Anadolu Hisarı Tarihi

TARİHİMİZ

Anadolu Hisarı, ne zaman ve kim tarafından yaptırıldı? Anadolu Hisarı neden yapıldı? Anadolu Hisarı nerede? Anadolu Hisarı tarihi, özellikleri, hakkında bilgi...

Anadolu Hisarı, Güzelce Hisar olarak da bilinir. İstanbul'un Anadoluhisarı semtinde, Göksu Deresi’nin İstanbul Boğazı’na döküldüğü yerdedir.

Cenevizliler, Bizans ile ittifak kurarak Karadeniz’de (Kefe, Sinop ve Amasra’da) koloniler kurdu. Bu sebeple, boğaz geçişi Cenevizliler için hayati önem taşımaktaydı. Aynı durum Osmanlı Devleti için de söz konusuydu.

ANADOLU HİSARI’NI KİM YAPTIRDI?

Anadolu Hisarı, ileri bir karakol olarak Yıldırım Beyazıt tarafından 1395 yılında yaptırıldı. Anadolu Hisarı Osmanlı mimarisinde kale mimarisine göre yapıldı.

ANADOLU HİSARI NEDEN YAPILDI?

Yıldırım Beyazıt’ın bu kaleyi yaptırmasındaki amaç Boğaz geçişlerini kontrol altına almak ve Göksu Vadisi’ne girişi de önlemek idi. Aşıkpaşazâde tarihinde bu kalenin yapılışı ile ilgili bilgiler bulunmaktadır:

“Yıldırım Beyazıt, Kocaeli’nden geçerek, İstanbul’a doğru geldi (1390–91) ve Şile Kalesini alan Yahşi Bey’i gönderdi. Sultan Boğazkesen üzerinde Güzelce Hisar adlı bir şato yaptırdı.”

[caption id="attachment_151829" align="alignnone" width="750"] Anadolu Hisarı (Güzelce Hisar)[/caption]

Sultan Yıldırım Beyazıt ile Emir Timur arasında 1402’de yapılan Ankara Savaşı’ndan sonra kale Osmanlı yönetiminde kaldı.

Fatih Sultan Mehmet Rumeli Hisarı’nı yaptırırken Anadolu Hisarı’nın çevresini de bir Hisarpeçe ile çevirdi. Bu duvarın arkasına toplar yerleştirilerek Boğaz’dan gelebilecek tehlikelere karşı önem alındı. Ayrıca hisarın önüne küçük bir mescit yapıldı.

[caption id="attachment_151827" align="alignnone" width="750"] Osmanlı döneminde Anadolu Hisarı[/caption]

XVI. yüzyılda hisar ve çevresinde görevli askerlerin ve ailelerin yerleşmesi ile burası küçük bir mahalle konumuna geldi. XVII.-XVIII. yüzyıllarda bir süre Boğaza yönelik kazak akınlarının önlenmesinde kullanıldı, daha sonra Boğaz girişindeki kale ve istihkâmların yapılması ile de önemini yitirdi.

Not: Müze şu anda tadilatta olduğu için kapalı bulunmaktadır.

ANADOLU HİSARI NEREDE?