Arapça Öğrenme Teknikleri

Arapça nasıl öğrenilir? Arapça öğrenme teknikleri nelerdir? Arapça öğrenmek için nasıl bir yol izlenmelidir? Arapça öğrenmenin en kolay yolu nedir? Arapça öğrenmek için kitap, tv kanalı, video, mobil uygulama ve sözlük tavsiyeleri... Arapça konuşmak için ne yapılmalı? Arapça pratik yapmak için nasıl bir yol izlenmeli? Arapça yazmak ve okumak için neler yapılmalı? gibi soruların cevaplarını sizler için derledik. Arapça öğrenme teknikleri ve daha fazlası...

Haber: Mehmet Sait Temel

Herkesin farklı bir öğrenme yolu vardır. Dil eğitiminde “akılda kalma” durumu çok önemli. Bir şeyi çabuk anlamak ve akılda kalmasını sağlamak için nasıl öğrendiğinizi keşfetmenizde fayda var. Bunu mutlaka yaşamışsınızdır, siz bir şey öğrenirken nasıl öğrenirsiniz? Kimisi duyarak, kimisi okuyarak, kimisi yazarak daha iyi öğrenir. Pe ki siz hangi kategoridesiniz? Bu tespitiniz sizin Arapça öğrenme tarzınızı tanımanıza yardımcı olacaktır.

Arapça öğrenmeye çalışan herkesin değişik bir tarzı vardır. Hemen basit bir örnek verelim, yeni öğrendiğiniz kelimeleri akılda tutmak için siz hangisini yapardınız?

  • Odamın duvarlarına yazardım.
  • Defterime yazarım.
  • Kelime kartı yaparım ve çalışırım.
  • Bir kaç kere dinlerim, aklımda kalır.
  • Bol bol okurum.
  • Sürekli izlerim.

İşte bu tarz seçimleriniz sizin Arapça öğrenme tarzınızı belirler. Kimimiz duyarak daha iyi öğrenir, kimimiz yazmadığı şeyi asla aklında tutamaz, kimimiz okuyarak hemen anlar, kimimiz defalarca okur, özet çıkartır. Her yiğidin yoğurt yemesi farklı olsa da, bilimsel araştırmalar göstermiştir ki, okuma – yazma – dinleme üçgenini sağlam ve dengeli kullananlar daha hızlı öğrenmektedir.

O halde ilk işiniz, öğrenme tarzınızı tanımak ve geliştirmek olsun. Bu güne kadar örneğin dinlemeye hiç önem vermediyseniz Arapça dinlemeler yapmayı planlarınız arasına almalısınız. Arapça öğrenmek için yapacağınız çalışmaları mutlaka planlamalısınız. Arapça Öğrenme Yöntemleri başlıklı bölümde yer alan metodlar, Arapça çalışma planınızı oluşturmakta size fikir verecektir.

Eğer çok emin değilseniz ki bizim tavsiyemiz bu yöndedir, yazma-okuma-dinleme üçlüsünü eşit ağırlıkta kullanmanızı öneririz. Yani Arapça öğrenme tarzınızda hem Arapça yazma, hem Arapça okuma, hem de Arapça dinleme mutlaka olmalıdır. Hele hele Arapça öğrenirken yeni bir alfabe öğreneceksiniz, mutlaka yazarak çalışmanızda fayda var.

ARAPÇA ÖĞRENMEK İÇİN DİNLE - İZLE VE UYGULA

Arapça öğrenme maratonunuzda bu üçlü çok önemli, bunu asla unutmayın!

Doğru gözlemleyin, doğru duyun, doğru telaffuz edin. Ama bu kadar doğruyu ilk etapta yapamayacaksınız, illa yapmak için kendinizi yıpratmayın, hata yapmak serbest!

Hergün mutlaka bir Arap kanalını izleyin. İlk etapta özellikle haber kanallarını izlemenizi tavsiye ediyoruz. İzleyeceğiniz kanal TRT Arapça kanalı olabilir veya Al-jazeera kanalı olabilir. Aynı şekilde Arapça radyo veya TV programlarını takip etmeye çalışın. Sitemiz üzerinde yer alan Arapça video dokümanlardan istifade edebilirsiniz.

