Altınoluk Dergisi'nin Dosya Konusu: Türkiye'nin Gençlik Sınavı
29. yılını tamamlayan Altınoluk Dergisi, bünyesinde barındırdığı kalemler ve yazıları ile Eylül ayında da okuyucuyla buluştu. Derginin bu ayki dosya konusu ise Türkiye’nin Gençlik Sınavı.
Osman Nûri Topbaş Hocaefendi, daha önceki iki sayıda da işlediği “Tasavvuf Kur’an ve Sünnet’le Kemale Ermektir” başlıklı makalesinin üçüncü bölümünde tasavvuf âdâbına dikkatleri çekiyor. Rabıtayı reddeden ve onda aşırıya kaçan iki farklı grubun varlığına işaret eden Hocaefendi, rabıtanın bir muhabbet tezahürü olduğunu dile getiriyor ve bu muhabbette aşırıya kaçarak rehber edinilen zâta uluhiyyet atfetmenin Kur’an ve Sünnet’e aykırı olduğunu, maazallah, bu tür davranışların kişiyi yoldan çıkaracağına işaret ediyor.
Derginin bu ayki dosya konusu ise Türkiye’nin Gençlik Sınavı. Gençlik için en önemli muhitlerin başında, arkadaşlık çevresi ve yaşanılan sokak gelir. Dr. Adem Ergül gençlerin ömürlerini geçirdiği çevrelerin günümüzde sanallaşması ve bir anlamda genişlemesine dikkat çekiyor. Gençlik döneminde “dînî değerlerle tanışmak ve hatta bütünleşmek gerekliliğine” dikkat çeken Ergül, gençler için “Yalnızlık, zayıflıktır” diyor.
Gençlerin eğitimi ile ilgili temel problemlerini konu edindiği yazıda ise gençliği merkeze alarak, aile, çevre, okul eleştirisi yapıyor Adem Tahir Yılmaz.
Prof. Dr. Süleyman Derin, İmam-ı Rabbani Hazretleri’nin mektuplarından yola çıkarak “Gençlik Çağını Değerlendirmek” başlıklı kaleme almış bu sayıda.
Hayrettin Karaman’ın gazete yazılarının bir derlemesi olan ve İmam Hatip Okulları’nın önemi, kaliteli bir gençlik yetiştirilmesi meselesindeki sorumluluğu, İmam Hatiplerin niteliğini arttırma sürecinde neler yapılması gerektiği gibi soruların cevaplarını bulacağımız kısa ve öz bir yazı davar dergide.
Dosya konularının dışında kaleme alınan yazılardan en dikkat çekici olanı ise Prof. Dr. Ethem Cebecioğlu’nun elinden çıkan, “Nokta-i Süveyda” başlıklı yazı. Kendisine dair pek bir kaynağın bulunmadığı Nokta-i Süveyda’nın ne olduğunu merak eden okuyucular için bu yazı büyük önem arzediyor. Zira Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri’nin eserlerinde Nokta-i Süveyda “insanlığın en üst mertebesi” olarak tanımlanıyor.
Her sayıda bir sahabiyi bizimle tanıştıran Mustafa Eriş Bey, Eylül sayısında ise Zekvan İbni Abdikays adlı sahabiyi konuk ediyor sayfasına. Akabe’de Efendimiz –sallâllâhu aleyhi ve sellem- ile görüşen altmış kişilik sahabe arasında yer alan Zekvan –radıyallahu anh- Medine’yi hicrete hazırlayan “hem ensar ve hem de muhacir” bir sahabidir.
Ve daha birçok yazının yer aldığı Altınoluk Dergisi Eylül sayısıyla sizleri bekliyor.