Almanya'da Tarihi 'başörtüsü' Kararı!

ÜMMET

Almanya'da bir anaokulunda görevli Türk asıllı Alman vatandaşı kadın eğitmenin başvurusunu karara bağlayan Anayasa Mahkemesi, bu kişinin başörtüsü takarak çalışabileceğine hükmetti.

Mahkemenin verdiği kararda, Müslüman kadınların kullandığı  başörtüsünün anaokulunda bir eğitmen tarafından takılmasının "yeterli somut  tehlike" oluşturmadığı belirtilerek, bu şekilde başörtüsü takılmasında  misyonerlik yapma etkisinin de bulunmadığı ifade edildi.

BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI GÜNLÜK HAYATI AKSATIYOR

Kararda, başörtüsünün Almanya'da nadir görülen bir şey olmadığına  işaret edilerek, aksine bunun çoğu zaman toplumun günlük hayatını yansıttığı  kaydedildi.

Almanya'da 2008'de Stuttgart İş Mahkemesi, 2009'da Baden-Württemberg  Eyalet İş Mahkemesi ve 2010'da Federal İş Mahkemesi tarafından söz konusu kadın  aleyhine verilen kararların din özgürlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle Anayasa  Mahkemesince iptal edildiği bildirilen kararda, dosyanın yeniden değerlendirilmek  üzere Baden-Württemberg Eyalet İş Mahkemesine gönderildiği aktarıldı.

Başvuru sahibi eğitmene başörtüsü takmasından dolayı işveren  tarafından ihtarname verildiği, bunu kabul etmeyen kadının dava açtığı ifade  edildi. Bu süreçte iş mahkemelerinin aleyhinde karar vermesinden dolayı kadın  eğitmenin Anayasa Mahkemesine kadar gittiği belirtildi.

Anayasa Mahkemesi 2015 yılında da iki kadın öğretmenin derslerinde  başörtülü olabileceğine onay vermiş, bu kararda da "soyut bir tehlikeden" dolayı  din özgürlüğünün kısıtlanamayacağına ancak okul huzurunun bozulmasında "yeterli  somut tehlike" görülmesi durumunda başörtüsü yasağının getirilebileceğine  hükmetmişti.

KARAR TÜM DÜNYADA YANKI BULDU

Karar kısa sürede sosyal medyada dünya ülkelerine yayıldı. Mahkeme kararı başörtüsü zaferi yorumları yapıldı. Dünya ülkelerinde benzer sorunlardan dolayı başörtüsü sıkıntısı yaşayan müslüman kadınlar için Alman mahkemesinin aldığı karar emsal denildi.

Kaynak: Ülke