Alo 183 Hattı Ne İşe Yarıyor?
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde hizmet veren Alo 183 Danışma Hattı ne işe yarıyor?
Alo 183 Aile, Kadın, Çocuk, Engelli Danışma Hattı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği bünyesinde 11 Eylül 2012 tarihinde Gaziantep’te hizmete girdi.
Alo 183 hattı Aile, kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakınları ve gazilere yönelik bakanlığın verdiği hizmetler hakkında bilgilendirme ve yönlendirme yapan bir hattır. Ayrıca İhmal, istismar, şiddet vakaları, töre ve namus cinâyetleriyle alâkalı ihbarlarda vakanın gerçekleştiği ilin âcil müdâhale ekip sorumlusuna ve/veya güvenlik güçlerine bildirilerek müdâhale edilmesi sağlanmaktadır.
7/24 HİZMET VERİYOR
Alo 183 hattı aracılığıyla kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakınları ve gazilerle alâkalı rehberlik ve danışmanlık hizmeti veriliyor. İletişim merkezine gelen çağrılar vatandaş temsilcisi, mevzuat uzmanı, mesleki uzman, saha koordinasyon uzmanı ve illerde bulunan Acil Müdâhale Ekipleri’nce 7/24 cevaplandırılıyor.
İhmal, istismar, şiddet vakaları, töre ve namus cinâyetlerinin önlenmesi için tedbir mâhiyetindeki ihbarlarda, vazîyetin âciliyeti göz önünde tutuluyor. Vakanın olduğu ilin âcil müdâhale ekip sorumlusu ve/veya kolluk kuvvetlerine bildiriliyor. Âcil müdâhale ekibi vakayı değerlendirdikten sonra emniyet veya jandarma birimleri ile koordinasyon sağlayarak, vakaya kısa zamanda müdâhale edilmesini sağlamaktadırlar.
ALO 183 HANGİ HİZMETLERİ VERİYOR?
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Alo 183 Sosyal Destek Hattı 5 kategoride hizmet veriyor.
- Çocuk
Evlât edinme, koruyucu âile, çocuk hakları, çocukların âile yanında desteklenmesi, suça yönelen veya suçun mağduru olan çocukların rehabilitasyonu, sokakta yaşayan/çalıştırılan çocuklara yönelik hizmetler, çocukların korunma altına alınması, çocuk yuvâsına, yetiştirme yurduna, sevgi evlerine, çocuk evlerine yerleştirilmesi, kuruluşlardan ayrılan çocukların işe yerleştirilmesi ve toplum içinde izlenmesi, çocuklara yönelik gönüllü hizmetlerine ilişkin gelen talep, tâvsiye ve şikâyetler değerlendirilerek rehberlik yapılmakta, gerek görülmesi halinde Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü veya ilgili ilin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde görevli Acil Müdahale Ekip Sorumlusuna aktarılarak müdâhale edilmesi sağlanmaktadır.
- Kadına Şiddete Hayır
Kadına şiddet, töre ve namus cinâyetlerine maruz kalma gibi vakalara yönelik çağrılar alınmakta, kadın konukevleri, âile danışma merkezi hizmetleri ve yararlanabilecekleri diğer hizmet modelleri hakkında bilgi verilmekte, halin âciliyeti göz önünde tutularak vakanın bulunduğu ilin Acil Müdahale Ekip Sorumlusuna yönlendirilmektedir. Acil müdâhale ekibi vakayı değerlendirmekte, emniyet veya jandarma birimleri ile koordinasyon sağlayarak, kısa zamanda müdâhale edilmesini sağlamaktadır.
- Engelliler
Engellilerin yasal hakları, eğitim, rehabilitasyon hizmetleri, engellilere yönelik istihdam çalışmaları, ulaşılabilirlik, engellilere verilen yardım ve bağlanan aylıklar, sağlık hizmetleri, engellilerin koruma altına alınması, Bakım Rehabilitasyon veya Engelli Yaşam Merkezlerine yerleştirilmesine ilişkin iş ve işlemlere ilişkin istek, tâvsiye ve şikayetler değerlendirilerek gerekli bilgilendirme yapılmakta, vatandaşların hizmet alabilecekleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına yönlendirilmesi sağlanmaktadır.
- Yaşlılar
Yaşlıların huzurevlerine veya huzurevi yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezine yerleştirilmesi, yaşlılara bağlanan aylıklar, yapılan yardımlar, yaşlı dayanışma merkezleri tarafından yürütülen hizmetler, evsiz, sokakta kalan yaşlılarla alâkalı istek, ihbar ve şikâyetler değerlendirilerek gerekli bilgilendirme yapılmaktadır.
- Şehit yakınları ve Gaziler
Şehit yakınları ve gazilere verilen yasal haklar, tedâvi ihtiyaçlarının karşılanması, istihdam ve sosyal güvenlik hakları vb. konularda vatandaşlar tarafından yapılan çağrılar alınmakta, gerekli bilgilendirme yapılmakta, Şehit Yakınları ve Gaziler Dairesi Başkanlığı'mız ile aranan ildeki valilik ve kaymakamlıklara, şehit yakınları ve gazilere yönelik hizmet veren diğer kamu ve sivil toplum kurumlarına yönlendirilmektedir.
YARDIM VE BAĞIŞ NASIL YAPILIR?
Bağışlar, yardımlar, gönüllü desteklerle alâkalı gelen çağrılar konu hakkında gerekli bilgilendirme yapılarak kişiler, ikâmet ettikleri ildeki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne yönlendiriliyor.