Arılar ile İlgili İlginç ilgiler

Arıların özellikleri nelerdir? Arılar doğa ve insanlar için neden önemlidir? Arılar ile ilgili ilginç bilgiler...

Arılar, yeryüzündeki canlı çeşitliliğinin devamı için oldukça önemlidir. Ekolojik sistemde önemli işlevleri olan arılar, biz insanların yiyebileceği şekilde besin üreten tek böcek türüdür. Arılar hakkında birçok şey biliyoruz ancak gün geçtikçe yapılan çalışmaların ortaya koyduğu bazı yeni sonuçlar bizi şaşırtmaya devam ediyor.

ARILAR HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER

Tıpkı birçok canlı gibi bal arılarının da farklı görevleri yerine getirmek üzere eğitilebildiği biliniyor. Yapılan bir çalışmada yiyecek ile koşullandırılan arıların sayma işlemi yapıp yapamayacakları test edilmiş. Araştırma sonuçlarına göre arılar 4’e kadar sayabiliyor.1

Parite (tek/çift gruplandırma), bir sayı sınıflandırma biçimidir ve soyut bir matematiksel özellik olarak kabul edilir. Parite insan beyninin bir özelliğidir ve bugüne kadar diğer canlılar üzerinde parite işlemeyi araştıran bir çalışma yapılmamıştır. Ancak arılar üzerinde yapılan bir araştırma bal arılarının 1’ den 10’ a kadar tek ve çift sayıları gruplandırmada %80 oranında başarı gösterdiğini ortaya koyuyor.2 Yâni arılar da tıpkı bizim gibi tek ve çift sayıları ayırt edebiliyor ancak bunu belli bir değere kadar yapabiliyorlar. Çünkü bizim beynimizde 80 milyardan fazla arılarda ise birkaç milyon hücre var ve bu yüzden bir kapasite farkı olması oldukça mâkul.

Arıların yetenekleri bu kadarla sınırlı değil. İnsanlara özgü görsel işleme mekânizmalarını kullanan arılar bir uyaran olarak algıladıkları insan yüzlerini siyah-beyaz görüntüler şeklinde belleklerine kaydedip,  ayrıntılı bir şekilde tanıyabiliyor. Çalışmada birbirine benzer yüzler kullanılmasına rağmen arıların hedef yüzü sonradan hatırlayabildiği görülmüş. Bu durumu bir hipotez (varsayım) olan evrim iddialarına göre değerlendirirsek, arıların insan yüzünü tanıma özelliğini zaman içinde bir nedenden ötürü geliştirmesi gerekiyor. Ancak arıların insan yüzlerini tanımaları için evrimsel hiçbir nedenleri yok.3

Yine bazı araştırmalara göre bal arıları, basit toplama ve çıkarma, soyut karakterleri küçük niceliklerle eşleştirme, boyut ve sayı kavramlarını ilişkilendirebilme gibi bazı özelliklere sahip. Bilişsel problemleri çözebilme yeteneğine sahip olan bal arıları, günümüzde yapay zekâ, navigasyon sistemleri ve robotlarda duyusal işleme gibi çalışmalar için esin kaynağı oluyor. Ayrıca bal arılarından biyolojik sistemlerin hesaplamalı modellerinin (nöromorfik sistemler) oluşturulmasında da yararlanılıyor. Nöromorfik sistemler beyin benzeri hesaplamaları kullanarak gerçek dünyada birçok olasılık içeren belirsizliklerle başa çıkabilmek için geliştirilen sistemlerdir. Karmaşık bir ekosistemde yaşayan bal arıları da karşılaştıkları bazı komplike sorunlara karşı çözümler geliştirebiliyor ve bu nedenle nöromorfik sistemler için ideal modeller olarak düşünülüyor.2

Canlılar üzerinde yürütülen bu tarz bilimsel araştırmaların sonuçları yayınlandıkça her geçen gün hayretimiz ve hayranlığımız biraz daha artıyor. Bizler tüm bu güzelliklerin ardında bir ‘Güzelin’ olduğuna inanıyoruz. Bu yüzden doğaya ya da canlılara pragmatist bir anlayışla yaklaşmıyoruz. Yeri geldiğinde bir karıncaya tebessüm eden ya da büyük muzaffer bir komutan iken yeni doğum yapmış bir köpeği rahatsız etmemek için yolunu değiştirenlerin peşinden gidiyoruz. Ancak bu inanç ve düşüncenin dünyayı daha güzel bir yer hâline getireceğine inanıyoruz.

Son olarak, eğer bir gün yolunuzun üzerinde, yere düşmüş bir bal arısı görürseniz onu bir kâğıt veya taşla alıp yüksek bir yere bırakın ki ezilmesin ve uçup gitsin. Kim bilir belki o da ihtiyacınız olduğu bir ‘günde’ sizi tanır.

Kaynaklar:

  1. Dacke, M., Evidence for counting in insect, https://l24.im/JsH4y
  2. Howard, S., Numerosity Categorization by Parity in an Insect and Simple Neural Network, https://l24.im/XrAyN
  3. Dyer, A., Honeybee vision can discriminate between and recognise images of human faces, https://l24.im/3Wprq

Kaynak: Ramazan Maden, Altınoluk Dergisi, Sayı: 447

İslam ve İhsan

HAYVANLARIN İLGİNÇ ÖZELLİKLERİ

Hayvanların İlginç Özellikleri

HAYVANLARIN FAYDALARI NELERDİR?

Hayvanların Faydaları Nelerdir?

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.