Altınoluk Dergisinin Şubat 2020 Sayısı Çıktı!

Altınoluk dergisinin 408. sayısı çıktı. Altınoluk dergisinin Ocak 2020 sayısı “Lokma Var Erdirir Lokma Var Öldürür” kapağıyla yayınlandı.

““Lokma Var Erdirir Lokma Var Öldürür” ” kapağıyla çıkan Altınoluk dergisinin 408. sayısı şu şekilde takdim edildi.

Rabbimiz kâinattaki her canlıya rızkını takdir etmiştir. İnsan takdir edilen rızkını aramak ve bunun için çalışmakla mükelleftir. İsyan ve masiyet rızkı daraltırken, istiğfar ve sıla-ı rahim rızkı genişletir. Rızkın helali olabileceği gibi haramı da olabilir, o yüzden ele geçenden meşru dairede faydalanmak gerekir. Dahası takdir edilen rızıktan infakta bulunmak bir iman şartıdır. Mümin, rızkını bollukta da darlıkta da paylaşan ve bunu kurtuluşunun vesilesi olarak gören insandır.

Rabbimizin güzel isimlerinden birisi de Rezzâk’tır. Rezzâk, bedenlerin ve ruhların gıdasını yaratıp verendir. Gıda, maddi olabileceği gibi manevi de olabilir. İnsan maddi rızık için gecesini gündüzüne katar, olmadık işleri dener, zor yerlere girer, çıkar; ama ne tuhaftır ki manevi rızkı için böyle bir mesai sarf etmeyi ya zaruri görmez ya da geçici olanın peşinden koşmayı önceleyerek tehir eder.

Maddi rızık fani bir ömür ve toprağa girecek bir beden içindir. Ama manevi rızık ebedi bir ömrün sermayesidir. Maddi rızık için bütün mesailerini tahsis edenlerin ebedi bir hayat için gereken manevi rızka ehemmiyet vermemeleri ne kadar ibretliktir! İnsan dünyadan kendisine takdir edilen rızkına erişmek için çalışmalı, ama ahiret hayatına lazım olan manevi rızkı daha çok önemsemeli ve mesaisinin merkezi yapabilmelidir.

Esasında istenen maddi rızık ile manevi rızık arasındaki irtibatı kurabilmektir. Mümin çalışırken hem maddi, hem manevi rızkını kazanmayı başarır. “El kârda gönül yârda” anlayışı bunun bir neticesidir. Bu anlayış maddi rızık ile manevi rızık arasındaki ayırımı ortadan kaldırır; mesaiyi iki dünya sermayesine, lokmaları ise zikir, fikir ve şükür vesilesine terfi ettirir. Bunun ilave bir diğer şartı da lokmanın temininden hazmına kadar bütün safhaları takva imbiğinden geçirme hassasiyetidir. Erdiren lokma ile öldüren lokma arasındaki fark önce fetva, sonra takva farkıdır. Bu yüzden kişi mesaisinden kazancına, lokmasını teminden hazma kadar bütün işlerinde helallik, temizlik ve sadeliği ölçü almalıdır. “Lokma Var Erdirir Lokma Var Öldürür” başlığı ile çıktığımız bu sayımız işte bu ölçüyü konu ediniyor. İstifade edilmesini temenni ederiz.

Ay sonu itibarıyla bir rahmet ve bereket mevsimi başlıyor. Üç aylarınızı ve Regaip Kandilinizi tebrik ederiz. Manevi rızkın yağmur gibi yağacağı bu zaman dilimlerinden istifade edebilmeyi ve esas hayatımız için güzellikler devşirebilmeyi sizler ve kendimiz adına Rabbimizden niyaz ederiz. Bu temenni ve dualarla hepinizi bir sonraki sayımıza kadar Allah’a emanet ediyoruz efendim.

M.Lütfi Arslan

Altınoluk dergisi temin etmek ve abonelik için tıklayınız...

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.