekli büyüyen, dini ve sosyal hizmetleri artarak gelişen teşkilattır. Tüm bu çalışmalar, uzun süredir buranın parçası olduğumuzu ve burada birlikte bir geleceği inşa ettiğimizi gösteriyor. Bu cami, yeni külliyesiyle yeni köprüler kuracak ve ortak geleceğe rehber olacaktır."

"Burası hoşgörü şehridir"

Remscheid Belediye Başkanı Burkhard Mast-Weisz, DİTİB cemiyetini uzun yıllardır tanıdığını ve iyi ilişkiler içerisinde birlikte çalıştıklarını söyledi.

Remscheid'ın çeşitliliğe sahip harika şehir olduğunu belirten Mast-Weisz, "Eminim ki bu mabet, şehrimizdeki farklı kültür ve inançtan insanlar için bir buluşma yeri olacak. Bu şehirde bütün kurum ve kuruluşlarla, sendikalar, kiliseler, göçmen örgütleriyle bir uyum içerisinde çalışıyoruz. Yabancı düşmanlığına karşı dayanışma içerisindeyiz. Bir arada barışçıl ve demokratik yaşamayı savunuyoruz. Eşit muamele ve eşit fırsatların sağlanması tüm hemşehrilerimiz için önemlidir. Burası bir hoşgörü şehridir." dedi.

İlk nesil saygıyla yad edildi

Türkiye'nin Düsseldorf Başkonsolosu Ayşegül Gökçen Karaarslan da camilerin ferdi ve sosyal hayata önemli katkılar sunduğuna vurgu yaparak, "Almanya'daki camiler yediden yetmişe, kadın-erkek herkesin kaynaştığı ve moral bulduğu sevginin ve hoşgörünün bütün yönleriyle yaşandığı mekanlardır. Birlikte yaşama kültürünün en güzel örnekleriyle yaşandığı yerlerdir." ifadesini kullandı.

Yerel yöneticilere ve bilhassa Alman komşularına gösterdikleri yardımseverlik ve anlayıştan dolayı teşekkür eden Başkonsolos Karaarslan, Almanya'da 60 yıldan bu yana nice güzellikleri ortaya koyan, dernekler kuran ve böyle güzel camiler inşa eden ilk nesili saygıyla yad ettiklerini belirtti.

Açılış törenine ayrıca Wuppertal Emniyet Müdürü Markus Röhrl, DİTİB Dini Danışma Kurulu Düsseldorf Başkanı Mustafa Akpınar ile Köln Başkanı Muharrem Kuzey, KRV DİTİB Eyalet Birliği Başkanı Ersin Özcan, Remscheid Camisi Dernek Başkanı Metin Göçer, Remscheid Belediyesi Göçmenler Entegrasyon Komisyonu Başkanı Erden Ankay-Nachtwein’in yanı sıra siyasi parti temsilcileri, kilise temsilcileri, çevre derneklerin yöneticileri ve din görevlileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Konuşmaların ardından dualar eşliğinde kurdele kesilerek caminin açılışı yapıldı.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.