İnternet üzerinden, youtube üzerinden bir çok Arapça film, tiyatro vb. kayıtlara ulaşmanız mümkün. Fasih Arapça filmler veya tiyatrolar aramak için şu kelimeleri kopyalayıp yapıştırabilirsiniz:

افلام العربية بالفصحى

افلام بالعربية الفصحية

مسرحيات بالعربية الفصحية

برامج بالعرية الفصحية

فيديوهات بالعربية الفصحية

İzlediğiniz Arapça film, tiyatro, haber her ne olursa olsun, telaffuzlara, mimiklere, tonlamalara dikkat edin. Başlangıçta hiçbir şey anlamasanız bile bilinçaltınızda bunlar yer etmeye başlayacaktır. Zamanla gördüğünüz davranışlar (örn. tanışan iki Arap gencinin hareketleri) o davranış esnasında duyduklarınızla (tanışma esnasında karşılıklı söyledikleri kelimeler) perçinleşecek ve bu tecrübeniz sosyal ortamlarda (örn. Facebook’ta bir Arap’la tanışırken) bilginizi test etmeye ve geliştirmeye olanak sağlayacaktır.

Yani, Arapça dinle – Arapça izle – Arapça uygula!

BİR DİL BİLİYORSANIZ ARAPÇA ÖĞRENMEK DAHA KOLAY OLACAK 'TECRÜBE'

Daha önce bir dil öğrenme girişiminiz olduysa ve başarısızlıkla sonuçlandıysa, nasıl öğrenemeyeceğinizi biliyorsunuz demektir! Bu bilgiyi asla yabana atmayın. Belki yıllarca Arapça ile uğraştınız.. Belki Arapçaya başladınız ve bir süre sonra zor olduğuna karar vererek bıraktınız… Belki hala inatla çalışıyorsunuz ama istediğiniz verimi alamıyorsunuz. O zaman müthiş bir tecrübe havuzunuz var demektir. Ne yapmıştım ki veya yapmamıştım ki öğrenemedim veya öğrenemiyorum? tesbitinden başlayarak kendinizi sıkı bir sorgulamaya çekin, dikkat etmeniz gereken noktaları tespit edin. Çalışmalarınızı mı aksattınız, yanlış metodlar mı denediniz, zamanlamanız mı kötüydü, Arapçaya karşı iştahınızı mı kaybettiniz? Bu soruların cevapları oluşturacağınız çalışma takviminde çok önemli bir yer tutacaktır.

İlk defa bir dil öğreniyorsanız,

Arapça dünya üzerinde 25 civarında ülkede milyonlarca kişinin konuştuğu, Birleşmiş Milletlerin 5. Resmi dil olarak kabul ettiği, Türkiye’de ticari, ekonomik, kültürel önemi gittikçe artan bir dildir. Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’in Arapça olması da bu dile ayrı bir hususiyet katmaktadır.

O halde, sıkı bir kampa girmek üzere olduğunuzun farkına varmalısınız. Yeryüzünün en etkili dillerinden birini olan Arapçayı öğrenmeye karar vermeniz demek, minimum bir yılınızı disiplinli, “günü gününe” bir çalışmaya göre takvimlendirmeniz demektir. Günlük çalışma takviminizi aksatmadan uygulamalısınız.

Arapça öğrenmek için kendinize bir çalışma programı çizemiyorsanız, neyi nasıl çalışacağınızı bilemiyorsanız uzmanlarımızdan da destek alabilirsiniz, hemen info@arapcadeposu.com adresine “Arapça öğrenmek istiyorum” başlıklı bir mail atın!

ARAPÇA KONUŞMAKTAN YANLIŞ YAPMAKTAN SAKIN KORKMAYIN!

Konuş! Konuş! Konuş! Durma hadi konuş, anlat!

Arapça gırtlak seslerinin hakim olduğu bir dil. Bu yüzden biz Türkler bu dili ya kendimizce bolca ü sesi kullanarak telaffuz ederiz, ya da abartılı bir şekilde “ayn çatlatarak” telaffuz ederiz.

Oysa bu o kadar da gözünüzde büyüyecek bir mesele değil. 5 yaşındaki çocuklar doğru telaffuz ediyorsa siz de doğru telaffuz edersiniz! Tabi ki başlangıçta yanlış telaffuzlar olacak, bu çok normal. Arapça telaffuz ederken korkmayın, yanlış da olsa kelimeleri söylemeye çalışın, ilk seferde doğru telaffuz edemeyebilirsiniz. Ama dikkatli dinlemeyle, bol bol kendi sesinizi duyarak alıştırmalar yaparak bu sorunu aşmanız mümkün.

