Arakanlı Müslümanların Dramı Sürüyor

Myanmar’da ordu ve fanatik Budistlerin Arakanlı Müslümanlara yönelik saldırıları devam ederken Myanmar-Bangladeş sınırının her iki tarafındaki Arakanlı Müslümanlar hayat mücadelesi veriyor.

Myanmar ordusu, 25 Ağustos’ta Müslümanların yoğun olduğu Maungdaw kentindeki karakollara düzenlenen eş zamanlı saldırıları bahane ederek Müslüman azınlığın yaşadığı yerleri yakıp yıkmaya ve sivillere yönelik katliama girişti.

Canlarını kurtarmak için Bangladeş’e göç yoluna düşen Arakanlı Müslümanlar, bu ülkeye geçmek için dağlık bölgeler, Naf Nehri ya da deniz üzerinden zorlu ve tehlikeli yolculuk yapıyor.

BANGLADEŞ’E SIĞINANLARIN SAYISI 600 BİNİ GEÇTİ

Birleşmiş Milletlerden (BM) yapılan son açıklamada 25 Ağustos’tan bu yana Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanların sayısının 600 bini geçtiği kaydedildi. BM, on binlerce sivilin de göç yolunda olduğuna işaret ediyor. Ordu ve fanatik Budistler, Arakanlı Müslümanlara ait köyleri de ateşe veriyor. Uluslararası insan hakları örgütlerinin uydulardan aldığı görüntülerde, Arakan’da Müslümanlara ait köylerden 300'e yakınının yakılarak yok edildiği tespit edildi.

EN AZ ÜÇ BİN ARAKANLI ÖLDÜRÜLDÜ

Bangladeş Dışişleri Bakanı Hasan Mahmud Ali, 10 Eylül'de Myanmar’ın Arakan eyaletinde en az 3 bin Arakanlı Müslümanın öldürüldüğünü açıkladı. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivillerin sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

Arakan’dan günlerce aç karnına, yollarda buldukları kirli suları içerek Bangladeş’e kadar yürüyen Arakanlı Müslümanlar hasta ve bitkin halde sınıra ulaşıyor.

Bangladeş’in Cox’s Bazar kentinde bulunan kampların koşullarının yetersizliği ve yeni gelenlerin de eklenmesiyle kamplardaki durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor.

“MYANMAR ORDUSU, GENÇ VE EĞİTİMLİ ARAKANLILARI HEDEF ALIYOR”

Arakan Rohingya Konseyi (ERC) Başkanı Dr. Hla Kyaw, Arakanlı Müslümanların son durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kyaw, Bangladeş’e geçemeyen Arakanlı Müslümanların, Myanmar’da tehdit altında olduğuna dikkati çekerek, “Arakan’da Müslümanların keyfi tutuklanması söz konusu. Myanmar ordusu genç ve eğitimli Arakanlı Müslümanları hedef alıyor.” dedi.

Kyaw, Bangladeş hükümetinin Arakanlı Müslümanları Thengar Char adlı adaya yerleştirme planı hakkında da “Bu doğru bir adım değil. Bangladeş hükümetinin bunu yapmayacağını düşünüyorum çünkü ada insan yaşamına uygun bir ortam sunmuyor.” diye konuştu.

“KENDİ TOPRAKLARINDA KENDİLERİNE HAYAT ALANI OLUŞTURABİLİRLER”

Arakan Rohingya Birliği (ARU) Genel Direktörü Dr. Wakar Uddin, Arakanlı Müslümanların kendi topraklarına geri dönmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bangladeş’e geçen Arakanlı Müslümanların, Myanmar’da kendi toprakları var. Evleri yakılmış olsa dahi araziler duruyor. Bu insanlar kendi topraklarına geri döndürülmeli.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.