Aşırı Tuz Kullanımı Neyi Tetikliyor?
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Akdemir, Türkiye'de normalin 3 katı daha fazla tuz tüketildiğini belirterek, bunun kalp ve damar hastalıklarını tetiklediğini belirti.
KALP HASTALIKLARI BİRİNCİL ÖLÜM NEDENİ
Akdemir, Dünya Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla gazetecilere yaptığı açıklamada, kalp hastalıklarının dünyada birincil ölüm nedeni olduğunu söyledi.
Son yıllarda tıbbi tanı yöntemlerinde büyük ilerleme olduğunu, birçok kalp hastalığının ortaya çıkmadan tespit edilebildiğini vurgulayan Akdemir, "Özellikle ileri yaş grubundaki kişilerde kalp hastalığı riski daha yüksek. Kalp ve damar rahatsızlıkları, ileri yaşlardaki kişilerde daha fazla görülüyor ve daha ölümcül olabiliyor" diye konuştu.
Prof. Dr. Akdemir, bu yaş grubundaki kişilerde koruyucu ve önleyici tedbirlere daha fazla önem verilmesi gerektiğini aktararak, bireylerin şikayet olmadan bile rutin kalp kontrolü yaptırmalarında fayda gördüklerini dile getirdi.
Pek çok etkenin kalp hastalıklarına yol açabileceğini ifade eden Akdemir, aşırı kilo, stres, yorgunluk, sigara içimi, diyabet, ailesel faktörler ve şeker hastalığının risk faktörleri arasında yer aldığını belirti.
YÜKSEK TUZ KULLANIMINDAN KAÇININ
Akdemir, beslenmenin kalp rahatsızlıklarının ortaya çıkmasında önemli rol oynadığını vurgulayarak, şu tavsiyelerde bulundu:
"Sağlıklı kalp için sağlıklı beslenme şart. Özellikle tuz ve şekerden kaçınılması gerekiyor. Yüksek tuz kullanımı, en temel yanlışlardan birisi. Maalesef ülkemizde normalin 3 katı daha fazla tuz kullanılıyor. Bu da kalp ve damarhastalıklarını tetikliyor. Alınacak küçük önlemlerle kalp ve damar rahatsızlıkları önlenebilir. Sağlıklı ve doğal besinlerle beslenin, şekeri ve tuzu azaltın.
Fazla kilolardan kurtulun. Kilo vermek kadar sağlıklı bir kiloyu korumak da önemli. Sık sık kilo alıp vermek, kalp sağlığına zararlı. Aşırıya kaçmadan hafif ya da orta düzeyde, yaşa uygun egzersiz kalbimizi güçlendirir. Sigara kesinlikle içmeyin ve içilen ortamlardan uzak durun.
Hayatınızdan stresi çıkarın. Aile hikayenizde diyabet ve yüksek tansiyon varsa 30 yaşından itibaren kardiyologa muayene olun." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA