Arakanlı 200 Bin Çocuk Yardıma Muhtaç

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, Myanmar'daki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş'e sığınan 200 binden fazla çocuk mültecinin risk altında ve yardıma muhtaç durumda olduğunu bildirdi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Bangladeş'teki Çocuk Koruma Misyonu Koordinatörü Jean Lieby, Myanmar sınırı yakınındaki Cox Bazar'da düzenlediği basın toplantısında, "Burada gittikçe büyüyen bir insani kriz ve bu krizin merkezinde de çocuklar var." dedi.

Lieby, Myanmar'dan Bangladeş'e sığınan 370 bin mültecinin ilk belirlemelere göre, yaklaşık yüzde 60'ının çocuk olduğunu söyledi.

Ülkede yardıma muhtaç durumda yaklaşık 200 bin Arakanlı Müslüman çocuk bulunduğunu tahmin ettiklerini belirten Lieby, "Burada, Arakanlı mültecilerin bulunduğu kamplarda ilk fark ettiğiniz şey çocuk nüfusunun ne kadar fazla olduğu. Burada günlerdir uykusuz kalmış, açlıktan zayıf düşmüş çocuklar olduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı.

AİLELERİNDEN AYRILMIŞ ÇOCUKLAR 

UNICEF yetkilisi Lieby ayrıca kamplarda, ailelerinden ayrılmış bin 128 çocuk olduğunu tespit ettiklerini ve bu sayının gelecek günlerde daha da artmasından endişe duyduklarını vurguladı.

Kamplardaki nüfusun her geçen gün arttığına dikkati çeken Lieby, bunun temel temizlik ve içme suyu ihtiyaçlarının karşılanmasını zorlaştırdığı ve su yoluyla bulaşan hastalıkların yayılması riskini ortaya çıkardığını dile getirdi.

Myanmar ordusunun silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan'da sivillere yönelik saldırılarında 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

150'NİN ÜZERİNDE KÖY YAKILDI 

Saldırılarda 150'den fazla köy, ordu ve Budist milliyetçiler tarafından yakıldı. On binlerce Arakanlı Müslüman can güvenliği nedeniyle halen bölgeden uzaklaşmaya çalışıyor. Myanmar'dan kaçan siviller dağlık bölgeler, Naf Nehri ya da deniz yoluyla Bangladeş'e geçiyor. Birleşmiş Milletler Myanmar'daki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların sayısının 370 bine ulaştığını bildiriyor.

Türkiye, Arakan'daki yaşanan insani krize dikkati çekmek için atılan diplomatik adımlara ve mültecilere yönelik yardım faaliyetlerine öncülük eden ülkeler arasında başı çekiyor. Kazakistan'ın Astana kentinde geçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nde, Dönem Başkanı Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın inisiyatifinde Arakan konusunu ele alan bir liderler zirvesi düzenlendi.

Zirvenin ardından Myanmar hükümetine, kendi vatandaşlarına yönelik şiddet eylemlerine son vermesi, uluslararası hukuktan ve insan hakları sözleşmelerinden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmesi çağrısı yapılan bir bildiri yayınlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, meseleyi BM gündemine de getireceğini deklare etti.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.