Arkadaşlar Morfinden Daha İyi

Oxford Üniversitesi bilim adamları, daha fazla arkadaşa sahip olan insanların acı toleransının daha yüksek olduğunu keşfetti.

Deneysel Psikoloji Departmanı’nda Doktora öğrencisi olan Katerina Johnson, nörobiyolojimizdeki farklılıkların bazılarımızın diğerlerinden daha geniş sosyal ağlara sahip olduğunu açıklamada yardımı olup olmayacağı üzerinde çalışmalar yapıyordu.

Johnson, beyinde endorfin olarak adlandırılan kimyasalla ilgilendiğini belirtmişti. Endorfinler, bilindiği gibi, acı ve zevk devresinin bir parçası; vücudumuzun doğal ağrıkesicisi, aynı zamanda bize zevk duygusunu tattıran bölüm. Daha önceki çalışmalar, endorfinlerin insan ve diğer hayvan türlerinde sosyal bağlanmayı desteklediğini göstermişti. Bir teori, sosyal etkileşimlerin, endorfin beyindeki opioid reseptörlere bağlandığında, pozitif duyguları tetiklediğini savunuyor. Bu bize, arkadaşlarımızla görüştüğümüz zaman salgıladığımız ‘kendini iyi hissetme’ duygusunu aşılıyor.

MORFİNDEN BİLE DAHA GÜÇLÜ AĞRI KESİCİ

Bu teoriyi test etmek isteyen araştırmacılar, endorfinin morfinden bile daha güçlü bir ağrı kesici olduğu gerçeğine dayanarak yola başladılar. Bu nedenle araştırmacılar, beynin endorfin aktivitesini değerlendirmek için acı toleransını kullandılar. Eğer teori doğruysa, daha geniş sosyal ağlara sahip olan insanların daha yüksek acı toleransları olmalıydı; ki araştırmanın sonucunda vardıkları nokta da bu oldu. Arkadaşlık, gerçekten de acıyı uzaklaştırabiliyor!

Katerina, bulguların farklı bir yönüne daha değiniyor: önceki çalışmalar endorfin sisteminin depresyon gibi psikolojik bozukluklar söz konusu olduğunda dengesinin bozulabileceğini göstermişti. Bu durum, depresif insanların genellikle zevk/neşe eksikliğini daha çok hissetmesi ve içe kapanık hale gelmesinin açıklayıcı nedenlerinden birisi de olabilir.

Çalışmada ayrıca, yüksek stresli hayat süren insanların daha küçük sosyal ağlara sahip olma eğilimleri bulgusu mevcut.

Katerina, bunun zamanla bağdaştırılabilecek basit bir problem olabileceğine değiniyor; daha çok çalışan, daha çok fiziksel aktivitede bulunan insanların, arkadaşlarını görmek için daha az zamanı var. Burada farklı bir açıklama daha mümkün olabilir; fiziksel ve sosyal aktiviteler endorfinin ortaya çıkmasını sağladığından; kimi insanlar için spor yapmak ya da çalışmak, endorfin tetikleyicisi olarak görülüyor olabilir.

Çalışmalar, sosyal ilişkilerimizin miktarı ve kalitesinin fiziksel ve mental sağlığımız ve hatta hayat süremiz üzerindeki etkisini gösteriyor. Dolayısıyla araştırma için seçilen başlık, oldukça önemli bir başlık. Tür olarak, daha zengin bir sosyal çevreye evrildik ancak içinde bulunduğumuz dijital çağda, sosyal etkileşimlerdeki eksiklikler, modern toplumun azalan sağlığına katkısı önemli faktörlerden biri, bunun bilincinde olmak gerekli.

Kaynak: sciencedaily.com

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.