FATİH ÇOLLAK HOCA'DAN ARAPÇA HARFLERİN EĞİTİMİ

Biz Türkler özellikle şu harflerin telaffuzunda zorlanıyoruz, en çok zorlanılandan kolaya doğru sıralıyorum:

ع ayn harfi

غ gayn harfi

ض dad harfi

ظ zı harfi

ث (peltek) se harfi

ذ (peltek) ze harfi

Bu telaffuzları düzeltmek ve geliştirmek için bol bol sesli Arapça dokümanlardan istifade etmek gerekir. Özellikle alyazılı videolar bu konuda sizin en önemli aracınız haline gelmelidir. Sitemizde dokümanlar bölümünde bu konuyla ilgili bol bol video çalışması bulabilirsiniz.

Bu tarz videoları izledikten sonra oradaki kelimeleri telaffuz etmeye çalışmalısınız. Aynanın karşısına geçin ve kelimeleri söylemeye çalışın. Kendi telaffuzunuzu kaydedin, dinleyin, hatalarınızı düzeltmeye çalışın.

MUHAMMED OKUMUŞ HOCA İLE ARAPÇA DERSLERİ

ARAPÇA DİL BİLGİSİ – GRAMER SİZE ZOR MU GELİYOR?

  • Yıllarca Arapça çalışanların, dirsek çürütenlerin bir türlü Arapça konuşamaması Şehir efsanesi değildir. Hal böyle olunca da hemen “Arapça çok zor bir dil” “Arapça dil bilgisi çok zor” “Arapça dil bilgisini anlamak mümkün değil” gibi damgalarla bu güzelim dil suçlanır. Peki ya o yıllarca Arapça çalışanlar doğru yöntemlerle çalışmadılarsa?
  • Kuralsız dil olmaz, her dilin kendine göre kuralları vardır. Arapça öğrenenler nispeten daha şanslılar çünkü Arapça dil bilgisi kuralları belki de dünyanın en matematiksel kurallarıdır. Temel gramer kurallarını öğrendikten sonra detayları zamana yayarak çalışırsanız hiç zorlanmadan Arapça dil bilgisini öğrenmiş olursunuz.
  • Arapça dil bilgisi kurallarına gömülüp boğulmayın, bu sizi yorar ve soğutur. Kuralları kullandıkça öğrenirsiniz, kuru kuru formül gibi okuyarak dil bilgisini öğrenemezsiniz. O halde bir kuralı öğrendiniz mi, hemen uygulayın! Sonra diğer kurala geçersiniz.
  • Arapça dil bilgisi denilince akla hemen Sarf ve Nahiv gelir. Sarf kelime tiplerini, nahiv ise cümle yapılarını inceler. Arapçaya yeni başlayacaklara bizim önerimiz, öğrenmeye asla sırf dil bilgisi çalışarak başlamayın.
  • Sizi hemen konuşturacak en temel diyaloglarla öğrenmeye başlayın. Merhaba, nasılsın?, iyiyim, adım şu, senin adın ne, nerelisin, şuralıyım gibi.. Bu metodu uygulayan bir çok kitap veya dil seti satılıyor. Mesela ElArabiyye beyne yedeyk serisi bir çok kursta okutulan bir settir. İnternet üzerindende pdf olarak indirebilirsiniz.

ARAPÇA KELİME EZBERLEMENİN EN KOLAY YOLU

Arapça öğrenme süreci boyunca her gün yeni kelimelerle tanışacaksınız, bu çok normal ve olması gereken. Aslında şöyle bir avantajınız var. Bugün kullandığınız kelimelerin neredeyse %40’ı Arapça kökenli. Kitap, defter, kalem, şey, yani, teşekkür, merhaba, kelime, cümle, seri, zayıf, kahve, çay, çorba, meşrubat, zeytin, cami, insan, hayvan, dünya… böyle Türkçe konuşurken kullandığımız 6500 civarında Arapça kökenli kelime tespit edilmiş. Bu ne demek, kelimeleri çok hızlı öğrenebilirsiniz demek!

