Araf Suresinin 3. Ayeti Ne Anlatıyor?

KUR’ÂNIMIZ

Araf suresinin 3. ayetinde ne anlatılıyor? Başkalarına değil, Kur’an’a uyulmasını emreden âyet; Araf suresinin 3. ayetinin meali ve tefsirini yazımızda okuyabilirsiniz...

Ayet-i kerimede buyrulur:

اِتَّبِعُوا مَٓا اُنْزِلَ اِلَيْكُمْ مِنْ رَبِّكُمْ وَلَا تَتَّبِعُوا مِنْ دُونِه۪ٓ اَوْلِيَٓاءَۜ قَل۪يلًا مَا تَذَكَّرُونَ

Rabbinizden size indirilene uyun. Onu bırakıp başka dostlara uymayın. Ne kadar da az öğüt alıyorsunuz! (A’râf, 8/3)

BAŞKALARINA DEĞİL KUR’AN’A UYUN!

Bilgi:

Yüce Allah, Kur’an’ı insanlar için indirmiştir. Onda varlığın, hayatın gayesi, mutluluğun yolu bildirilir. Kur’an kılavuzdur. Doğru yolu bildirir. Ona uyan dünya ve ahiret huzuru bulur. Bağlanılacak dost ise ancak Allah’tır. O’nun dışında başka şeylerden kurtuluş ve çare ummak faydasızdır. Ancak ne var ki insanlar Rablerinin bu öğüt ve uyarılarına pek az kulak vermekteler.

Mesaj:

  1. İnsana eğri ve doğruyu, hak ve batılı gösteren, doğruluk rehberi Kur’an şifa kaynağıdır. Her türlü huzur ve kurtuluş, sözlerin en güzeli Kur’an’a uymaktadır.
  2. Başka varlıklara değil ancak Allah’a bağlanıp O'na sığınmak gerekir.

Kelime Dağarcığı:

İnzal: İndirmek, Allah’ın peygambere vahiy göndermesi.

Evliyâ: Veliler, dostlar, yardım ve himaye edenler.

Kaynak: Diyanet, Kur'an-ı Kerim'den Serlevha Ayetler

TEFSİR

  1. Rabbinizden size indirilen Kur’an’a uyun; Allah’tan başkasını dost ve yardımcı edinip de onların ardından gitmeyin. Ne de az düşünüp öğüt alıyorsunuz.

Ölçü, kitaptır. Bu sebeple doğru olan kitabın ölçülerine göre hareket etmektir. Kitaba aykırı olan, Cenâb-ı Hakk’ın emir ve yasaklarına aykırı bulunan hususlarda hiç kimseye tabi olmamak gerekir. Bizi yaratan Yüce Mevlâmızı bir kenara bırakarak başkalarının arkasından gitmek akıl kârı değildir. Bu sebeple âyet, aklımızı kullanmaya yönlendirerek, “Ne de az düşünüp öğüt alıyorsunuz” (A‘râf  7/3) ikazıyla sona ermekte; peşinden de, ilâhî gerçeklerden öğüt almayanların tepelerine inen ceza ve azaplar ibretli bir misal olarak haber verilmektedir.

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri, kuranvemeali.com