Bu arada merak edenler için Türkçe’de kullanılan Arapça kelimeler listesini şu linkten indirebilirsiniz:

https://drive.google.com/open?id=0B5L0sKtu5QkoUkxHX1Q5eGJuaDA

ARAPÇA KELİME EZBERİ İÇİN YAPMAMIZ GEREKENLER

  • Günlük kelime hedefiniz olsun. Günde mesela en az 5 yeni kelime ezberleyin.
  • Kelimelere ihtiyaç duyun. Diğer bir deyişle, ihtiyaç duyduğunuz kelimeleri ezberleyin çünkü bu daha kolaydır. Hayatınızda yaşamadığınız kelimeleri ezberlemeniz daha zor olur ve kullanmayacağınız kelimeleri ezberlemeniz sadece size faydasız yük getirir.
  • Çok klasik gelebilir ama her kelimeyi sizin için anlam ifade eden bir cümle içinde kullanın, onu zihninizde şekillendirin, hayatınıza dahil edin.
  • Mutlaka kelimeleri tuttuğunuz bir kelime defteriniz olsun. Defterinizi alfabetik olarak düzenleyin.
  • Kelimeleri not alırken Arap harfleriyle yazın, sadece anlamlarını Latin harfleriyle yazın. Kelimeyi Arap Alfabesini kullanarak yazmak akılda kalıcılığı arttırmaktadır.
  • Kelime ezberleten teknolojileri (android, ios, oyunlar vs.) kullanın.

KELİME EZBERLETEN TAVSİYE UYGULAMALAR

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.funeasylearn.arabic&hl=tr

https://play.google.com/store/apps/details?id=org.yufid.mufradat&hl=tr

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.qv.quranvocabulary&hl=tr

ARAPÇA YAZMAK ÖĞRENME AŞAMASINDA NE KADAR ÖNEMLİ?

Arapça yazmak kesinlikle akılda kalıcılığı arttıran bir unsur! Kur’an’da da “Kalem” suresi ve yazmaya yemin edilen ayetler olduğu düşünülürse, öğrenme sürecinde yazmanın ne kadar önemli olduğu bir kez daha kendini belli etmiş olur. O zaman Arap Alfabesini daha ilk derslerden itibaren yazmaya başlamanız lazım.

Arapçaya sıfırdan başlıyorsanız Arap Alfabesi ile yazmak size imkansızmış gibi gelebilir. Aslında hiç de öyle değil. Başta bir takım çizgilerle resimler çizdiğinizi farzedin. Her harfin yazılış şekillerini taklit etmeye çalışın. Şu adreste harflerin yazılış şekilleriyle ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz:

İlk başta yazınız eğri büğrü olacak, önemli değil. Zamanla hem yazınızın güzelleştiğini hem de yazdıklarınızın aklınızda daha kolay kaldığını göreceksiniz. Üstelik alfabeyi daha iyi tanıyacağınızdan okumanız da hızlanacak. Tabi burada ilk etapta kalemle yazmaktan bahsediyoruz. Bunun ikinci aşaması bilgisayarınızın klavyesinde Arapça yazabilmek olmalı!

Arapça klavye ayarları için takip edebileceğiniz iki yol var. İsterseniz PC kullanıcıları için windowsun kendi dil ayarlarından gerekli değişiklikleri yaparak klavyenizi Arapça – Türkçe geçişli yapabilirsiniz:

şu adresten istifade edebilirsiniz:

http://windows.microsoft.com/tr-tr/windows7/add-or-change-an-input-language

ARAPÇA DİNLEME YAPMAK YARARLI MI?

Kesinlikle evet!

Dinlemek en az yazmak kadar önemli. Özellikle telaffuz konusunda belli seslerle boğuşmayı göze aldıysanız bol bol dinleme yapmanız gerekiyor. Burada oturup saatlerce dinleme yapmakdan bahsetmiyoruz. Her gün azar azar ama düzenli dinlemeleri kastediyoruz. Sadece ses olarak Arapça dinlemeyi düşünmeyin, aynı şekilde Arapça TV izleyebilirsiniz, Arapça müzik dinleyebilirsiniz. Örneğin, akşam eve gittiniz, yemeğinizi yediniz, eşofmanınızı terliğinizi giydiniz… Alın çayınızı, takın kulaklığınızı, oturun internetin başına veya cep telefonunuzdan aşağıda verdiğimiz kanallardan birini açın, 10 dk. dinleyin. Ama bunu her gün yapın. Dinlerken kelime yakalamaya çalışın, konuyu anlamaya çalışın. İlk etapta haber izleyin. Çünkü haberlere az çok Türkçe kanallardan aşina olabilirsiniz. Olayı biliyorsanız, duyduğunuz kelimelerle daha hızlı bağdaştırırsın. Hiç-bir-şey anlamasanız da dinlemeye devam etmeli ve bunu her gün yapmalısınız.

ARAPÇA DİNLEME VE ANLAMA İÇİN TAVSİYE EDEBİLECEĞİMİZ TV KANALLARI

İşte ilk etapta dinleyebileceğiniz kanallar:

TRT Arapça

http://www.trt.net.tr/anasayfa/canli.aspx

Al-jazeera

http://www.aljazeera.net/broadcastschedule

Russia Al-yawm (RT Arabic)

http://arabic.rt.com/live/

ARAPÇA RADYO KANALI UYGULAMASI

Bu uygulamayı kurun, ayarlardan ülkelere göre arama yapıp Arap ülkelerinin radyolarını cep telefonunuzdan dinleyebilirsiniz.

Android kullanıcıları için radyo uygulaması

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.appmind.radios.arabic&hl=en

ARAPÇA KİTAP OKUMAK

Orta seviyenin üzerine çıkanlar için mutlaka uygulanması gereken bir yöntemdir. Seviyenize uygun basit bir kitapla okumaya başlayın. İlk etapta bol bol sözlük kullanmak zorunda kalacaksınız. Bu zorunluluk zaman zaman sıkıcı bir hal alacak, sizi yoracak. Ama bu sizi yıldırmasın. Zamanla kelime dağarcığınız gelişmeye başlayacak ve sözlük kullanma oranınız azalacaktır. Özellikle kendisini tercüme konusunda geliştirmek isteyenler mutlaka okudukları kitabı kendilerince tercüme etmeliler, tercümelerini yazmalı ve mümkünse kontrol ettirmeliler.

Ne tür Arapça kitaplar seçmelisiniz?

Kitap seviyesi ve türü Arapça bilgi düzeyinize göre değişiklik gösterir. Daha yolun başındaysanız basit hikaye kitaplarıyla Arapça kitap okumaya başlayabilirsiniz. Arapça kitap okurken dijital kitaplardan ziyade kağıda basılı kitapları tercih edin, ilginizi çeken cümleleri, bilmediğiniz kelimeleri kitap üzerinde çizin, kendinize göre notlar alın. En kıymetli kitap üzerine notlar alınmış ve bu yüzden yıpranmış gibi görünen kitaptır

Okuduğunuz her kitapla ilgili mutlaka bir lugatçe (kitaba ait mini sözlük) oluşturun. Ve oluşturduğunuz bu lugatçeyi kitabın sonuna zımbalayın! Kitabı okurken mutlaka özet çıkarmaya çalışın. Bölüm özetleri, olay özetleri ve sonunda da kitabın özeti. Bu şekilde çalışırsanız yazarın kullandığı cümleleri tam olarak oturtmuş olursunuz.

Sürekli aynı tür kitapları okumayın. Örneğin sürekli hikaye veya sürekli dini içerikli kitap tercih etmeyin. Farklı anlatım tarzları, farklı sahalarda yazılmış kitapları da deneyin.

Sitemizin dokümanlar bölümünde aradığınız kitapları bulabilirsiniz.

ARAPÇA SÖZLÜK KULLANIN AMA PÜF NOKTARA DİKKAT!

Elinizin altında mutlaka bir sözlüğünüz olmalı. İster elektronik ortamda ister baskılı ortamda bir sözlük edinmenizde fayda var. Hele hele Arapça kitap, gazete vs. okumaya başladıysanız sözlük şart olmuş demektir. Tabiki sözlük kullanmanın da bazı püf noktaları var. Karşılaştığınız her yabancı kelimede hemen sözlüğe sarılıp anlamına bakarsanız o orada kalır, unutulur gider. Peki bilinmeyen bir kelime ile karşılaşıldığında ne yapmalı:

ARAPÇA SÖZLÜK KULLANMANIN PÜF NOKTALARI

  • Yabancı kelimeyle karşılaştınız, hemen kaleminizi alın yanınızdaysa kelime defterinize (mutlaka bir kelime defteriniz olmalı, alfabetik düzende öğrendiğiniz kelimeleri not almalısınız) yanınızda değilse not defterinize kelimeyi yazın.
  • Hemen sözlükten anlamına bakmadan önce kelimeyi metnin genel hatlarını dikkate alarak tahmin etmeye çalışın. Örneğin; “çocuklar sabahtan ……………. kadar sokakta oynardı” cümlesinde boşluk olan yeri sanırım tahmin etmek o kadar zor değil.
  • Bu şekilde bir tahminle kelimenin anlamını kestiremediniz mi? Kök harflerini bulmaya çalışın. Daha önce öğrendiğiniz bir kelimeye ses olarak benzeşen harfler var mı zihninizi bir kontrol edin. Örneğin: karşılaştığınız kelime مفتح olsun. Hemen başındaki م harfini atın, فتح harfleri kaldı. Feteha, fatih, iftah… bir çağrışım yaptı mı? Feteha açmak, fatih, açan, miftah … demek ki açmakla ilgili bir kelime. İşte yapmanız gereken zihin egzersizi böyle bir minvalde olmalı.
  • Bu tahminlerinizi onaylamak için şimdi sözlüğe bakın, doğru tahmin etmişseniz defterinize kelimenin karşılığını yazın. Doğru tahmin edememişseniz aradaki mantıksal farklılığı yakalamaya çalışın.
  • Kelimenin karşılığını yazarken belirli türevleriyle birlikte yazın. Örneğin bu bir fiil ise geçmiş zaman, geniş zaman, masdar kiplerini; bu kelime bir isim ise tekil ve çoğulunu varsa eş anlamlasını birlikte not alın.
  • Bulduğunuz anlama göre cümle oturdu mu son kez kontrol edin, tercümenizi gerekiyorsa düzgünleştirin.

Bu tarzda bir çalışma yürütürseniz sözlük sizi ezber tembelliğine itmez, tam tersine sizi kelimeler dünyasında keyifli bir gezintiye çıkarır

Hangi sözlüklerden istifade edebilirsiniz?

Basılı sözlük sevenlere Temel Arapça Sözlük (Arapça-Türkçe) Ciltli

AKILLI TELEFONLAR İÇİN ARAPÇA SÖZLÜK UYGULAMALARI

Akıllı cihazlarında uygulama olarak kullanmak isteyenlere;

  • Tevakku
  • Almaany
  • Onlinearabic

sözlüklerini önerebiliriz.

ARAPÇA GÜNLÜK TUTMANIN FAYDALARI

Arapça günlük tutmak, orta seviye veya biraz üstü öğreniciler için uygulanması şart olan önemli bir yöntemdir. Arapça yazma alışkanlığı, yaşadıklarınızı Arapça olarak anlatabilme yeteneğinizi geliştirecektir.

Hatta tüm eğitim sürecini kayıt altına almak isteyenler için Arapça günlük tutmak, daha ilk dersten yapılması gereken bir şey. “Bugün Arapça öğrenmeye başladım” diye yazdığınız ilk sayfaya bir zaman sonra geri dönüp baktığınızda aldığınız yolu daha rahat görebilirsiniz.

İlk etapta dersin nasıl geçtiğini, neleri öğrendiğinizi, nelerde zorluk çektiğinizi Türkçe olarak yazabilirsiniz. Bilginiz arttıkça artık yaşadıklarınızı, hislerinizi, karşılaştıklarınızı Arapça olarak yazmaya başlayacaksınız.

Arapça Günlük Nasıl Tutulur?

Günlük tutmanın da sizin eğitiminizi destekleyici unsurları olmalı, peki onlar neler?

  • Günlüğünüz mümkünse çizgisiz bir defter olmalı ve kurşun kalem kullanmalısınız. İlk etapta bolca hata yapacağınızdan silebilmeniz önemli.
  • Günlüğünüz mümkünse cebinize, çantanıza sığacak büyüklükte olmalı ki ilginizi çeken şeyi, yazmak istediğiniz bir hissi hemen not alabilin. Veya arzu ederseniz evde temize çekin.
  • İlk etapta günlüğü ağırlıklı olarak Türkçe tutun. Arada bildiğiniz Arapça kelimeler varsa onları Arapça yazın. (Latin harfleriyle değil)
  • Arapça anlattığınız bir şeyde kelime aklınıza gelmedi mi veya bilmiyor musunuz? Türkçesini yazın, kelimenin üstüne bir dipnot numarası koyun, alta dipnot olarak Arapçasını bulup yazın.
  • Basma kalıp cümleler yazmayın, gerçekten günlük tutun!

ARAP ARKADAŞ BULUN!

Anadili Arapça olan bir iki arkadaşınızın olması şahane olur. Hele hele sizi sabırla dinleyecek ve hatalarınızı düzeltecek bir arkadaşınız olursa yaşadınız demektir.

Onunla bol bol pratik yapmaya bakın. Magazin, günlük hayat, tarih, din, futbol, moda, sanat… neye ilginiz varsa o sahada konuşmaya gayret edin. Ondan günlük yaşama dair özel kuruluşlar öğrenin. Bunlar hiçbir kitapta yazmaz.

Arapça konuşulan kültürü tanımak Arapçayı öğrenmek kadar önemlidir. Hitap tarzları, kelime tercihleri, Arapça konuşma tonlamaları, mimikler vb. hususları ancak bir Arap arkadaşınızdan öğrenebilirsiniz. Yaşadığınız kültürel sınırlar çerçevesinde kuracağınız güzel bir arkadaşlık Arapçanızı geliştirebilmeniz için size çok büyük avantajlar sağlayacaktır.

Arapçayı hayatınızın içine en ihtiyaç duyacağınız şekilde dahil edecektir. Bir iki Arapça deyimi yerinde ve doğru kullanabilmek, güncel bir konuda Arapça espiri yapabilmek, bir iki Arapça fıkra anlatabilmek Arapça öğreniminizi daha heyecanlı ve zevkli bir hale getirecektir.

Kaynak: elarabiyye.com (yazılar) - ilamtv.com - youtube.com/ilamtv (tüm video ve eğitimler)

İslam ve İhsan

ÜCRETSİZ ARAPÇA DERSLERİ

Ücretsiz Arapça Dersleri

KURÂN-I KERÎM'İ EZBERLEME TEKNİKLERİ

Kurân-ı Kerîm'i Ezberleme Teknikleri

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

  • Bu kadar güzel ve detaylı anlatım, harika olmuş. Allah razı olsun.

    ALLAH RAZI OLSUN

    Her video dersin altina. O derste ne anlatildigini ozet olarak yazmali…

    ÇOK FAYDALI BİLGİLERLE BİZLERE YARDIMCI OLDUNUZ ; RABBİM EMEĞİ GEÇENLERDEN RAZI OLSUN.

    İnternette arapça öğrenmek için ne yapabilirim konusunda beni en fazla bilgi sahibi yapan ve aydınlatan bir yazıydı kim yazdıysa yardımcı olduysa Allah razı olsun onlardan Allah da onlara iki dünya da yardım eylesin.

    Çok güzel tavsiyede bulunmuş kim düşünüp yazdıysa çok iyi yapmış teşekkürler

    Allah razı olsun. Gerçekten çok faydalı bir yazı. Çok İstifade ettım

    Allah c.c razı olsun emeği geçenlerden.

    Ben zaten arapça okuyabiliyorum ama anlayamıyorum oyuzden anlamamamın nedenini burda bulduğum icin Allah (cc) sizden razı olsun mu min kardeşim

    defalarca bu konular üzerinden geçmeme rağmen kör baktığım o kadar konu varmış ki, emeğinize sağlık Allah razı olsun. bundan sonra daha dikkatli ve disiplinli olacağım.

    Yani hayatım da bu kadar insanın işini kolaylaştıracak ve katkı sağlayacak bilgiler veren bir yazıyı okumamıştım. Milleti sıkmadan anlatabildiğiniz için emeği geçen herkes'den Allah razı olsun.

    Ben şu ana kadar bu konu hakkında bu kadar faydalı bir yazı okumamıştım. Allah razı olsun.

    çok faydalı bilgi oldu teşekkür ederiz emeğinize sağlık Allah razı olsun yeni başlamayı düşünen için ve kendime gerekli gördüğüm için başlamak istiyordum gerekli notlarımı aldım.

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.